Saturday , May 4 2024

Patru medii de zece la Bacalaureat, în județul Suceava. Daniel Ciobanu, din Dorna Candrenilor, este singurul elev de la țară, din toată România, cu media 10

Daniel Ciobanu este absolvent al Liceului Tehnologic din Dorna Candrenilor n din clubul decariștilor suceveni fac parte și Mihai Prelipcean, absolvent al Colegiului Național “Stefan cel Mare”, Andreea Nistor, absolventă a Colegiului Național “Petru Rareș“, și Adina Lavric, absolventă a Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți. Acești elevi au plasat Suceava în topul județelor, ca număr de medii maxime . 761 de candidați au obținut medii între 9,00 și 9,99 n procentul de promovabilitate în județul nostru este de 71,19%, situându-se astfel peste media națională, care este de 66,70%

Emoțiile au luat sfârșit pentru absolvenții claselor a XII-a care au susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2016. Așa cum reiese din notele publicate de Ministerul Educației, procentul de promovabilitate în județul nostru este de 71,19%, situându-ne astfel peste media națională, care este de 66,70%. Patru elevi suceveni au obținut media generală zece, iar 761 de candidați au avut medii cuprinse între 9 și 9,99. Cele mai multe medii, și anume 1.027, au fost între 8 și 8,99, în timp ce între 7 și 7,99 au fost 926 de medii. 830 de candidați ai examenului de Bacalaureat au avut medii cuprinse între 6 și 6,99, în timp ce 1.434 de candidați au fost declarați respinși.

 

Daniel Ciobanu
Daniel Ciobanu

Insă rezultatul remarcabil la examenul de Bacalaureat 2016 a fost obținut de Daniel Ciobanu, acesta fiind singurul elev din țară din mediul rural care a promovat examenul maturității cu media generală zece. El a absolvit clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor și vrea să studieze Cibernetica la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În comuna Dorna Candrenilor se află un singur liceu, cel la care a învățat și Daniel Ciobanu. Tânărul a susținut probe la Română, Matematică și Geografie, reușind să obțină la toate trei probe nota perfectă, zece. Este un progres excelent al tânărului față de media de admitere în liceu. În 2012, el a fost admis la liceu cu media finală 9,22, după ce a avut rezultate medii la Evaluarea Națională, și anume 8,50 la Matematică și 8,40 la Română, dar o medie de 9,99 în clasele V-VIII. “Pot spune că am învățat destul de mult pentru acest examen. Cel mai greu a fost, evident, la Limba română. Nivelul de dificultate a fost, în mare parte, mediu, însă cantitatea de informații a fost foarte mare. Nu mi-a plăcut niciodată să tocesc. Sunt în elementul meu atunci când rezolv probleme care presupun utilizarea gândirii, a logicii și mai puțin a memoriei, deși am o memorie foarte bună. Mulți spun că Matematica este cea mai grea. Pentru mine a fost cea mai ușoară, iar subiectul m-a făcut să zâmbesc uneori. Matematica necesită mult exercițiu, iar eu am efectuat un număr mare de exerciții, atât la clasă, cât și în timpul liber. Proba la alegere, Geografia în cazul meu, a avut un nivel de dificultate destul de scăzut. Mă așteptam să primesc subiecte mult mai grele, având în vedere faptul că marea majoritate a testelor efectuate au avut un nivel de dificultate mult mai ridicat”, ne-a povestit Daniel Ciobanu. Acesta a adăugat că familia l-a sprijinit mereu și părinții nu au pus niciodată presiune și nu au încercat să-l influențeze. “Partea cea mai dificilă a fost presiunea, care venea din toate părțile… cu excepția familiei. Părinții nu mi-au impus niciodată să învăț – nu a fost nevoie. Mi-a plăcut dintotdeauna să muncesc, iar munca nu reprezintă un chin pentru mine”, a completat modest Daniel Ciobanu.

Mihai Prelipcean
Mihai Prelipcean
Un alt elev sucevean care a promovat examenul de Bacalaureat cu media zece este Mihai Prelipcean, care a absolvit învățământul liceal la Colegiul Național “Stefan cel Mare” din Suceava. «Trebuie să vă spun că pentru a obține un asemenea rezultat este nevoie de noroc, dar și de multă muncă, deoarece câteodată sunt necesari ani de muncă și de sacrificii pentru a avea noroc “peste noapte”. Astfel, mă pregăteam intens în timpul zilei, seara mă plimbam sau mă uitam la un film cu prietenii sau cu familia și, după aceea, mă culcam pentru a fi odihnit a doua zi. Principala mea pasiune în momentul de față este Matematica, am fost olimpic și am avut multe rezultate bune, de aceea doresc să studiez la Facultatea de Matematică de la Universitatea din București. Sunt foarte norocos că la acest liceu am avut parte de cei mai buni colegi și profesori, care mi-au fost și prieteni și m-au ajutat să mă dezvolt atât pe plan mental, cât și fizic. Așadar, urmându-le îndrumările, am reușit să fac alegerile optime», a declarat Mihai Prelipcean, absolvent al Colegiului Național “Stefan cel Mare” la doar câteva momente după afișarea rezultatelor.
Andreea Nistor
Andreea Nistor

Andreea Nistor, absolventă a Colegiului Național “Petru Rareș“ Suceava, se află și ea în grupul candidaților de nota zece. «Am învățat opt ani în această unitate de învățământ, clasele V-VIII, la clasa de engleză intensiv, având-o dirigintă pe doamna profesoară Laura Salciuc, iar liceul la specializarea Stiințele Naturii, avându-l diriginte pe domnul profesor Nicolae Milici. Rezultatele mele școlare și cele de la examenul de Bacalaureat le datorez cadrelor didactice ale colegiului, în special doamnei Elena-Manuela David la Matematică, doamnei Ramona Morar la Biologie și domnului Viorel Ieremie la Limba română. Tin să le menționez şi pe doamnele profesoare Gabriela Bedrulea și Ileana Boteanu, care m-au îndrumat la Matematică și Limba română în gimnaziu. Îmi doresc să urmez Facultatea de Medicină, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. În timpul liber îmi place să citesc, să pictez și să merg la teatru», a povestit plină de recunoștință Andreea Nistor, absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș„.

Lavric Adina Luisa
Adina Lavric
Din clubul decariștilor suceveni face parte și Adina Lavric, absolventă a Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din municipiul Rădăuți. «Acum, că am trecut de examenul de Bacalaureat, pot spune că a fost de nivel mediu, din punctul meu de vedere subiectele fiind accesibile tuturor elevilor care au absolvit cele XII clase. Chiar dacă știam că sunt bine pregătită, am avut emoții, care până la urmă s-au dovedit a fi constructive.
Momentan mă pregătesc pentru examenul de admitere pentru Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iași, care va avea loc pe 25 iulie. Voi susține examen la două materii, și anume anatomie și chimie organică.
Consider că media zece la examenul „maturității” reprezintă o încununare a celor XII ani de muncă depusă. Vreau să le mulțumesc profesorilor de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” și în special părinților, pentru că m-au susținut și îndrumat mereu», a precizat Adina Lavric, absolventă a Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi.
Anul acesta școlar au fost 5.750 de absolvenți ai învățământului liceal, dar au decis să susțină examenul de Bacalaureat doar 4.699 dintre aceștia, mai mult de 1.000 de elevi neregă­sindu-se pe listele candidaților înscriși. În anul în curs au absolvit clasa a XII-a 5.292 de elevi, la care s-au adăugat și 82 de absolvenți ai clasei a XIII-a învățământ seral și 376 de absolvenți ai clasei a XIII-a, învățământ frecvență redusă.
Examenul de Bacalaureat s-a încheiat vineri, cu proba scrisă la alegere a profilului, care s-a susținut la una din zece materii, cum ar fi Geografie, Chimie, Fizică, Biologie, Informatică, Filosofie, Logică, Psihologie, Sociologie și Economie, examen susținut la nivelul județului nostru de 4.934 de candidați. Prima probă s-a desfășurat luni, 4 iulie, la Limba și literatura română, probă care a fost susținută la nivelul județului Suceava de 4.757 de candidați, din cei 4.935 înscriși. 318 elevi au promovat această probă în seriile anterioare, iar 178 au lipsit. Din cei 25 de candidați înscriși în vederea susținerii probei scrise la Limba și literatura maternă, cinci au lipsit și nu au mai dat examen la Limba și literatura ucraineană. Absolvenții de liceu au continuat examenul, miercuri, 6 iunie, cu proba obligatorie profilului, candidații susținând proba scrisă la Istorie și Matematică. Din cei 4.950 de candidaţi, 3.287 de elevi au susținut examenul la Matematică, iar 1.663 la Istorie. 302 elevi au susținut această probă în seriile anterioare. La această probă au fost 194 de absenți, iar un elev de la Colegiul Tehnic “Lațcu Vodă” din Siret a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă.
Pentru a fi declarat admis, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească cumulativ condițiile referitoare la susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probelor scrise cu nota minim cinci la fiecare dintre ele și obținerea mediei de cel puțin șase.
Candidații nemulțumiți de notele obținute au putut depune contestații până ieri la orele 20,00, urmând ca în perioada 13-15 iulie acestea să fie soluționate pentru ca sâmbătă, 16 iulie, să fie afișate rezultatele finale. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …