Sunday , May 5 2024

Patriarhul Daniel s-a rugat la Rădăuţi pentru victimele de la “Colectiv”

“Biserica este laboratorul Invierii”, a transmis PF Daniel la sfinţirea mănăstirii cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Rădăuţi.  2.000 de credincioşi au participat la slujba religioasă de sâmbătă. Arhimandritul Iustin, stareţul Mănăstirii Bogdana, cel care este principalul iniţiator al lucrărilor atât pentru noua mănăstire dar şi pentru aşezământul de copii “Sfântul Ierarh Leontie”, a primit de la Patriarhul Daniel “Crucea Patriarhală”, cel mai înalt ordin al Patriarhiei Române, iar preşedintele CJ Cătălin Nechifor a primit Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena . Intâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a primit de asemenea titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava 

 sfintire 3 [800x600]


Sâmbătă, în prezenţa unui număr important de credincioşi creştini- ortodocşi, circa 2.000, după estimările jandarmilor, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat împreună cu un sobor de înalte feţe bisericeşti slujba de sfinţire a Mănăstirii cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, din Rădăuţi. Slujba de târnosire a noului lăcaş de cult a început dimineaţă pe la 9.00, oră la care sute de credincioşi erau deja prezenţi în curtea mănăstirii, alţii îndreptându-se grăbiţi spre aceasta. Majoritatea dintre ei s-au închinat mai întâi la intrarea pe poarta mănăstirii, la racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, adusă la Rădăuţi încă de joi. După slujba de sfinţire a lăcaşului de cult, oficiată de PF Daniel, alături de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Arhimandritului Iustin, stareţul Mănăstirii Bogdana şi a altor înalte feţe bisericeşti, în altarul bisericii şi apoi în naosul acesteia, a fost citită pisania scrisă de Patriarhul BOR iar mai apoi, s-a desfăşurat Sfânta Liturghie pentru toţi credincioşii prezenţi afară, pe o scenă special amenajată în acest scop. De precizat că toată slujba de sfinţire din interiorul bisericii a fost prezentată concomitent credincioşilor din curtea mănăstirii dar şi celor din afară, pe două mari ecrane. Politicieni mai puţini şi disparaţi, înghesuială devenită tradiţie la intrarea în altar
Alături de cei aproximativ două mii de pelerini, veniţi din zona apropiată Mănăstirii dar şi din alte localităţi ale judeţului şi a ţării, au fost prezenţi lideri administrativi şi politici ai judeţului. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, subprefectul Atanasă Nistor, senatorii Steliana Miron şi Neculai Bereanu, deputaţii Gavril Mârza şi Eugen Bejenariu, şefi de instituţii judeţene şi ale municipiului Rădăuţi, primari ai localităţilor din zonă au participat la slujba religioasă, oficiată de înalţii prelaţi, călugări şi preoţi ortodocşi de la aşezămintele din judeţul nostru.
După terminarea slujbei de sfinţire, aşa cum este încetăţenit de către Biserica Ortodoxă Română, a fost permisă intrarea în altarul lăcaşului de cult a pelerinilor, cu precizarea că doar la sfinţiri de biserici femeilor li se permite acest lucru. Ca atare, la intrarea în edificiul religios s-a produs ca mai de fiecare dată la astfel de evenimente, busculada devenită tradiţie, spre disperarea jandarmilor puşi să gestioneze pătrunderea în spaţiul religios proaspăt târnosit a credinceoaselor în principal, extrem de vocale în astfel de situaţii. Asta chiar dacă numai cu puţină vreme înainte, PF Teoctist a rugat ca trecerea prin altar să fie făcută cu pioşenie şi smerenie, fiindcă doar astfel rugăciunile participanţilor la acest eveniment deosebit vor putea fi ascultate. Dar în cele din urmă lucrurile s-au terminat cu bine, toţi cei care au vrut să treacă prin altarul noii biserici au reuşit să o facă iar jandarmii au respirat uşuraţi, bifând încă o acţiune încununată cu succes.
Rugăciuni ale Patriarhului BOR pentru victimele de la “Colectiv” – “Biserica este laboratorul Invierii”
După Sfânta liturghie oficiată pe scena din curtea mănăstirii, a urmat predica Prea fericitului Patriarh Daniel, care a fost deschisă cu un cuvânt de rugăciune pentru victimele incendiului din clubul bucureştean “Colectiv” care se înmulţesc de la o zi la alta, doar sâmbătă în intervalul în care la Rădăuţi se oficiau slujbe de sfinţire la lăcaşul de cult şi mai apoi la Aşezământul de Copii “Sfântul Ierarh Leontie, de lângă noua mănăstire, alţi tineri încetau din viaţă în spitale din ţară şi din străinătate.
“Sâmbăta aceasta este numită şi moşii de toamnă. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să odihnească sufletul lor în pacea, lumina şi iubirea Prea Sfintei Treimi”. Inaltul prelat a mai adăugat că în primul rând, se roagă pentru tinerii care au murit “într-o forma neaşteptată şi violentă” în clubul Colectiv din Bucuresti, pentru ca Dumnezeu să odihnească sufletele lor. El a mai spus că rugăminţile sale sunt şi către Domnul Iisus Hristos, care să aducă mângâiere sufletească şi multă consolare familiilor îndoliate. “Arătăm prin rugăciuni că iubirea e mai tare decât moartea, decât mormântul”, a spus PF Daniel, el adăugând că cei pomeniţi în astfel de momente simt în ceruri rugăciunile care se fac pentru ei pe pământ. “Domnul a mângâiat pe văduva îndoliată care petrecea pe ultimul drum pe unicul său copil, mângâere sufletească, multă consolare în sufletele familiilor care îşi plâng pe morţii lor acum”, a transmis Partriarhul Bisericii Ortodoxe Române. In continuarea predicii, PF Daniel a arătat că Biserica Ortodoxă Română, prin pomenirea morţilor, a generaţiilor trecute din  neam în neam, din generaţie în generaţie a dezvoltat o cultură a recunoştinţei, transmiţănd că “Biserica este laboratorul Invierii fiindcă în biserică este pocăinţa, este locul unde noi înviem sufletul nostru omorât de păcat”.
PF Daniel: “IPS Pimen are o grijă deosebită faţă de cei în vârstă şi părintele Iustin are o mare grijă de copii şi tineri”
In perspectiva iminentei sfinţiri a Aşezământului de Copii “Sfântul ierarh Leontie” care s-a desfăşurat în seara aceleiaşi zile, PF Daniel a arătat că mulţi copii ce locuiesc în acest aşezământ sunt premianţi la şcolile în care învaţă. “Ceea ce înseamnă că, iubind credinţa şi cultura, ridicăm o generaţie de oameni cu demnitate, credincioşi, darnici, harnici, respectuoşi faţă de contemporanii lor dar şi faţă de înaintaşii voievozi, domnitori,ctitori. Primele şcoli, spitale au luat fiinţă în apropierea bisercilor, trebuie să continuăm lucrarea asta culturală şi filantropică pe care doar regimul comunist în mod brutal a interzis-o dar şi a întărit-o în poporul român”, a spus Patriarhul Daniel.
Intâi stătătorul BOR a mai  arătat că în seara zilei de vineri, când a ajuns la Rădăuţi, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor l-a informat despre grija deosebită ce o are pentru căminele de bătrâni şi despre faptul că a avut foarte mulţi oameni care i-au venit în ajutor în mod spontan, bucovinenii fiind din acest punct de vedere un model pentru toată ţara. “IPS Pimen are o grijă deosebită faţă de cei în vârstă şi părintele Iustin are o mare grijă de copii şi tineri. Iată o lucrare deosebită, pentru că ambele lucrări sunt de aceeaşi valoare şi Dumnezeu ne binecuvântează când urmăm pilda altora care lucrează foarte mult şi cu multă dăruire de sine. Într-o lume individualistă este mare lucru când întâlnim oameni care nu se gândesc doar la ei însăşi ci şi la alţii şi mai ales să îi ajute pe cei bătrâni, pe cei bolnavi, pe copii, pe cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a transmis PF Daniel.
Mulţumiri din partea Arhimandritului Iustin, laude pentru bucovineni din partea Patriarhului Daniel  
Stareţul Mănăstirii Bogdana, Arhimandritul Iustin a vorbit despre cum s-a reînfiinţat după 1990  mănăstirea din jurul bisericii ce poartă numele celui de-al doilea descălecător al Moldovei şi cum a pornit munca pentru construirea Aşezământului pentru Copii dar şi a noii mănăstiri “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. “Este o lucrare realizată după 25 de ani cu Preafericitul Patriarh care ne-a binecuvântat munca noastră şi vă mulţumim pentru toate. Pentru ajutorul financiar mulţumim, că fără acest ajutor financiar ieşeam cu greu din iarnă. Mulţumim pentru cadourile pe care le-ţi făcut pentru fiecare copil. În mod personal,  vă mulţumesc pentru intervenţiile pe care le-aţi făcut în timpul construirii aşezământului de copii la autorităţile judeţene şi centrale şi mulţumim pentru învăţătura care mi-aţi dat-o”, a spus părintele stareţ Iustin care a adăugat că are o colaborare foarte bună cu autorităţile judeţului la toate nivelurile însă  “nu suntem acoperiţi legislativ pentru că ceea ce dă statul român după lege copiilor, ceea ce se decontează de către Mănăstirea Bogdana, nu acoperă necesarul pentru copii ca să îi ducem în viaţă aşa cum ne dorim cu toţii şi cum trebuie să fie normal pentru copii”, a mai a adăugat părintele Iustin care a adus mulţumiri şi credincioşilor care sprijină aceste eforturi: “Toată lumea ştie că salariile sunt mici, dar vă mulţumim pentru dragoste şi răbdare şi tot pentru ceea ce aţi depus pentru copii”.
PF Daniel a completat cele spuse de arhimandritul Mănăstirii Bogdana, arătând că încurajează lucrarea făcută şi îi încurajează pe toţii românii şi pe cei din Bucovina, care este  “o grădină a credinţei şi a culturii, tradiţiei dar şi a bunei gospodăriri. Omul gospodar este domnitor pe moşia lui şi este un domn creştin şi harnic. Aşa se numea Stefan cel Mare şi de la Stefan cel Mare am învăţat toţi să fim gospodari. Lucrăm pământul şi îl binecuvântăm cu rugăciune, îl facem roditor cu ajutorul lui Dumnezeu prin muncă. Noi avem o admiraţie deosebită faţă de Bucovina care are o asemănare cu Banatul nostru dar totuşi bucovinenii sunt mai credincioşi decât bănăţenii şi aş zice chiar că îi întrec pe toţi cu mulţimea mănăstirilor bine organizate şi bine înfrumuseţate. Sunt mănăstiri în toată ţara dar aici în Bucovina sunt cele mai frumos pictate  şi de aceea este o zonă a ţării deosebit de frumoasă şi de admirată. Nu numai în ţară la noi ci şi peste hotare. Vă felicităm pe toţi bucovinenii iar simbolul Bucovinei este Suceava-Cetatea de Scaun a slăvitului Voievod Stefan cel Mare care a fost luptător şi apărător al dreptei credinţe nu numai pentru Moldova ci şi pentru întreaga Europă. Să ne ajute bunul Dumnezeu să păstrăm credinţa, cultura creştină românească şi frăţietatea între noi”, a încheiat PF Daniel, care, după ce a rostit împreună cu copiii de la aşezământ, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în port naţional, rugăciunea Tatăl Nostru, le-a oferit acestora iconiţe, iar noului lăcaş de cult mai multe cărţi bisericeşti trebuincioase.
PF Daniel a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Suceava
In momentul festiv ce a urmat, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a acordat titlul de cetăţean de onoare al judeţului Suceava Patriarhului Daniel pentru viaţa închinată neamului românesc, în special pentru Bucovina şi Suceava. Patriarhul a mulţumit, apreciind că felul în care a fost realizată această distincţie, este deosebită: “Este pictură de la Dragomirna realizată foarte frumos, transparentă ca vitraliile. Vă mulţumim”.
PF Daniel a arătat apoi că “noua mănăstire a fost creată de altă mănăstire, de Mănăstirea  Bogdana şi mulţumim lui Dumnzeu că am săvârşit Sfânta liturhie, cea mai înaltă, cea mai bogată, cea mai sfântă mulţumire adusă lui Dumnezeu (…) A fost frig afară dar multă căldură în suflet. Credinţa a ridicat această mănăstire, credinţa a ridicat aşezământul de alături unde sunt în jur de 140 de copii, credinţa transmisă în cămine întăreşte poporul în speranţă şi în bine faţă de Dumnezeu şi faţă de ţară. Credinţa este calea spre viaţa veşnică”, a mai spus Patriarhul Daniel care a mulţumit şi celor care au contribuit la zidirea acestei mănăstiri  dar şi la zidirea şi întreţinerea Aşezământului de Copii “Sfântul Ierarh Leontie”.
“Să mulţumim stareţului Mănăstirii Bogdana care a avut această iniţiativă , 25 de vile ce s-au construit la aşezământul de copii, preşedintelui Consiliului Judeţean” care lucrează împreună cu stareţul Mănăstirii Bogdana pentru menţinerea acestui aşezământ pentru că fără un sprijin şi din afară o lucrare mare şi folositoare nu se poate menţine. Este o bună cooperare între Consiliul Judeţean şi Aşezământul de Copii. Coperarea aceasta nu împiedică şi pe alţii să dea o mână de ajutor, care este cu atât mai necesar cu cât toate sunt spre binele acestor copii, spre formarea lor spirituală, culturală şi educaţională pentru că avem mare nevoie de lumină în suflet, lumină în casă, lumină în societate, în ţară şi pace în lume” a mai arătat PF Daniel  care a oferit apoi Crucea Patriarhală, cel mai înalt ordin al Patriarhiei Române pentru merit părintelui arhimantid Iustin, stareţul Mănăstirii Bogdana. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a primit din partea Patriarhului  Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Părintele stareţ a primit şi o Cruce de binecuvântare iar pentru aşezământul de copii, Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştiului a oferit şi un ajutor material, “nici mult, nici puţin, cât putem acum dar o să mai dăm şi mai tâziu câte ceva”. Pentru noua biserică au fost aduse cărţi religioase iar tuturor celor prezenţi le-au fost  oferite în semn de binecuvântare iconiţe cu Intrarea Maicii Domnului în Biserică, hramul mănăstirii nou târnosite.
Cu prilejul agapei frăţeşti ce a urmat, la care au participat ctitorii importanţi ai lucrărilor de la Rădăuţi, au fost oferite şi acestora însemne de recunoştinţă. Spre seară a fost oficiată de către PF Patriarh Teoctist o altă slujbă de sfinţire, a Aşezământului de Copii, Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Un incendiu puternic pornit de la un cablu defect a afectat două locuinţe din Voroneţ (FOTO, VIDEO)

  Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la  o gospodărie din …