Sunday , May 5 2024

Patinoarul de 150.000 de euro de la Sala Sporturilor a ajuns o ruină

Patinoarul din spatele Sălii Sportului din Suceava, în care Ministerul Tineretului și Sportului a investit 150.000 de euro, e folosit arareori și atunci hocheiștii se echipează cu patine cu rotile. Echipa de hochei under 16 a CSM Suceava face, teoretic, pregătirea pe acest patinoar, însă rezultatele obținute ca urmare a acestei pregătiri lasă de dorit, tinerii suceveni încasând 14 înfrângeri în cele 14 meciuri jucate 

 patinoar plastic - 1


Patinoarul de plastic, ce a costat bugetul statului 145.000 de euro, anii trecuți, amplasat în dosul Sălii Sportului din municipiul Suceava, arată acum ca un mic țarc sau, cum spun cei ce lucrează la firmele din zonă, ca un coteț înzăpezit, uitat de lume. Suceava s-a pomenit cu acest patinoar în urma unei licitații desfășurate la sfârșitul anului 2009, de către mai multe firme puse pe cheltuit banii Ministerului Tineretului și Sportului. Clubul Sportiv Municipal ar fi avut nevoie, înainte de această discutabilă investiție cu care s-a pomenit, de bani pentru alte activități. De la renovarea dotărilor, la construirea altora noi pentru menținerea și dezvoltarea activității sportive municipale. Au primit însă doar acest patinoar, de trei ari, ce este înconjurat de un gărduleț din plăci prefabricate din lemn. Suma plătită de la buget – 145 de mii de euro, este considerată de meseriașii de la firmele ce își desfășoară activitatea în zonă și au posibilitatea să arunce oricând o privire către “importanta” investiție, mult supralicitată.
Cotidianul Obiectiv a arătat încă din luna decembrie a anului 2009, cum Ministerul Tineretului și Sporturilor, condus la acea vreme de Sorina Plăcintă, a organizat licitații pentru realizarea mai multor patinoare cu “gheață uscată”, în fapt un fel de teflon, în mai multe localități din țară. Sase dintre acestea, fiecare în jur a 150.000 de euro, printre care și cel de la Suceava au fost adjudecate de MBS Group SRL, firmă aparținând unui consilier local PDL din Turda, Gabriel Silagyi. De reamintit faptul că toată această discuție a ieșit la iveală după ce Gazeta Sporturilor a demarat o investigație privind modul în care s-au alocat, în decembrie 2009, 70 de milioane de euro pentru realizarea unor investiții cu dedicație, principalul beneficiar fiind firma sus-amintită, care a primit fonduri guvernamentale pentru realizarea Patinoarului olimpic din Brașov  – zece milioane de euro, afacere cercetată de DNA; bazine la Otopeni în valoare de 30 de milioane de euro și patinoare din plastic în valoare de un milion de euro.patinoar plastic - 2
In această din urmă afacere, Curtea de Conturi a României a realizat un control și a reieșit un raport care constată că repartizarea investițiilor în teritoriu, din venituri care vin de la contribuabili, s-a făcut discreționar, fără o fundamentare riguroasă. Listele pentru investiții s-au schimbat de 15 – 16 ori pe an. Patinoarele s-au decis printr-un Studiu pentru investiții în activitatea sportivă din data de 18.09.2009, redactat pe o pagină de consilierii personali ai ministrului, persoane fără drept de decizie și atribuții în acest domeniu. Valoarea investiției (500.000-600.000 lei/patinoar, respectiv 140.000 euro) nu a fost stabilită în baza unui studiu efectiv al pieței sau a unui studiu de fezabilitate, ci a reprezentat o valoare arbitrară ce nu a putut fi justificată de niciuna dintre persoanele cu răspundere din MTS și din unitățile care au efectuat achiziția. Reprezentanții Curții de Conturi au constatat că s-au înregistrat o serie de nereguli atât în ceea ce privește organizarea și derularea procedurilor de achiziție a patinoarelor, cât și referitoare la achiziționarea altor bunuri pentru dotarea patinoarelor.
Ca termen de referință, pentru Suceava, banii alocați pentru acest mini – patinoar din teflon, au reprezentat în anul 2010 o treime din întreaga sumă alocată activității sportive din municipiul reședință de județ din bugetul local.patinoar plastic - 3
Echipa de hochei a CSM Suceava – “ciuca bătăilor”
Utilitatea patinoarului de la Sala Sporturilor poate fi apreciată prin prisma rezultatelor obținute de echipa de hochei under 16 a CSM Suceava. Din cele 14 partide disputate până acum, echipa suceveană a înregistrat 14 înfrângeri, având un golaveraj de 17 la 342. Concret, hocheiștii suceveni reușesc să înscrie în medie pe meci în jur de un gol și să scoată pucul din poartă de cel puțin 24 de ori pe meci.
Patinoarul de la Sala Sporturilor este folosit de elevii antrenorului Constantin Curelaru pe timp de vară, când copiii folosesc role în loc de patine pentru gheață.
“Profesorul Curelaru face pregătirea de vară pe patinoarul din incinta complexului sportiv Unirea, iar pe timp de iarnă meciurile și antrenamentele sunt desfășurate pe patinoarul Primăriei”, a declarat directorul Clubului Sportiv Municipal Suceava, Vasilică Băițan. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Ion Lungu, mesaj adresat sucevenilor cu ocazia sfintelor sărbători de Paști

Într-un scurt mesaj video, primarul Ion Lungu le transmite sucevenilor, cu ocazia Învierii Domnului, cele …