Friday , April 26 2024

O treime dintre angajaţii maternităţii Rădăuţi, infectaţi cu stafilococul auriu

spital radauti 003

21 din cei 62 medici şi asistente au fost depistaţi ca purtători ai periculosului microb u pe fişele medicale a zeci de bebeluşi externaţi din maternitate este consemnat faptul că prezentau după naştere erupţii pe piele, însă nimeni nu s-a gândit că ar putea fi vorba despre o infecţie cu un microb. Conducerea DSP Suceava are în vedere suspendarea din funcţie a şefului de secţie şi a asistentei şefe

 
Copiii din maternitatea din Rădăuţi au fost îmbolnăviţi chiar de către angajaţii unităţii, relevă rezultatele analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, care au depistat infecţia cu stafilococ auriu la nu mai puţin de 21 din cei 62 de angajaţi, medici şi asistente, a unităţii sanitare închise la începutul săptămânii trecute. Intre timp, încă un bebeluş de la maternitatea aparţinând Spitalului municipal Rădăuţi a fost găsit infestat cu stafilococul auriu, astfel că numărul micuţilor bolnavi a ajuns la nouă. Concluzia firească a inspectorilor DSP este că bebeluşii au luat de la cei care trebuiau să îi îngrijească microbul periculos şi foarte rezistent la o gamă largă de antibiotice. Celor 21 cadre medicale infectate cu stafilococul auriu li s-a prescris tratament cu antibiotice şi au fost trimişi acasă pentru cinci zile. De reţinut că inspectorii DSP Suceava au mai constatat că pe fişele medicale ale altor zeci de nou născuţi din maternitatea rădăuţeană este consemnat faptul că prezentau după naştere erupţii de piele, însă nimeni nu s-a gândit că ar putea fi vorba despre o infecţie cu un microb atât de periculor. Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a declarat că maternitatea de la Spitalul municipal Rădăuţi rămâne închisă, iar instituţia pe care o reprezintă a propus eliberarea din funcţie a medicului şef de secţie precum şi a asistentei şefe, apreciindu-se că lipsa de igienă din unitatea spitalicească dar şi a cadrelor medicale au dus la un asemenea grav eveniment.
La sfârşitul săptămânii trecute,Spitalul municipal Rădăuţi, în cadrul căruia funcţionează maternitatea închisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) după apariţia focarului de infecţie intraspitalicească, a fost amendat cu 15.000 de lei de către inspectorii sanitari suceveni, alte două cazuri de infecţie fiind înregistrate la un nou-născut şi la o mamă.
Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat cu acel prilej că inspectorii sanitari au amendat cu 10.000 de lei Spitalul Rădăuţi, întrucât nu au solicitat autorizaţie sanitară de funcţionare la schimbarea locaţiei maternităţii, aşa cum prevede legislaţia, şi cu 5.000 de lei pentru că unitatea nu a raportat infecţia nosocomială.
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a dispus închiderea temporară a Maternităţii Rădăuţi miercuri, săptămâna trecută, după apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contactat stafilococ auriu medicilino-rezistent. Primul caz de infecţie a fost semnalat în 19 noiembrie, dar DSP a fost sesizată de epidemiologul Spitalului Judeţean Suceava abia în 16 decembrie. Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în 4 decembrie, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială. Până în 4 decembrie, maternitatea a funcţionat în alt spaţiu.
Incepând de miercuri săptămâna trecută, mămicile din zona Rădăuţi care aşteaptă să nască au fost internate la Maternitatea Spitalului Judeţean. Incă de atunci, nouă nou-născuţi şi mamele acestora au fost transferaţi de la Maternitatea din Rădăuţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
Bebeluşii de la Spitalul din Rădăuţi, care nu prezentau sau prezentau o simptomatolgie uşoară a infecţiei, au fost externaţi după trei sau patru zile de la naştere, iar nou-născuţii bolnavi au fost duşi la Spitalul Judeţean Suceava. Durata de incubaţie a bolii este cuprinsă între şapte şi zece zile. Safilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistenţă la antibiotice. Maternitatea Rădăuţi urma să fie închisă timp de zece zile, până la finalizarea procedurilor de dezinfecţie, perioadă în care naşterile vor fi preluate de Spitalul Judeţean Suceava, dar în condiţiile în care un număr atât de mare de cadre medicale de la această unitate au fost depistate ca fiind infectate cu stafilococul auriu, data reluării activităţii rămâne incertă.
In urma anchetei încă nefinalizate, se va stabili dacă situaţia creată a fost cauzată de neglijenţă sau culpă medicală şi vor fi sesizate atât organismele profesionale sau, dacă este vorba de fapte mai grave, organele competente.
Maternitatea Rădăuţi care funcţiona atunci în vechea locaţie, a mai fost închisă în luna iunie, timp de o săptămână, pentru dezinfecţie, în urma unei infecţii cu bacilul piocianic la un nou-născut. Conducerea DSP reproşează conducerii Spitalului Rădăuţi că nu a informat DSP Suceava despre cazuri, iar alerta a venit de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde fuseseră internaţi nou-născuţii din Rădăuţi. (N.R.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. SUNT INVINOVATITI MEDICII SI ASISTENTELE???
    DAR DE CE NU SPUNE NIMENI IN CE CONDITII A FUNCTIONAT MATERNITATEA TIMP DE UN AN SI JUMATATE?
    LA 3 SALOANE DE MAME ERA O SINGURA BAIE;SECTIA DE NOU NASCUTI ERA IN 2 SALOANE.
    CEZARIENELE SE FACEAU LA CHIRURGIE,IAR OPERATELE ERAU PUSE IN GINECOLOGIE APOI DUSE IN MATERNITATE,,DECI NU DUCEAU MICROBI DE ACOLO????
    VA INTREBATI DE UNDE STAFILOCOCII?
    STIE CINEVA CA PE NOUA SECTIE NU A FOST APĂ CALDA 2 SAPTAMÂNI DE LA DESCHIDERE?
    NU SE FACE DECÂT SA SE ÎNVINOVĂTEASCA CADRELE MEDICALE CA NU S-AU SPĂLAT PE MÂINI,CA NU CUNOSC” IGIENA PRECARA”.DAR DE IGIENA UNEI CATEGORII DE MAME CE SPUNETI? ELE NU POT TRANSMITE STAFILOCOCI? SE UITA CINEVA LA MÂINILE IRITATE SI USCATE ALE ASISTENTELOR DE ATÂTEA DEZINFECTANTE?
    ACUM SUNT ACUZATE SI ARATATE CU DEGETUL PTR. CA SUNT PURTATOARE DE STAFILOCOC! ORICARE DIN VOI ATI PUTEA FI! ÎN ORICE SPITAL EXISTA STAFILOCOCI SI IN ORICE MATERNITATE POT EXISTA CAZURI DE IMBOLNAVIRE! ESTE INVINOVATIT MEDICUL SEF DE SECTIE? DE CE? A SESIZAT CONDUCEREA DE EXISTENTA STAFILOCOCULUI! DE CE NU S-A LUAT NICI O MASURA? CU CE AUTORIZATIE A FUNCTIONAT MATERNITATEA LA CAPACITATE MAXIMA CIND TREBUIAU ASIGURATE NUMAI URGENTELE? DSP-UL STIA IN CE SPATIU SE LUCREAZA! CE MASURI PTR. A OPRI SUPRAAGLOMERATIA A LUAT?
    ÎN ACESTE CONDITII CUM SA NU SE INTÂMPLE NIMIC?
    DAR, SIGUR, ASISTENTELE SUNT VINOVATE CA NU S-AU SPALAT PE MÂINI.
    SI INCA CEVA: STAFILOCOCUL AURIU METICILINO REZISTENT SE POATE TRATA CU OXACILINĂ????