Friday , April 26 2024

O suceveancă este beneficiara primului transplant de inimă de anul acesta din România

Intervenția chirurgicală a avut loc la Institul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș. Inima provine de la un adolescent din Iasi aflat în moarte clinică. Din cauza condițiilor meteo­rologice dificile, elicopterul SMURD a aterizat la Harghita, de un­de inima a fost preluată de către un echipaj al Ambulanței. Tot o premieră a avut loc și la finele anului trecut, când un băiat din Plopeni a fost primul pacient pediatric din Suceava, care a primit un ficat. In cursul anului trecut nu a avut loc nicio prelevare de organe, la Spitalul Județean Suceava 

O suceveancă în vârstă de 40 de ani a fost primul pacient din acest an care a primit o inimă nouă. Intervenția de transplant a avut loc la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș și a durat trei ore. Donatorul a fost un adolescent în vârstă de 15 ani, aflat în moarte cerebrală. Bă­iatul suferea de o malformație din cauza căreia a suferit un anevrism ce­rebral. Părinții săi au decis să-i done­ze organele și astfel să salveze alte vieți. Medicii i-ai prelevat inima, ficatul, rinichii și plămânii, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, iar de aco­lo, organele au plecat cu elicop­terul și ambulanța. Din cauza condițiilor meteo­rologice dificile, elicopterul SMURD a aterizat la Harghita, de un­de inima a fost preluată de către un echipaj al Ambulanței.

Suceveanca în vârstă de 40 de ani se afla de un an de zile pe lista de aș­tep­tare, iar fără un transplant, șansele ei de supraviețuire erau mult diminuate. A fost primul transplant de cord din România din acest an. Din nefericire, spun specialiștii, numărul intervențiilor este foarte mic. Anul trecut au avut loc șase transplanturi de ini­mă, însă pe lista de așteptare sunt peste 100 de pacienți.

Tot o premieră a avut loc și la fi­nele anului trecut, când un băiat din Plopeni a fost primul pacient pediatric din Suceava, care a primit un ficat. Şi în cazul său, bucuria și șansa la viață au renăscut din tragedia unei familii, care și-a pierdut fetița în vârstă de șapte ani. Părinții ei au decis să-i do­ne­ze organele și astfel, trei copii au re­năs­cut înainte de Crăciun. Mihai se afla pe lista de transplant de aproape doi ani.

Atât la nivel național, cât și la nivelul județului nostru a scăzut dramatic numărul donatorilor de organe, care ar putea să salveze vieți. Din cauza numeroaselor controverse pe baza acestui subiect, familiile poten­țialilor donatori sunt încă reticente și refuză ca organele celor dragi să fie prelevate în scopul transplantării. Deși la Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” se derulează programul de transplant, în cursul anului tre­cut nu a avut loc nicio intervenție chirurgicală de acest gen, fiind trei po­tențiali donatori ai căror familii nu și-au dat însă acordul în vederea pre­­le­vării de organe. Spitalul suportă pentru donatori serviciul funerar, adi­că costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, și asigurarea trans­portului la localitatea de domiciliu și până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi virați direct către furnizori, și nu către rudele îndoliate. Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani), în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …