Saturday , April 27 2024

O nouă încercare de atragere de fonduri pentru reabilitarea Curții Domnești de la Suceava

Primăria încearcă să obțină finanțare prin programul de granturi European Economic Area (Norvegia – Islanda – Liechtenstein), după 8 ani de încercări eșuate de a reabilita Curtea Domnească. Proiectul ar trebui depus până pe 31 decembrie 2018Curtea domneasca azi

Primăria Suceava va în­cer­ca din nou să obțină fi­nanțare pentru proiectul de reabilitare a Curții Domnești, mulțumindu-se chiar și cu finanțarea unei părți din respectivul proiect, care trenează de aproape opt ani. Primarul Ion Lungu a precizat că această nouă încercare de atragere de fonduri ține de programul de granturi acordate țării noastre de European Economic Area (Nor­vegia – Islanda – Liechtenstein).

Primarul Ion Lungu a spus, miercuri, în conferința săptămânală de presă, că se pot depune proiecte conform ultimelor apeluri lansate în acest sens, fiind vorba de o finanțare totală de 15 milioane de euro pe proiecte de cultură la nivel de țară. De aceea, primarul a precizat că ar fi suficient de bine dacă s-ar putea obține măcar o parte din aceste fonduri.

Primarul Ion Lungu a explicat că după ce municipalitatea a căpătat o anumită ex­periență în utilizarea granturilor elve­țiene, își propune și accesarea de granturi norvegiene. „Intenționăm să promovăm un proiect pentru Curtea Domnească. Suntem în discuții cu partea norvegiană să vedem ghidul solicitantului”, a spus Ion Lungu.

Referindu-se la încercările abandonate cu privrie la atragerea fondurilor europene, primarul Ion Lungu a declarat: „Din păcate, ne-am încurcat cu Programul Operațional Regional. La început s-a spus că merge întregul proiect, după care (finanțare – n.r.) de cinci ­mi­lioane de euro, apoi s-a spus că se revine (și nu s-a mai revenit – n.r.)”.

În funcție de fondurile ce ar putea fi accesate din granturile EAA urmează să fie realizată o nouă documentație. Ori­cum, cea efectuată în mandatul 2008 – 2012 nu mai este valabilă și, potrivit prevederilor legale, ar trebui reactualizată. „Vrem să vedem de la partea nor­vegiană cât putem accesa și în funcție de asta să avem bani prinși în buget să facem un studiu de consultanță (de ­fe­zabilitate – n.red.) pentru o parte din reabilitarea Curții Domnești”, a declarat Ion Lungu, adăugând că termenul de depunere a proiectului este 31 decembrie 2018 și ar fi timp pentru realizarea acestor pași.

 Ce prevedea documentația realizată de o firmă spaniolă, aprobată în 2011

Reamintim că proiectul general rea­lizat în mandatul 2008 – 2012 era de 17 milioane de euro, dar oricum trebuie reactualizat și/sau, în funcție de exigențele Ghidului Solicitantului pentru granturi EEA, ar trebui făcută o nouă documen­tație. Edilul este de părere că și accesarea unei sume de cinci milioane de euro ar fi, totuși, un pas înainte.

Reamintim că studiul de fezabilitate pentru proiectul restaurării Curții Dom­nești din Suceava a fost conceput gratuit de firma spaniolă Arena Teatro. Documen­tația prevedea că punerea în valoare a Curții Domnești se va face prin reali­zarea unei construcții din sticlă, în formă de „U”, ce va folosi zidurile actuale și păstrează arhitectura medievală, urmând ca acest spațiu să fie șantier arheologic vizitabil dotat cu utilități pentru turiști, sală de recepție, expoziție permanentă, sală pentru expoziții temporare, dar și un centru de studii medievale.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în 2011, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL, specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curții Domnești.

Practic, era vorba despre construirea unei clădiri cu rolul de „Centru de interpre­tare” a Curții Domnești, peste actua­le­­le ruine, fiind un cadru în care ves­­ti­­­giile arheologice puteau fi prezentate publicului, cu explicațiile de rigoare. Din cele 17 milioane de euro fără TVA estimate pentru realizarea lucrărilor, 9 milioane de euro reprezentau contrava­loarea lucrărilor de construcții montaj.

 Istoria demersurilor eșuate de obținere de fonduri

Istoricul demersurilor eșuate ale municipalității sucevene în sensul accesării fondurilor nerambursabile pentru derularea acestui proiect este unul destul de vast.

Inițial, proiectul urma să fie depus pentru finanțare prin Programul Opera­țio­nal Regional 2007 – 2013, însă nu au mai fost fonduri și s-a renunțat la această abordare.

Fără să piardă vremea foarte mult, în mai 2012 municipalitatea încearcă să atragă granturi norvegiene pentru proiectul de reabilitare-modernizare a Curții Domnești. Primarul Ion Lungu a purtat discuții cu responsabili ai Ministerului Afacerilor Europene și cu reprezentanții Am­basadei Norvegiei la București, a de­pus un dosar și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, numai că din cauza numărului mare de proiecte, raportate și la suma de 14 milioane de euro alocată la acea dată pentru conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural, șan­sele Sucevei nu au putut fi fructificate.

A urmat exercițiul financiar 2014 – 2020, speranțele orientându-se din nou spre Programului Operațional Regional. Totuși, pentru că pe proiectele Axei prioritare 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” s-a re­zervat o finanțare de maximum 5 ­mi­li­oane de euro de proiect, muni­­cipalitatea s-a vă­­zut nevoită să amâne depunerea pro­iec­tului de 17 milioane de euro pentru că nu era finanțabil. (Dan PRICOPE)

Vezi si

O femeie de 46 de ani a furat cutia milei din biserica din Ruși – Forăști

Vineri, polițiștii  au fost sesizaţi prin  112 de către preotul din satul Ruși, comuna Forăști, …