Saturday , April 27 2024

O firmă de IT din Iași a preluat fabrica de lactate CAVIOR, de la Forăști

Firma ieșeană Gemini Cad Systems a plătit pe activele principale ale Cavior Forăști un milion de lei, Firma Cavior a inaugurat fabrica de la Forăști în 2005 și a intrat în faliment în 2012 după ce s-a împrumutat la bănci cu 600.000 de euro, pentru a asigura cofinanțarea la un proiect european și nu a mai putut ține pasul cu plata ratelor Inițial, fabrica de lactate Cavior a fost scoasă la vânzare de lichidatori cu prețul de 4,3 milioane lei,  dar ani de zile la licitațiile organizate nu s-au arătat ofertanți interesați

CAVIOR fabrica forasti

O companie ieșeană din industria IT a cumpărat fabrica de lactate de la Forăști deținută de firma Cavior SRL, aflată din 2012 în faliment. Tranzacția a fost realizată la prețul de aproximativ un milion de lei fără TVA, de patru ori mai mică față de valoarea de evaluare, după ce la licitațiile organizate de lichidator nu s-au arătat ofertanți interesați. Potrivit unui raport al lichidatorului judiciar, tranzacția a avut loc la licitația din 15 decembrie, firma cumpărătoare Gemini Cad Systems participând în calitate de unic ofertant. Proprietatea imobiliară este situată la drumul european Roman-  Suceava, în localitatea Forăști, și este compusă din două active. Primul activ, fabrica de procesare lapte, este utilată cu echipamente și linii de procesare lapte și produse lactate.
Al doilea activ este compus din trei terenuri extravilane cu suprafețe de 10.500 mp, 3.216 mp și 384 mp. “Bunurile au fost adjudecate de SC Gemini Cad Systems SRL la prețul de 956.425,00 lei (fără T.V.A.), respectiv 1.030.907,80 lei T.V.A. inclusă. Asupra bunurilor s-a înscris drept de ipotecă și garanție reală mobiliară în favoarea B.C.R. SA Sucursala Iași și sechestru mobiliar și imobiliar în favoarea Administrația Finanțelor Publice Iași”, conform raportului lichidatorului judiciar. După efectuarea plăților necesare în procedură (comision UNPIR, TVA aferentă activelor, evaluare active, servicii de pază, comisioane lichidator judiciar), a rămas de distribuit creditorilor circa 650.000 lei. Din această sumă, 547.000 au ajuns la BCR, peste 95.000 la bugetul de stat și 5.000 lei au fost păstrați provizion pentru cheltuieli ulterioare.
Firma cumpărătoare, Gemini Cad Systems, a fost înființată în 2005 de ieșenii Mihai Mitrică și Traian Luca și activează în domeniul editării de produse software. În 2014, firma ieșeană a avut afaceri de 9,25 milioane lei și un profit net de 1,86 milioane lei, cu aproximativ 50 de angajați. De cealaltă parte, firma Cavior s-a dezvoltat foarte mult în domeniul producției de lactate și brânzeturi cu ajutorul creditelor bancare și al fondurilor europene, dar a intrat neașteptat în faliment din cauza datoriilor care nu mai puteau fi susținute din activitatea de exploatare.
Valorificarea activelor la prețuri mult sub valoarea de piață nu este singura problemă a patronului de la Cavior, Constantin Curalariu, care este cercetat penal de procurori pentru obstrucționarea justiției și bancrută frauduloasă, în cadrul procedurii de faliment a firmei Cavior. Luna trecută, creditorii au aprobat în procent majoritar continuarea demersurilor cu privire la cercetarea penală. Lichidatorul va organiza astăzi o nouă licitație în cadrul căreia va scoate la vânzare o proprietate imobilară din Forăști, prețul de pornire fiind de 40.240 lei fără TVA. Imobilul este compus din teren 972 mp, pe care sunt construite o secție de prelucrare a laptelui de 360 mp, un birou și laboratoare cu suprafața de 41 mp și un punct de colectare a laptelui cu suprafața de 15 mp.
Fabrica de la Forăști a fost inaugurată în 2005, firma Cavior beneficiind și de fonduri europene pentru construcția acesteia. A trebuit însă să asigure partea proprie de cofinanțare pentru care a angajat de la bănci un credit de 600.000 de euro. Odată cu criza economică începută în 2008, dobânzile bancare au început să crească, producătorul de produse lactate și brânzeturi nu a reușit să țină piept concurenței, au început să se înregistreze restanțe la plata ratelor la împrumutul făcut toate acestea ducând la declararea stării de insolvență a SC Cavior SRL Iași și ulterior a celei de faliment.
Moartea acestei afaceri a însemnat o lovitură grea pentru comuna Forăști, în condițiile în care, pe lângă locurile de muncă ce erau altcândva oferite localnicilor, veneau și sume importante, din taxe și impozite, la bugetul local. “Declinul a început când nu au mai putut să plătească ratele la bancă și nici celelalte datorii. La bugetul local au de achitat restanțe de peste două miliarde și jumătate de lei vechi. Ne-am înscris și noi la masa credală, dar cred că putem să ne luăm adio de la acești bani, pentru că prioritare sunt plățile către bănci, noi fiind mai înspre coadă, când va fi vorba de împărțit banii. Deocamdată însă nici nu este ce împărți, pentru că au fost până acum vreo patru sau cinci licitații și nu s-a prezentat nimeni”, declara pentru OBIECTIV, acum doi ani primarul comunei Forăști, Brăduț Avrămia. (T.V.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …