Wednesday , May 8 2024

Numărul de locuri cu şi fără taxă aprobate de Senatul USV pentru admiterea din acest an

rector si altii USV [800x600]

In luna martie a.c. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice a aprobat creşterea numărului de locuri fără taxă la USV cu 120 . La licenţă vor fi 1.100 de locuri fără taxă şi 1.600 cu taxă. La masterat vor fi 470 de locuri fără taxă şi 1.030 cu taxă u pentru studenţii de la ID se scot la concurs 530 de locuri, toate la cu taxă. Pentru studenţii din Republica Moldova s-a propus un număr de 117 locuri fără taxă, dintre care 55 sunt şi cu bursă 

Numărul de locuri cu şi fără taxă propuse de rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava au fost aprobate de membrii Senatului USV. “Senatul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava a aprobat, săptămâna trecută, alocarea pe domenii şi pe specializări a propunerilor făcute de rectorul USV”, a declarat Valentin Popa, rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava.
In luna martie a.c. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice a aprobat creşterea numărului de locuri fără taxă la USV cu 120. Rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa a explicat, într-o conferinţă de presă, cum vor fi distribuite atât locurile fără taxă cât şi cele cu taxă, de asemenea a explicat şi beneficiile pe care le au cetăţenii moldoveni care au terminat studiile preuniversitare în România. “Anul acesta avem la licenţă 1.100 de locuri bugetate pentru studenţii români, cu o creştere de 50 de locuri faţă de cifra de anul trecut, pe lângă acestea mai sunt scoase la concurs 15 locuri pentru cetăţenii din Republica Moldova care au obţinut diploma de Bacalaureat în România, din care 10 sunt şi cu bursă şi, de asemenea, 102 locuri sunt alocate tot cetăţenilor moldoveni, dar care au luat BAC-ul în Republica Moldova, dintre acestea, 45 sunt şi cu bursă. De asemenea, la licenţă vom scoate la concurs şi 1.600 de locuri cu taxă. Aceste 1600 de locuri, practic, sunt diferenţa dintre numărul de locuri bugetate şi capacitatea maximă de şcolarizare pe care o avem permisă de către ARACIS. Din punctul de vedere al masteratului, este şi aici o creştere la locuri bugetate, la 470 de la cele 400 de locuri fără taxă de care dispuneam anul trecut. La masterat, numărul studenţilor cu taxă este egal sau chiar mai mare decât cel al studenţilor fără taxă, adică raportul este aproape unu la unu. In afară de cele 470 de locuri fără taxă pentru studenţii români avem şi 30 de locuri alocate studenţilor moldoveni care au obţinut diploma de licenţă în România sau într-un spaţiu al Uniunii Europene, iar din cele 30 de locuri, 12 sunt şi cu bursă. Pe lângă aceste locuri bugetate, la masterat, scoatem la concurs şi 1.030 de locuri cu taxă, calculate după raportul dintre cifra maximă pe care putem să o şcolarizăm şi numărul de locuri bugetate.”, a explicat Valentin Popa.
De menţionat este faptul că bursele pentru studenţii din Republica Moldova ce studiază în România au acelaşi cuantum ca şi în anii trecuţi, adică 69 de euro pe lună.
Totodată, rectorul sucevean a explicat că obiectivul pe care trebuie să îl îndeplinească Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava este acela de a menţine constant raportul dintre locurile cu taxă şi cele fără taxă. Menţinerea acestui raport ar însemna poziţionarea USV pe unul din locurile fruntaşe din România. “Obiectivul nostru este ca să avem şi în ceilalţi ani, la licenţă, peste 50% din locurile bugetate, iar acestea trebuie să fie în plus ocupate de studenţi cu taxă astfel încât obiectivul în cifre să însemne 550 de studenţi cu taxă. Acest lucru ne-ar situa pe unul din locurile fruntaşe din România, pentru că universităţile mari care primesc şi foarte multe locuri bugetate abia reuşesc să înmatriculeze 10 – 15 % de studenţi cu taxă, raportat la numărul de locuri bugetate”, a declarat Valentin Popa.
Totodată s-a stabilit şi numărul de locuri pe care USV îl scoate la concurs pentru studenţii care studiază la distanţă (ID). Pentru aceştia s-a dispus un număr de 530 de locuri, de această dată toate fiind cu taxă. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …