Tuesday , March 19 2024

Noul regulament de acordare a burselor propus de USV, motiv de supărare pentru studenți

Un grup anonim de studenți acuză USV că ar încălca drepturile studentului prin prevederile propunerii de regulament privind acordarea burselor . Universitatea însă neagă acuzațiile și răspunde punctual acuzațiilor pe care grupul anonim i le aduce

 studenti usv

După ce un grup anonim de studenți a trimis joi un comunicat în care acuză USV că ar încălca drepturile studentului prin prevederile propunerii de regulament privind acordarea burselor, Universitatea Suceava a răspuns acestor în mod oficial, tot prin intermediul unui comunicat de presă. USV a ținut să transmită că aceasta nu este forma finală a regulamentului, acesta urmând să fie supus consultării publice, forma modificată fiind apoi transmisă spre aprobare Consiliului de Administrație și că studenții au interpretat greșit unele paragrafe din propunerea de regulament.

Conform răspunsului transmis de USV, transferul atribuțiilor din sarcina cadrelor didactice referitoare la contorizarea prezențelor studenților, în sarcina șefilor de an este o eroare a „grupului anonim” prevederile schiței de Regulament menținând aceeași procedură ca și până acum, modificarea constând în introducerea unei condici de prezență, în locul foilor disparate.

De asemenea, USV arată că șefilor de an nu li se impune obligativitatea de a-și achiziționa din fonduri proprii condici în care să contorizeze pe propria răspundere prezențele colegilor, în cadrul primei întâlniri cu studenții fiind subliniat faptul că acele condici vor fi achiziționate de universitate și predate studenților. Nici faptul că șeful de an ar trebui să își achiziționeze un scanner, având obligația de a transmite scanate prezențele la finalul fiecărei săptămâni” nu ar fi tocmai adevărat, USV arătând că operațiunile de scanare și transmitere electronică vor fi asigurate de secretariatele facultăților.

O altă nemulțumire a grupului de studenți este aceea că “la finalul semestrului în sesiune, aceștia (n.r. șefii de grupă) trebuie să-și sacrifice din timpul liber pentru a sta la coada secretariatului și a preda condicile semnate”. USV însă precizează referitor la această doleanță că predarea condicilor este prevăzută a fi efectuată săptămânal, chiar și în afara perioadei de lucru cu studenții a secretariatelor. USV mai arată “că activitatea șefilor de grupă în slujba comunităţii studențești nu poate fi considerată timp pierdut, la fel cum nu putem considera timp pierdut prezența și activitatea studenților reprezentanți la numeroasele ședințe ale Consiliilor facultăților și Senatului. Orice activitate prestată în slujba comunității academice poate fi recompensată cu burse. Criteriile sunt propuse și aprobate de studenți!”

Studenții s-au plâns și de faptul că, deși prezența la cursuri nu este obligatorie, propunerea actuală prevede pierderea posibilității de a primi bursă pentru întreg anul universitar în cazul în care studentul acumulează peste 25 de absențe. Universitatea însă transmite că prezența la orele de curs, seminarii, activități practice (pentru învățământul la forma cu frecvență) este obligatorie, potrivit prevederilor legale, aceasta nefiind obligatorie doar la învățământul fără frecvență.

USV arată că bursa de studiu are rolul de a reduce rata abandonului școlar, din lipsa fondurilor pentru plata căminului (gazdei) și meselor la cantină, însă studenții o privesc de multe ori ca pe un premiu pentru rezultate bune la învățătură. “Rezultatele la învățătură pot fi folosite drept un criteriu, dar nu singurul argument, pentru obținerea unei burse, lucru subliniat în nenumărate rânduri de organizațiile studențești atât la Suceava, cât și la nivel național. Este important ca bursele de studiu să-și atingă scopul: susținerea financiară a studenților care vor să învețe și nu au suficiente mijloace financiare să-și susțină studiile universitare. Sumele din fondul de burse nu pot avea o altă destinație decât cea prevăzută de lege. Chiar dacă un student pierde bursa, banii respectivi rămân în fondul de burse, fiind distribuiți ulterior altor studenți”.

O altă propunere a regulamentului care a declanșat nemulțumirea studenților este cea conform căreia “motivarea absențelor se face doar în 2 cazuri — fie delegare USV de a fi prezent în alt loc, fie adeverință medicală eliberată pe minim 8 zile, întrucât aceasta ar face ca perioadele mai scurte în care un student nu a putut participa la cursuri din cauza stării de sănătate să nu poată fi motivată. De cealaltă parte USV arată că “cele 25 de absențe pe semestru sunt prevăzute pentru a acoperi și îmbolnăvirile ocazionale”.

Conform grupului de studenți, noile prevederi i-ar împiedica să lucreze întrucât ar însemna să piardă bursa. USV însă arată că va continua să sprijine studenții care lucrează și nu pot ajunge la toate activitățile didactice propuse în orar și că există modalități prin care pot recupera activitățile pierdute fără a fi sancționați prin pierderea bursei.

Ultima nemulțumire a grupului de studenți anonimi vizează faptul că „publicațiile studenților nu vor mai fi recunoscute ca activitate extrașcolară decât dacă reiese și afilierea USV la publicație. Astfel, dacă un student USV publică un articol într-o publicație internațională, Universitatea nu-l va recunoaște în lipsa unui parteneriat”. In acest sens, USV a transmis că deși în noul regulament nu există modificări care să vizeze criteriile de acordare a burselor de merit care ar privi acest aspect, totuși în cadrul competițiilor organizate de instituții ale statului sau de alte unități de învățământ studenții trebuie oricum să precizeze la ce unitate de învățământ își desfășoară activitatea și că, în cazul în care un student s-a înscris la o competiție ca reprezentant al altei universități, USV nu își poate asuma victoria acestuia.

Conducerea Universității Suceava a arătat că “va stimula și în viitor performanța studenților suceveni, instituind, începând cu acest an, bursa „Stefan cel Mare”, cu valori consistente”. De asemenea, reprezentanții Universității sucevene au ținut să precizeze că aceste modificări sunt doar o propunere și că înainte de a fi aprobate ele vor fi supuse consultării publice, astfel încât să răspundă îmtr-o măsură cât mai mare nevoilor studenților. Propunerea de Regulament poate fi consultată pe site-ul instituției, iar eventualele sugestii și amendamente pot fi trimise pe o adresă de email indicată pe site-ul USV, secția Studenți”, au concluzionat reprezentanții universității în comunicatul transmis către mass-media suceveană. (A.I.)

 

 

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …