Friday , April 26 2024

Nereguli pe bandă rulantă descoperite la Complexul monahal de la Dorna Arini, condus de IPS Teodosie

O echipă mixtă, formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Direcţiei de Sănătate Publică dar şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a verificat zilele trecute activitatea desfăşurată în cadrul acestui Complex monahal. Membrii echipei de control au descoperit la Dorna Arini clădiri fără aviz ISU, materiale pentru igienă individuală insuficiente la grupurile sanitare, dar şi personal fără analize la zi . Din 2010, pompierii au amendat în fiecare an complexul bisericesc pentru că funcţionează fără aviz de la ISU . O clădire imensă, cu şapte etaje, din incinta Complexului, este construită atât de ciudat încât este imposibilă autorizarea: “Este din lemn, în stil pagodă, scările exterioare sunt din lemn, nu au ce să-i mai facă. Acolo trebuie făcută altă construcţie, pentru că autorizaţie nu pot să primească”, spune şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui.  IPS Teodosie a cerut însă Ministerului Culturii clasarea ca monument istoric a complexului bisericesc, situaţie în care ar scăpa de amenzile ISU şI nu ar mai trebui să modifice sau să dărâme clădirile neconforme

 
teodosie 3 [800x600]

Recent, o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Direcţiei de Sănătate Publică dar şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina”, ca urmare a Ordinului 263 din 13.08.2015 emis de către Instituţia Prefectului Suceava şi semnat de către prefectul Constantin Harasim, au verificat activitatea desfăşurată în cadrul acestui Complex monahal. Din comisie au făcut parte şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii dar şi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.
Aşa cum reiese din raportul întocmit de către comisia de control, la Complexul monahal “Acoperământul Maicii Domnului” şi la Baza de tratament balnear situate în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, neregulile se ţin lanţ. Două dintre clădirile construite în 2010, hotelul şi baza de tratament balnear, nu au aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Este vorba de două construcţii realizate exclusiv din lemn, cu câte cinci şi şapte etaje. Pompierii au constatat că cele două clădiri nu respectă normele de protecţie în caz de incendiu şi au cerut intrarea în legalitate. Din 2010, pompierii au amendat în fiecare an complexul bisericesc pentru că funcţionează fără aviz de la ISU. Dacă în cazul clădirii cu cinci etaje ar putea fi realizate unele modificări structurale care să permită autorizarea, şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, a precizat că în cazul clădirii cu şapte etaje este total imposibilă intrarea în legalitate. “Este din lemn, în stil pagodă, scările exterioare sunt din lemn, nu au ce să-i mai facă. Acolo trebuie făcută altă construcţie, pentru că autorizaţie nu pot să primească. Pentru ceea ce este acolo nu putem să dăm aviz”, a explicat generalul Ion Burlui.teodosie 1 [800x600]
La baza de tratament balnear, în cazul unui incendiu, s-ar putea produce o adevărată tragedie. Seful ISU Suceava a explicat că prin amenzile aplicate a încercat să conştientizeze conducerea complexului monahal cu privire la riscul pe care îl reprezintă funcţionarea celor două clădiri, dar se pare că cei care admi-nistrează acest complex au găsit altă soluţie pentru a scăpa de amenzi dar şi pentru a nu mai fi nevoiţi să dărâme clădirea.
Fundaţia controlată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul de Constanţa, a cerut însă recent Ministerului Culturii clasarea ca monument istoric a complexului bisericesc pe locul casei în care a copilărit ierarhul. Dacă primeşte aprobarea, prelatul scapă de amenzile pe care i le tot dau pompierii. În cazul în care complexul bisericesc ar deveni monument istoric, clădirile ar intra sub incidenţa Legii 422/2001 privind monumentele istorice. Articolul 11 din actul normativ prevede că intervenţiile la monumentele istorice se fac în condiţii foarte stricte, iar desfiinţarea sau distrugerea parţială sau totală sunt interzise. Prin urmare, dacă aşezământul ar primi clasificarea de monument istoric, administratorii complexului ar putea invoca faţă de pompieri imposibilitatea legală de a efectua intervenţii asupra clădirilor.
Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au constatat că angajaţii acestui centru nu sunt cu analizele medicale la zi, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, motiv pentru care au primit “avertisment” din partea DSP. “La atelierul de croitorie nu este trusă medicală. La grupurile sanitare, existenţa materialelor pentru igienă indivi-duală este în cantităţi insuficiente şi se recomandă verificarea permanentă de către maici a dotării cu aceste materiale, luând în considerare traficul de pelerini”, se mai menţionează în raportul comisiei de control.
Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită de ÎPS Teodosie pe terenul moştenit de la părinţi. Construcţia complexului a început în 1999. În prezent, aşezământul monahal beneficiază de 6.800 de metri pătraţi de construcţii şi un domeniu de 20 de hectare. Complexul bisericesc include o clopotniţă cu 24 de clopote, înaltă de 41 de metri, un hotel de trei stele, un pavi-lion administrativ aferent hotelului, spaţii de producţie, sală de conferinţe şi restaurant, o bază de tratament balnear recuperator, aflată acum în extindere, unde pacienţii sunt trataţi ca la orice spital de stat. Complexul are acum 80 de locuri de cazare. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …