Saturday , April 27 2024

Mii de suceveni au participat la parada obiceiurilor populare din centrul Sucevei

parada-mastilor-dupa-datina-strabuna-2014-36 buciumasi (Copy)

Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor și prefectul de Suceava, Florin Sinescu s-au numărat printre oficialităţile care au asistat la mai multe spectacole de la manifestarea „După datina străbună”, organizată de ani de zile în centrul Sucevei, în cea de-a treia zi de Crăciun

 Mii de suceveni și de turiști au participat, sâmbătă la amiază, în cea de-a treia zi de Crăciun, la parada obiceiurilor de iarnă care a avut loc în municipiul Suceava, un eveniment care a intrat în tradiţia manifestărilor culturale care au loc între Crăciun și Anul Nou, în municipiul reședinţă de judeţ. Este vorba de Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună”, care are loc în fiecare an pe data de 27 decembrie – în unii ani manifestările fiind pe durata a două zile, la Suceava, organizat în centrul municipiului reședinţă de judeţ, eveniment derulat în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”, derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava și de instituţiile culturale din subordine.parada-mastilor-dupa-datina-strabuna-2014-62 ursi (Copy)
La ediţia de anul acesta a spectacolului „După datina străbună” au fost prezente 23 de grupuri folclorice cu aproape 1.500 de urători. Sucevenii au posibilitatea să vadă caprele din zona de munte, urșii din zona de șes, urâţii, frumoșii, babe și moșnegi, sau cetele din Dolheștii Mici, Dolhasca sau Boroaia. Parada urătorilor, dar și spectacolul de pe scena din faţa Casei de Cultură a reușit să scoată din case peste 5.000 de suceveni, aceștia urmărind cu mult interes diversele dansuri, jocuri cu măști și urături.
Parada urătorilor a pornit din Parcul Universităţii și apoi de la Primăria Suceava, a continuat pe strada Stefan cel Mare până la Palatul Administrativ unde, de altfel, a și fost cel mai mare număr de spectatori la parada care s-a încheiat în centrul municipiului Suceava. Parada „După datina străbună” a fost deschisă de urătorii din Poiana Stampei, urmaţi de buciumașii din Câmpulung Moldovenesc, trupa de urători din acel municipiu – care anul trecut a deschis Parada „După datina străbună” – venind și la ediţia de anul acesta cu un plug tras de boi.parada-mastilor-dupa-datina-strabuna-2014-41 (Copy)
După parada trupelor de urători veniţi din întreg judeţul – atât din Bucovina, cât și din zonele care au aparţinut de vechiul Regat, dar și din judeţele Iași, Neamţ și Botoșani și chiar din Republica Moldova, a urmat spectacolul obiceiurilor de iarnă care a început pe scena de pe esplanada Casei de Cultură, acolo unde trupele au evoluat până seara târziu, ca și în anii trecuţi când spectacolul ţinea până pe la orele 20, chiar spre 22. Menţionăm, printre oficialităţile prezente la eveniment, pe președintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, și prefectul Florin Sinescu.
De la „Festivalul de datini și obiceiuri” nu au lipsit tradiţionalele momente cum ar fi „plugul”, diverse dansuri sau melodii specifice precum „capra” sau „ursul”. Totodată, cetele de urători au prezentat și jocuri cu flăcări, dar și malănci ca formă de teatru popular cu tentă satirică specifică zonei de nord a Moldovei, inclusiv din Bucovina cu personaje diverse de la  baba și moșneagul la doctorul și popa ori de la capra și ciobanul ori negustorul la căiuţii, ursul și cerbul.
Menţionăm că mai multe spectacole similare de datini și obiceiuri de Anul Nou vor avea loc în această perioadă în numeroase localităţi din judeţul Suceava, iar pe data de 13 ianuarie se va desfășura în comuna Drăgușeni „Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă pe stil vechi”. (D.P.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …