Saturday , April 27 2024

Medicii de familie suceveni încă nu ştiu cum vor fi plătiţi de la 1 aprilie

“Nu ştim dacă se va semna noul contract-cadru de la 1 aprilie sau furnizorii de servicii medicale îşi vor desfăşura activitatea tot pe bază de acte adiţionale la vechiul contract”, a explicat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt al CAS Suceavamedici de familie

Medicii de familie suceveni încă nu ştiu în ce condiţii de plată îşi vor desfăşura activitatea de luna viitoare, pentru că reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava încă nu au date exacte în ceea ce priveşte situaţia furnizorilor de servicii medicale, începând cu data de 1 aprilie. “Nu ştim dacă se va semna noul contract-cadru de la 1 aprilie sau furnizorii de servicii medicale îşi vor desfăşura activitatea tot pe bază de acte adiţionale la vechiul contract”, a explicat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt în cadrul CAS Suceava.

Pentru anul acesta, noul contract se pare că va aduce o serie de noutăţi, printre care faptul că medicii de familie vor putea cere analize pentru depistarea hepatitei B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi şi vor putea face spirometrie pentru monitorizarea astmului bronşic. De asemenea, finanţarea serviciilor medicale va fi diferită, crescând valoarea punctului pe serviciu sau per capita. Potrivit proiectului noului contract-cadru, medicii de familie vor putea efectua o serie de servicii noi, printre care măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore, completarea şi eliberarea fişei medicale sinte­tice necesară copiilor cu dizabilităţi pentru încadrarea şi reevaluarea în grad de handicap şi completarea şi eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a şomerilor beneficiari ai pachetului de bază. Totodată, după cum am menţionat, medicii de familie vor putea recomanda efectuarea analizelor de depistare a infecţiei cu viruşii hepatitelor cronice B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi, spre deosebire de actualul contract-cadru, care prevede această posibilitate doar pentru gravide şi contacţii cazurilor diagnosticate. „Diagnosticul precoce al tumorilor mamare şi al leziunilor precanceroase ale colului uterin, ­suprave­gherea sarcinii cu risc şi a hipertensiunii arteriale esenţiale sunt servicii medicale de spitalizare de zi ce vor putea fi efectuate în ambulatoriul de specialitate clinic, cu decontare din fondul aferent asistenţei medicale spita­liceşti”, se menţionează în acest document.

Tot în ambulatoriu, în baza biletului de ­tri­mitere valabil pentru o perioadă de 60 de zile, se vor putea acorda consultaţii de îngrijiri paliative de către medicii cu competenţă, mai exact patru consultaţii pe trimestru de asigurat, dar nu mai mult de două pe lună, în cadrul cărora se pot recomanda îngrijiri paliative la domiciliu, ­ana­lize şi investigaţii medicale, medicamente şi servicii conexe actului medical. De asemenea, CNAS a anunţat că pachetul de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu a fost revizuit în totalitate, introducându-se servicii noi asigurate de echipe multidisciplinare, mai exact de medic, asistent, psiholog şi kinetoterapeut.

Odată cu semnarea noului contract, medicii vor primi mai mulţi bani. Astfel, pentru medicina primară, valoarea minimă garantată a punctului per capita va creşte la 5,8 lei, de la 4,8 lei în prezent, iar valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu va creşte la 2,8 lei, de la 2,2 lei în prezent. Pentru medicina de specialitate clinică din ambulatoriu, valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu va creşte tot la 2,8 lei, de la 2,2 lei în prezent. În plus, se va introduce valoarea de contract pentru îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu, iar prin noile norme metodologice se va reglementa şi modul în care asiguraţii vor beneficia de servicii medicale pe perioada vacanţei medicului de familie la care sunt înscrişi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …