Friday , April 26 2024

Managementul forestier la Direcţia Silvică Suceava, certificat de organisme internaţionale

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woodmark Soil Association din Marea Britanie a stabilit că la Direcţia Silvică Suceava gospodărirea pădurilor se face în mod corespunzător din punct de vedere ecologic, asigurându-se conservarea mediului natural din judeţ

Activitatea Direcţiei Silvice Suceava a fost auditată în prima parte a acestei luni, de către Woodmark Soil Association din Marea Britanie, după ce în urmă cu doi ani unitatea silvică suceveană obţinuse din partea aceleaşi structuri un certificat de management forestier. Concluziile misiunii de audit au fost favorabile, a explicat directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
El a arătat că în luna noiembrie 2013, la nivelul Direcţiei Silvice Suceava a avut loc auditul de monitorizare privind certificarea managementului forestier în condiţiile în care în 2011 a obţinut certificarea managementului forestier, certificatul fiind emis de Woodmark Soil Association, organism acreditat din Marea Britanie şi fiind valabil pentru întreaga suprafaţă a fondului forestier proprietate publică a statului din judeţul nostru.
Directorul Sorin Ciobanu a arătat că auditul realizat de către organismul de certificare a cuprins vizite în teren la ocoale silvice, în vederea verificării practicilor de management forestier, dar şi vizite la birou, pentru verificarea procedurilor specifice.
În urma auditului realizat, s-a constatat că la Direcţia Silvică Suceava s-au implementat procedurile specifice certificării pădurilor ce contribuie la gospodărirea pădurilor în mod corespunzător din punct de vedere ecologic şi la conservarea mediului natural din Suceava, menţinându-se certificatul acordat de către organismul de certificare din Marea Britanie.
În concluzie, certificatul acordat atestă faptul că pădurile de stat din Bucovina sunt gospodărite conform legislaţiei silvice şi de mediu în vigoare, precum şi standardelor internaţionale, neidentificâdu-se probleme majore în gestionarea fondului forestier.
Directorul Direcţiei Silvice Suceava a arătat că certificarea managementului forestier, cunoscută mai ales sub denumirea de certificarea pădurilor, îşi are originile în îngrijorările societăţii, apărute odată cu problemele din pădurile tropicale de la începutul anilor ’80-’90. Protecţia mediului şi, implicit, a pădurilor a devenit o preocupare majoră pentru tot mai multe ţări. Certificarea pădurilor reprezintă o soluţie nouă utilizată în politica forestieră actuală şi o modalitate de extindere a pieţelor produselor forestiere obţinute din păduri gospodărite durabil şi exploatate corespunzător.
Pădurea certificată este o pădure pentru care un organism recunoscut pe plan internaţional şi abilitat în acest sens, emite certificatul care atestă gospodărirea durabilă a acesteia pe baza standardelor de certificare corespunzătoare unui sistem recunoscut, la nivel mondial în domeniul gospodăririi durabile a pădurilor.
Prin cumpărarea de produse din lemn certificat se garantează că lemnul utilizat în produsul respectiv provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice şi ecologice şi nu este un lemn tăiat ilegal.
Avantajele certificării managementului forestier sunt diverse, arată directorul Sorin Ciobanu. Astfel, pentru administratorii de pădure se asigură recunoaşterea la nivel internaţional a modului de gestionare a pădurii; Crearea unei imagini responsabile a administratorului pădurii pe plan naţional şi internaţional; Compararea nivelului de management cu standarde internaţionale şi îmbunătăţirea modului de gospodărire a pădurilor; Accesarea de fonduri/obţinerea de finanţări destinate dezvoltării durabile; Accesul pe piaţa lemnului certificat datorită certificării printr-un sistem credibil (Europa de vest, Japonia sau America de Nord).
Certificarea managementului forestier prezintă avantaje şi pentru comunităţile locale cum ar fi: garanţii asupra accesului la anumite produse cum ar fi lemn de foc, ciuperci şi fructe de pădure; reprezentarea propriilor interese faţă de alte grupuri de factori interesaţi; participarea la luarea deciziilor legate de gospodărirea pădurilor, care ar putea afecta bunăstarea comunităţii. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Abureala. Omoara cateva milioane de euro. Rusine.