Saturday , April 27 2024

Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei au fost oprite din lipsă de fonduri

centura 2

SCCF aştepta să primească înainte de termen bani pentru unele lucrări efectuate şi nu i-a mai primit de la Compania Naţională de Drumuri. Săptămâna viitoare este posibilă efectuarea unor plăţi în contul unor facturi recent emise şi, în acest fel, să fie reluate lucrările măcar la unul din tronsoane

 
Situaţia la şantierul şoselei de centură a Sucevei nu s-a îmbunătăţit faţă de cum se prezenta săptămâna trecută, ci din contră, lucrurile sunt tot mai dificile. Zilele trecute, de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) – structură prin care se finanţează lucrarea – s-a transmis o informare cum că sunt oprite orice lucrări la cele trei tronsoane ale rutei ocolitoare a municipiului Suceava. Lucrările pe şantierul şoselei de centură au fost sistate, iar în zilele care urmează se vor duce diligenţe la CNADNR în vederea identificării unei soluţii. Nu este însă un optimism foarte ridicat din acest punct de vedere.
Din câte se pare, măsura celor de la CNADNR este urmare a situaţiei nu foarte bună din punct de vedere financiar prin care trece constructorul – SCCF Iaşi. Lipsa de lichidităţi a acestei societăţi comerciale este suficient de mare în condiţiile în care nici lucrarea la cel de-al treilea tronson al şoselei de centură al municipiului Suceava nu a putut fi terminată în luna aceasta, cel puţin nu până în data de 17 septembrie. Aceasta deşi iniţial s-a anunţat că va fi terminat şi deschis traficului trosonul dintre Pătrăuţi şi Scheia până pe data de 15 august.
De asemenea, nici ritmul execuţiei lucrărilor nu a fost cel la care s-au aşteptat cei de la CNADNR. Din câte se pare, SCCF aştepta să primească înainte de termen bani pentru unele lucrări efectuate şi nu i-a mai primit de la CNADNR. Nici alte demersuri de a obţine finanţare de la o bancă nu au avut succes.
Valoarea facturată a lucrărilor pe anul acesta a fost de 29 de milioane de lei, iar ultimele două facturi emise în august şi septembrie sunt de aproape 11 milioane de lei, cu tot cu TVA. Conform contractului, plăţile se pot face într-un interval de 91 de zile lucrătoare. Ultima factură a fost emisă cu cinci zile în urmă şi avea o valoare de aproape 6,6 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Surse din mediul economic şi administrativ susţin că este posibil ca, săptămâna viitooare, să se facă o vizită la Suceava de către unii resposabili din conducerea CNADNR şi, în funcţie de ce se constată la faţa locului şi de banii de care dispun, să fie efectuate unele plăţi mai devreme de termen. In aceste condiţii, se va pune şi problema reluării lucrărilor ca măcar unul din cele trei tronsoane să fie finalizat în acest an. (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …