Wednesday , May 8 2024

Linia cargo pentru exportul de carne de oaie și vită în Orientul Mijlociu la doar câțiva pași de realizare

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a reconfirmat că demersurile făcute privind exportul de carne către spațiul arab, prind contur. “Ambasadorul României în Quatar mi-a confirmat că firmele importatoare au agreat importul de carne de oaie din județul Suceava. Reprezentanții acestora vor trimite o echipă de specialiști care să pună la punct o linie aeriană cargo cu plecare din aeroportul Salcea” a spus Gheorghe Flutur. Separat de aceasta, o firmă de abatorizare din Dumbrăveni – ALSIM NMP, este deja în discuții foarte avansate privind exportul de carne de oaie și vită “cusher” către Israel

 
flutur conf de presa 16 aug 2016


 
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a reconfirmat ieri că demersurile anunțate în a doua jumătate a lunii trecute privind înființarea unei linii permanente de export pe curse aeriene cargo către piața arabă de carne de oaie congelată și refrigerată, se apropie tot mai mult de o finalitate pozitivă.
“Demersurile făcute de mine în ultima lună privind exportul de carne către spațiul arab, prind contur. Am fost contactat de ambasadorul României în Quatar și mi s-a confirmat că firmele importatoare au agreat importul de carne de oaie din județul Suceava. In zilele următoare reprezentanții acestora vor trimite o echipă de specialiști care să pună la punct o linie aeriană cargo (linie de marfă, n.r.), cu plecare din aeroportul Salcea. A mai trebuit de clarificat din partea noastră problema punctelor vamale și a controlului din punct de vedere sanitar veterinar. Aceste lucruri le-am rezolvat deja în sensul că în aeroport există deja un punct vamal iar pentru serviciul veterinar poate fi folosit cel din Vama Siret care poate fi trimis pentru a asigura certificarea transporturilor ori de câte ori este nevoie”, a spus președintele Consiliului Județean suceava, Gheorghe Flutur.
Pe de altă parte, el a arătat că îîn cursul zilei de vineri au venit la Consiliul Județean Suceava reprezentanți ai fermelor de creștere a ovinelor precum și reprezentanți ai abatoarelor. Discuțiile au fost direcționate către crearea unor centre de carantină  și de achiziție a animalelor, ținându-se cont de exigențele foarte ridicate ale importatorilor din Orientul Mijlociu. “Pentru rezolvarea acestor probleme suntem pregătiți să vizităm până la sfârșitul lunii octombrie, centre de acest gen deja constituite în țară, să vedem cum funcționează și să putem astfel pregăti achiziția de ovine destinate exportului iar dacă va fi nevoie și de bovine, din această parte a țării”, a mai spus Gheorghe Flutur. El a mai arătat că își dorește constituirea unui parteneriat pentru a fi încurajată asocierea între fermieri iar dacă lucrurile vor merge bine, va cere Guvernului inițierea unui program  de finanțare în domeniul geneticii zootehnice, pentru fermele de reproducători care să ofere material genetic reproducător pentru micii fermieri, care să poată crește la ei acasă animale cu statut performant din rasele de carne acum foarte căutate, dacă ne referim doar la ovine.
 Primele contacte cu reprezentanți ai potențialilor cumpărători de carne de oaie din lumea arabă, acum o lună
In luna august  a acestui an, Ahmed Hussain Al-Khalaf, un om de afaceri din Qatar, proprietar al unui lanț de com­panii cu peste 20.000 de an­ga­jați, s-a întâlnit cu pre­șe­din­te­le Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flu­tur, declarându-se interesat să importe din zonă, pe calea aerului, cantități importante de carne de oaie. Afa­ceristul din Qatar, împreună cu Gheorghe Flu­tur, a vizitat abatoare din Botoșani și Dumbrăveni, precum și o fermă de ovi­ne și o fabrică de brânzeturi din Gura Humorului. Președintele Consiliului Județean a subliniat atunci că este im­­­portant ca fermierii din județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț să se aso­cie­ze pentru a putea livra în mod constant oi la export. ~n data de 25 august a.c., ar fi trebuit să ajungă la Suceava o delegație din Kuweit, cu același scop, importul cărnii de oaie, dar ministrul Agriculturii kuweitian a fost implicat într-un accident rutier în municipiul Slobozia
Totuși, unul dintre cei mai importanți oameni de afa­ceri din Qatar, Ahmed Hussain Al-Khalaf, a fost ieri la Suceava, fiiind interesat să  să importe carne de oaie din județul Suceava  și din județele învecinate, Botoșani, Iași sau Neamț. Delegația de oameni de afaceri din Qatar, din care a făcut parte și ambasadorul României în acest stat, s-a întâlnit ieri cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru primele discuții cu privire la posibilitatea de a importa carne de oaie din această zonă. După discuțiile de la Suceava, Gheorghe Flutur și delegația din Qatar s-au  au vizitat o fermă de oi din județul Botoșani, precum și abatorul Dolicom, unul dintre cele mai mari din țară. „Primele concluzii au fost că vor să lucreze în parteneriat și s-au înțeles până și la preț. Oamenii de afaceri din Qatar se gândesc la export pe calea aerului, oaie în carcasă, în containere de 12 tone”, a declarat atunci Flutur. Ulterior, delegația străină a vizitat un abator din comuna Dumbrăveni, arătându-și interesul de a colabora cu această unitate situată la doar 11 kilometri de Aeroportul „Stefan cel Mare” Suceava. Conform lui Gheorghe Flutur, abatorul din Dum­brăveni are o capacitate de stocare în camere fri­gorifice de 800 de oi, aproximativ cât ar presupune un transport către Qatar.
Delegația s-a deplasat apoi la o fermă de creștere a oilor țurcane a unei familii din Gura Humorului.
Gheorghe Flutur a arătat că în urma acestei vizite, oamenii de afaceri din Qatar au ajuns la concluzia că potențialul acestei zone este unul foarte mare, fiind interesați să investească în înființarea unui lanț de producători. „Ei sunt de acord cu propunerea crescătorilor de animale din zonă care susțin necesitatea creării unui centru mare de achiziții a animalelor, cu un program foarte riguros pe zile pentru achiziții, astfel încât să se asigure livrarea constantă în fiecare lună din an. De asemenea, membrii delegației au anunțat că vor trimite specialiști pentru a analiza posibilitatea deschiderii unei linii de transport cargo, din Suceava spre capitala statului Qatar, cu o flotă proprie de avioane. Președintele CJ Suceava aprecia atunci că în județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, pe o rază de 150 de kilometri de Aeroportul “Stefan cel Mare“, sunt 400.000 – 500.000 de oi care pot fi livrate într-un an, însă această cantitate se poate dubla și chiar tripla dacă există piață de desfacere. În cadrul vizitei efectuate la crescătorii de animale din județul Suceava, membrii delegației din Qatar au degustat carne de oaie preparată în mod tradițional, fiartă, făcută la tavă, pastramă, sau la ceaun în mod tradițional, dar și brânzeturi. „Au apreciat la modul cel mai superlativ modul de preparare și gustul dulce al cărnii de oaie și al brânzeturilor și au tras singuri concluzia că acest gust este dat și de faptul că oile sunt crescute în libertate. Au spus că de aici vine gustul atât de dulce, acest lucru putând să facă diferența, ca atractivitate, față de alte zone”, a precizat atunci Gheorghe Flutur, care a mai adăugat că se așteaptă ca în perioada următoare în județul Suceava să vină specialiști din Qatar pentru a definitiva discuțiile începute.
 
Si israelienii sunt interesați să cumpere carne “cusher” din Suceava
 Pe lângă declarațiile de luna trecută și cele de ieri ale președintelui Consiliului Județean Gheorghe Flutur, mai trebuie punctat un aspect foarte important în ceea ce privește relațiile comerciale privind exportul de care de oaie și vită către Orientul Mijlociu. Firma ALSIM NMP din Dumbrăveni testează această piață încă din luna februarie a acestui an. Nu este vorba despre piața arabă ci despre piața israeliană.
abator alsim1tnFirma din Dumbrăveni, specializată doar pe abatorizarea cărnii de oaie și de vită a intrat la începutul acestui an într-o discuție de afaceri cu parteneri din statul Israel. “~n primăvara acestui an au venit la noi, din partea Ministerului Agriculturii din Israel precum și din structura corespunzătoare a Direcției Sanitar – Veterinare a noastră din statul evreu, comisii care să verifice condițiile în care se face abatorizarea, cum asigurăm păstrarea și conservarea în vederea transportului” a explicat Alin Alexa, patronul firmei ALSIN NMP. Inspectorii din Israel au constatat că totul este în regulă, mai ales că Alin Alexa a mai livrat carne “cusher” pentru evrei, dar numai în Europa, deocamdată. La abatorul său mai este așteptată în zilele următoare o comisie a Rabinilor din Israel, care să certifice faptul că tăierea animalelor se face conform ritualului evreiesc tradițional.
~n rest, firma ALSIN NMP are spații de industrializare în condiții de maximă iginenă a unei cantități de 150 de tone de carne de oaie și a 400 de tone de carne de vită lunar. “Am exportat și exportăm în spațiul european dar este pentru prima dată când am putea ieși cu produsele noastre în Orientul Mijlociu”, a declarat Alin Alexa. El este optimist, considerând că în proporție de 90%, afacerea cu investitorii din Israel este ca și încheiată. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Ștrandul se va deschide pe 15 mai, dacă vremea nu va fi capricioasă

Ștrandul Sucevei ar putea fi deschis la data de 15 mai. Un anunț în acest …