Wednesday , May 1 2024

Jurnaliştii, interdicţie în Prefectură

Prefectul Sinescu a ordonat jandarmului de la intrarea în Palatul Administrativ să nu permită jurnaliştilor să urce până la cabinetul său, situat la etajul II, fiindcă “nu vorbeşte cu presa” . Soluţie de ultimă oră pentru ca Florin Sinescu să fie la serviciu, cu respectarea interdicţiilor stabilite prin controlul judiciar stabilit pe numele său – să ia alternativ concediu cu angajatele de la serviciul juridic, martore în dosarul său, ca să nu se întâlnească pe holurile Prefecturii. Florin Sinescu a anunţat încă de sâmbătă contestaţia împotriva măsurii de control judiciar luată împotriva sa de Tribunal, ca alternativă mai puţin dramatică la arestul preventiv cerut de procurorii anticorupţie. Ieri, primarul de Brodina, Vasile Viorel Melen dar şi procurorii DNA au depus contestaţii împotriva hotărârii de sâmbătă a Tribunalului, care se vor judeca zilele următoare la Curtea de Apel
Stresul acumulat în ultimele zile de prefectul în funcţie al judeţului Suceava, Florin Sinescu pare să-l fi afectat destul de mult, mai ales după o noapte petrecută în arestul IPJ astfel încât a decis să sisteze discuţiile cu presa ba mai mult, a cerut în mod expres jandarmului de la intrarea în palatul administrativ să nu permită reprezentanţilor mass-media să urce până la etajul II al clădirii, unde îşi are biroul şi funcţionează de altfel Instituţia Prefectului judeţului Suceava pentru că “nu vorbeşte cu presa”. Decizia prefectului de a nu face declaraţii nu este deloc surprinzătoare, dacă luăm în calcul interdicţiile stabilite de instanţă prin măsura de control judiciar luată împotriva sa, dar s-a apreciat ca deplasat ordinul dat jandarmului, de a nu permite accesul oamenilor din presă la etajul unde Sinescu îşi are biroul, altcumva decât însoţiit de militar. Măcar pentru faptul că edificiul în care este amplasat biroul prefectului, nu neapărat al lui Florin Sinescu, este spaţiu public în care orice cetăţean poate circula nestingherit. Ar fi fost mai corect ca această eventuală lipsă de dorinţă de a comunica cu mass – media să fie transmisă de către lucrătorii civili de la cabinetul lui Sinescu, nicidecum acesta să-i pună pe militari să-l păzească de ziarişti.
Rămâne de văzut cum se va descurca astăzi, prefectul în exerciţiu Florin Sinescu, care are, conform programului afişat în toate instituţiile publice din judeţ, program de audienţe.
Un alt aspect care este destul de greu de gestionat de către prefectul transformat în inculpat de procurorii DNA este modalitatea de îndeplinire concretă a obligaţiilor de serviciu în condiţiile în care potrivit prevederilor din noul Cod de Procedură Penală, în faza de control judiciar inculpatul nu are voie să intre în contact cu ceilalalţi inculpaţi şi nici cu martorii din dosar. Insă două persoane din Serviciul Juridic al Prefecturii, care reprezintă în fapt mâna dreaptă al reprezentantului Guvernului în teritoriu  sunt martori în dosarul penal ce îl vizează pe Florin Sinescu. Ca urmare, a trebuit să se găsească o soluţie de compromis, nu se ştie dacă sugestionată chiar de prefect ori de susţinătorii lui din arcul guvernamental. Aceasta este relativ simplă: existând instituţia concediului de odihnă stabilită prin Codul Muncii, Florin Sinescu va fi la serviciu în zilele în care subalternele sale de la Serviciul Juridic îşi vor lua concediu de odihnă şi viceversa, variantă care, dusă la extrem ar putea însemna o zi unii în concediu, o zi altul, astfel ca să nu existe posibilitatea de a intra în contact inculpatul cu martorii.  Florin Sinescu a anunţat încă de sâmbătă prin avocat depunerea contestaţiei împotriva măsurii de control judiciar luată împotriva sa de Tribunal, ca alternativă mai puţin drama-tică la arestul preventiv cerut de procurorii anticorupţie. Ieri, primarul de Brodina Vasile Viorel Melen dar şi procurorii DNA au depus contestaţii împotriva hotărârii de sâmbătă a Tribunalului, care se vor judeca zilele următoare la Curtea de Apel.
Sâmbătă seară, judecătorii Tribunalului Suceava au decis ca prefectul Florin Sinescu şi primarul comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, să fie cercetaţi  sub control judiciar, respingând pro-punerea procurorilor DNA de arestare preventivă, după ce anterior, cei doi fu-seseră reţinuţi pentru 24 de ore, petrecânduâşi o noapte în arestul IPJ. In sarcina prefectului Sucevei judecătorii au retinut dor trei din cele cinci  infracţiuni de abuz în serviciu de care era acuzat, precum şi o infractiune de uzurpare a funcţiei. In cazul primarului Melen, judecătorii au luat în considerare toate cele trei capete de acuzare formulate de procurorii DNA – abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi conflict de interese. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

Până la finele anului Sala Polivalentă a Sucevei va fi racordată la utilități

Lucrările la Sala Polivalentă a Sucevei continuă să se deruleze într-un ritm satisfăcător. Cel puțin …