Judecătorii Tribunalului Suceava și-au suspendat activitatea în semn de protest

29/01/20 ora:6:06am

Începând de marți până la sfârșitul săptămânii, judecătorii Tribunalului Suceava suspendă activitatea de judecată, cu excepția cauzelor cu caracter urgent.

„Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Suceava, întrunită în ședința din 28 ianuarie 2020, față de iminența abrogării dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraților, face apel la puterile legislativă și executivă, în sensul respectării art. 124 alin. 3 din Constituție care prevede că  <Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii>. In jurisprudența Curții Constituționale s-a stabilit că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, prin Decizia nr. 873/2010 statuându-se că <principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu>,

De asemenea, prin rezoluțiile nr. 40/32 și nr. 40/146 din anul 1985, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a statuat că <durata mandatului judecătorilor, independența acestora, siguranța lor, remunerația corespunzătoare, condițiile de muncă, pensiile și vârsta de pensionare sunt în mod adecvat garantate prin lege>.

Totodată, art. 6.4 din Carta Europeană privind statutul judecătorilor prevede că magistrații au dreptul la <plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdicțională>, a transmis Tribunalul Suceava printr-un comunicat de presă.