Incet, dar sigur, se închid toate laboratoarele DSP din județ

20/04/18 ora:8:48am

Incepând cu data de 1 iunie 2018 va fi închis și punctul de lucru al Direcției de Sănătate Publică din Rădăuți. In aceste condiții, singurul laborator din județ va fi cel din municipiul SuceavaCatalina Zorescu - 4 iulie 2017

Cei zece angajați ai punctului de lucru Rădăuți al Direcției de Sănătate Publică sunt revoltați pentru că începând cu data de 1 iunie vor fi nevoiți să facă zilnic naveta la Suceava, dacă vor dori să-și păstreze locul de muncă. Conducerea DSP a hotărât că activitatea acestui punct de lucru va înceta începând cu această dată. Este vorba despre un medic, doi inspectori, trei asistenți de laborator, doi asistenți medicali, un șofer și o femeie de serviciu.

Se pare că actuala conducere a reușit în decursul ultimilor ani să tragă obloanele peste toate laboratoarele DSP din județ, obligând astfel oameni în pragul pensionării să facă naveta chiar și de la Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc. In urmă cu opt ani au fost înființate aceste puncte de lucru în teritoriu, mai exact în Fălticeni, Siret, Rădăuți, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, dar, pe rând, toate au fost închise.

Vă reamintim că în cursul anului trecut, actualul director general al DSP, director adjunct la acea vreme, medicul Cătălina Zorescu (foto), a mai încercat să închidă Punctul de lucru Rădăuți, dar pentru că directorul general de la acea vreme, inginerul Andrei Ianovici, s-a împotrivit, decizia a fost amânată până acum. Nemulțumiți, angajații DSP din Rădăuți au protestat anul trecut la sediul instituției sucevene, anunțând și pentru perioada următoare acțiuni de acest gen, doar că de data aceasta se pare că decizia a fost votată în unanimitate, iar angajații Punctului de lucru Rădăuți nu mai au susținere din partea nimănui.

După ce salariile din sănătate au fost mărite, reprezentanții Guvernului au cerut instituțiilor publice să reducă bugetele de funcționare cu un procent de cel puțin 10%, în baza Ordonanței de Urgență numărul 90, emisă în luna decembrie a anului trecut. Pe această bază, șefa DSP Suceava închide acum și ultimul laborator al Direcției de Sănătate Publică din afara municipiului reședință de județ. (Cristina RUSTI)