Saturday , April 27 2024

Incă un mandat de arestare preventivă în dosarul de contrabandă în care este cercetat primarul din Ulma

Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au dispus, pe lângă cele şase mandate de arestare preventivă emise de Tribunalul Suceava, să-l aresteze preventiv pentru 30 de zile pe fostul poliţist Cristian Mihai Iordache. De asemenea, judecătorii suceveni au mai dispus luarea măsurii controlului judiciar împotriva a altor cinci inculpaţi din dosar, după ce în primă fază Tribunalul Suceava pusese sub control judiciar doar şapte persoane

 
primar ulma [800x600]


Curtea de Apel Suceava a judecat ieri recursurile făcute de inculpaţii cercetaţi de DIICOT Suceava pentru contrabandă de ţigări şi grup infracţional organizat, precum şi recursul procurorilor de la combaterea crimei organizate împotriva deciziei luate pe 27 mai 2015 de Tribunalul Suceava în cazul dosarului instrumentat de DIICOT, în care primarul din Ulma, Petru Marocico (foto), are calitatea de inculpat.
Astfel, pe lângă Mihai Vicovanu, David Cosmin Gheorghe, Slabu Gabriel, Florin Solcan, Vasile Cârdei şi Adrian Claudiu Feraru, magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au decis emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile şi pe numele fostului poliţist Cristian Mihai Iordache.
De asemenea, judecătorii suceveni au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile împotriva inculpaţilor Vasilică Suleap, Gheorghe Rusei, Szilard Istvan Pal, Ionel Vornicu şi Ioan Popescu. In primă fază, controlul judiciar fusese instituit doar în cazul primarului comunei Ulma, Petru Marocico şi a inculpaţilor George Toma, Nicolae Băciţa, Petru Laurenţiu Schipor, Levente Huszti, Lucian Vasile Dumitriu şi Adrian Mateiciuc.
Decizia Curţii de Apel Suceava este una definitivă.
Reamintim că procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au făcut la începutul săptămânii trecute 70 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării. Dintre cele 70 de percheziţii, 56 au fost făcute în judeţul Suceava, trei în Covasna, câte două în judeţele Harghita, Braşov şi Ilfov, în timp ce în Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi Bucureşti a fost făcute câte o percheziţie. In urma percheziţiilor desfăşurate au fost ridicate sumele de 1.950 de euro, 41.397 de lei, 9.980 de pachete cu ţigări, 13 autoturisme, 100 de litri de alcool, 100 de telefoane mobile şi 68 de cartele SIM, un laptop, o tabletă, o puşcă cu aer comprimat, precum şi mai multe documente contabile. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2012 – 2014, pe raza municipiului Fălticeni şi a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupări infracţionale organizate în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare. Unul dintre grupurile infracţionale organizate ar fi desfăşurat activităţi infracţionale şi cu ţigări de provenienţă comunitară – Grecia, care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu. Liderii grupurilor infracţionale organizate ar fi coordonat achiziţionarea de ţigări de contrabandă de la furnizorii de pe raza judeţului Suceava, care îşi au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno – ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracţionale ar fi găsit cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti, care ar fi sprijinit grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigărilor provenite din contrabandă.
Transporturile cu ţigări se făceau între orele 18.00 şi 08.00, fiind folosite drumuri puţin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a afla dacă transportul este supravegheat de poliţişti. Autoutilitarele folosite la transportul ţigărilor aveau locaşuri special amenajate, pentru disimularea ţigărilor de provenienţă extracomunitară.
Beneficiarii ţigărilor achitau către liderii grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigărilor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul staţiilor PECO, apelându-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani.
Prejudiciul creat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este în valoare de peste 3,5 milioane de euro. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

 Un tânăr care a încercat să fure două bormașini din Leroy Merlin, prins de doi polițiști aflați în timpul liber

Vineri seara, la ora 19.02, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin  112 de …