Friday , April 26 2024

Incă o săptămână de aşteptare în dosarul pădurilor Bucovinei

  Curtea Supremă a amânat până pe 27 noiembrie pronunţarea în procesul pădurilor Bucovinei revendicate de FBORB  
paduri bucovina [800x600]


Inalta  Curte de Csaţie şi Justiţie a amânat pentru a treia oară, până pe data de 27 noiembrie 2014, pronunţarea în procesul de revendicare imobiliară prin care fundaţia FBORB – Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a dorit să intre în proprietatea a peste 166.000 de hectare de pădure din judeţul Suceava, cu toată logistica aferentă – drumuri forestiere, cantoane silvice, alte construcţii aflate într-o evidenţă a unei fundaţii cu acelaşi nume – FBORB ce a funcţionat până în 1948.
După un proces vechi de un deceniu şi aproape jumătate, în care, mai întâi a câştigat FBORB, iar la masa tratativelor Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a şi obţinut prin 2004, când liderul PSD Adrian Năstase, pe atunci prim ministru, dorea să devină preşedinte al României, dreptul de proprietate pentru 90.000 de hectare de pădure, un traseu sinuos al dosarului privind revendicarea imobiliară formulată de FBORB a transformat “mica” luptă pentru o suprafaţă de cu puţin sub 20% din teritoriul administrativ al judeţului Suceava într-o cauză de interes public.
In luna martie a anului 2014, Curtea de Apel Cluj a transmis părţilor motivarea hotărârii civile din 13 noiembrie 2013 în apelul declarat în procesul privind  revendicarea imobiliară formulată de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) asupra suprafeţei de peste 166.000 de hectare de pădure cu drumurile forestiere şi clădirile aferente, aflate acum în proprietatea statului român şi administrarea RNP – Romsilva, Direcţia Silvică Suceava. Instanţa clujeană s-a pronunţat în sensul respingerii ca nefondat a apelului FBORB, admiterea apelurilor Direcţiei Silvice şi a intervenienţilor, respingând în întregime, ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de FBORB. Prin aceeaşi sentinţă FBORB a fost obligată să plătească Direcţiei Silvice Suceava, suma de 300.000 de lei cheltuieli parţiale de judecată în apel. Incepând de ieri, 31 martie, când sentinţa a fost comunicată, părţile au la dispoziţie 15 zile pentru a declara recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă sunt nemulţumite de soluţia dată.
In motivarea sentinţei, cuprinsă în aproape 120 de pagini, Curtea de Apel Cluj, a reţinut în primăvara acestui an că, până la momentul soluţionării acţiunii în revendicare, calitatea FBORB de proprietar asupra bunurilor revendicate nu a fost dovedită dar, pe de altă parte, statuarea definitivă cu putere de lucru judecat al calităţii de continuator al vechiului Fond, desfiinţat în 1949 pentru Fundaţia FBORB înfiinţată în 2000, entitatea care se luptă până la ultima picătură de energie, până la pronunţarea definitivă mai precis, nu este contestată de nimeni. Doar că noua fundaţie, considerată de către administratorii actuali ale fostelor domenii FBORB (Statul Român prin Romsilva – Direcţia Silvică Suceava, n.r.), au moştenit doar titlul de nobleţe, dar nu şi averea administrată de cea dinainte, desfiinţată în 1948 printr-un decret nepublicat în Monitorul oficial. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …