Saturday , April 27 2024

Incă 10.000 de fermieri suceveni solicitanţi de subvenţii, în trei săptămâni

Deţinătorii de terenuri agricole s-au înghesuit la centrele APIA mai ales după ce valoarea sprijinului european s-a diminuat cu 1% pe zi, Numărul solicitanţilor de subvenţii s-a apropiat de 50.000. Numărul cererilor venite de la marii fermieri a crescut sub presiunea datei limită – 10 iulie, cu peste 100%, de la 100 la 208. Din rândul acestora, în primul rând asociaţiile înfiinţate pentru preluarea de păşuni comunale care au probleme nu au mai depus dosare anul acesta  

 apia suceava [800x600]


Când în urmă cu trei săptămâni anunţam că sucevenii nu mai sunt la fel de entuziaşti să depună dosare la APIA pentru a obţine subvenţii agricole ca în anul precedent, am scos din calcul unul dintre comportamentele cele mai cunoscute ale populaţiei din judeţul nostru, ca şi din întreaga Românie, de altfel, acela de a se înghesui pe ultima sută de metri pentru obţinerea unui lucru pe care îl puteau solicita, fără aglomeraţie, cu multă vreme în urmă. Cozile la ghişee cu câteva momente înainte de închiderea acestora sunt o prezenţă tradiţională în spaţiul românesc. Cozile la paşapoarte cu o zi înainte de a trebui să pleci din ţară, cozile la cărţi de identitate, la carduri de sănătate, cozi la plata impozitelor în preziua încheierii termenului stabilit etc. Acelaşi fenomen s-a petrecut în judeţul Suceava şi în domeniul solicitării de obţinere a subvenţiilor agricole prin interemdiul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. La jumătatea lunii trecute, când s-a epuizat termenul limită până la care se puteau depune dosare fără reţinerea de penalităţi din total subvenţie, numărul fermierilor suceveni care îşi depuseră dosare pentru subvenţii era abia de 40.000, în condiţiile în care, cu un an în urmă acesta a fost de peste 57.000. De precizat că solicitanţii au avut la dispoziţie, chiar dacă au existat şi întârzieri ce pot fi imputate factorilor de răspundere din cadrul Ministerului Agriculturii, opt săptămâni – din data de 20 aprilie până pe 15 iunie a.c. să depună cereri de subvenţie fără să li se reţină penalităţi. In cele trei săptămâni care au trecut de la 15 iunie a.c., alţi 10.000 de fermieri şi-au depus dosarele, îmbulzindu-se la centrele locale, chiar dacă au aflat că fiecare zi de întârziere înseamnă o penalizare de 1%, sau tocmai de aceea, astfel încât numărul total al acestora a ajuns la aproximativ 50.000, mai precis 49.500 până la sfârşitul săptămânii trecute iar, potrivit şefului APIA Suceava, Iacob Caciur, la centrele locale ale instituţiei dar şi la sediul judeţean continuă să vină solicitări iar operaţiunea poate continua până inclusiv vineri, 10 iulie a.c.. Sigur că ultimii fermieri suceveni care vor depune solicitările pentru subvenţie agricolă trebuie să fie conştienţi de faptul că acest drept le va fi diminuat cu 25%.
Guvernul nu s-a grăbit să publice normele metodologice pentru acordarea subvenţiei
Din cei 50.000 de fermieri care şi-au depus până săptămâna trecută dosarele, un număr de 208 sunt cei consideraţi fermieri mari – cu exploataţii de peste 50 de hectare de teren. Dintre aceştia, un număr de 50 îl reprezintă asociaţiile, inclusiv cele constituite pentru exploatarea izlazurilor comunale – aşa numitele asociaţii de creştere a animalelor.
Cum am mai arătat, s-a ajuns în această situaţie în primul rând pentru că Ministerul Agriculturii nu a emis decât foarte târziu normele de aplicare a legislaţiei pentru obţinerea acestui sprijin. Acestea trebuiau să apară înainte de 1 martie, a.c., dar au fost publicate abia pe 8 aprilie. Oricum, perioada de întârziere a apariţiei normelor metodologice a fost reportată, astfel încât fermierii au avut la dispoziţie o dată ultimă mai înaintată faţă de cea stabilită anterior.
“Scăderea numărului de solicitanţi poate fi pus pe seama întârzierii perioadei de depunere a cererilor. In mod normal, trebuia ca prima zi de depunere a acestora să fie 1 martie a.c.. Din cauza lipsei cadrului legislativ, acest termen a fost întârziat până spre 20 aprilie”, a explicat directorul APIA Iacob Caciur. El a arătat că iniţial, ca şi în anul precedent, termenul legiferat pentru depunerea cererilor pentru subvenţii la hectarul de teren cultivat pentru fermieri a fost 1martie – 15 mai, cu posibilitatea de depunere în afara termenului dar cu plata penalităţilor a cererilor până pe 9 iunie.
Aceste termene impuse de UE nu au putut fi respectate. In consecinţă, oficialii specialişti în agricultură de la Bucureşti au cerut şi obţinut o derogare de la Comisia Europeană iar termenul fixat pentru depunerea cererilor de sprijin fără plata penalităţilor a fost stabilit pentru 15 iunie a.c., perioada până la care se mai pot depune cereri cu asumarea penalităţilor de 1% pe zi, fiind translatat până pe 10 iulie a.c.. De menţionat că anul trecut, perioada convenită cu UE pentru depunerea cererilor pentru subvenţii la hectar s-a derulat normal, începând cu 1 martie. Astfel că, în condiţiile în care normele de aplicare necesare pentru implementarea acestei măsuri  în sprijinul fermierilor au fost semnate şi publicate de ministerul Agriculturii la o lună şi aproape zece zile de la termenul stabilit iniţial iar Comisia Europeană a acceptat o amânare de numai o lună în calendarul propriu de acodare a subvenţiilor, fermierii suceveni, oricum bulversaţi de anunţuri succesive de genul – aduceţi cererile, nu le mai aduceţi, au pierdut zile preţioase iar timpul de depunere al cererilor de subvenţii, chiar dacă a fost reportat, s-a scurtat cu minim 20 de zile fiindcă abia după 20 aprilie s-au acceptat cereri de subvenţie la structurile APIA din întreaga ţară, inclusiv din judeţul Suceava.
Penalitaţi la sută dintr-o necunoscută
Directorul interimar al APIA Suceava, Iacob Caciur, a explicat că, spre deosebire de anul trecut, când valoarea sprijinului financiar pentru hectarul de teren cultivat era cunoscut dinainte, în acest an cunatumul subvenţiei este încă o necunoscută. El a arătat că “dacă până anul trecut ştiam dinainte care va fi valoarea sprijinului financiar pe suprafaţă, anul acesta, suma alocată României de către uniunea Europeană se va distribui funcţie de numărul de hectare eligibile cu care se vor înscrie fermierii. In 2014, de exemplu, sprijinul pe hectar a fost de 140 de euro din fonduri europene la care s-au adăugat încă 20 de euro ajutor naţional de la bugetul de stat. De reţinut că aceşti 20 de euro de la bugetul naţional au fost acordaţi doar pentru culturile în teren arabil, pentru alte culturi precum păşuni, fâneţe sau livezi primind doar sprijinul european”.
208 mari fermieri solicitanţi de sprijin UE, faţă de 250 anul trecut
La centrul judeţean al APIA Suceava, din clădirea Direcţiei Agricole,  s-au strâns cereri de obţinere a subvenţiei de la fermierii mari – care au în exploatare peste 50 de hectare. Anul trecut, la APIA – centrul judeţean Suceava, au fost depuse 250 de cereri din partea fermierilor care administrează peste 50 de hectare de culturi agricole. Până ieri, în acest an fuseseră depuse 208 astfel de cereri. Intre acestea şi 50 de asociaţii, faţă de 90 înscrise anul trecut. Tocmai diferenţa mare la acestă categorie este în opinia directorului Iacob Caciur, responsabilă pentru scăderea numărului de mari fermieri solicitanţi de sprijin european pentru că asociaţiile care iau în folosinţă păşuni comunale nu mai sunt anul acesta eligibile la plată decât în anumite condiţii.
Acestea trebuie să se prezinte un tabel centralizator cu acordul tuturor membrilor asociaţiei, pentru ca asociaţia depună cererea care trebuie însoţită şi de o hotărâre a adunării generale a asociaţilor din care să reiasă ce vor face cu banii primiţi, a explicat Iacob Caciur.
Au fost cazuri în care primăriile au anulat contractele de închiriere sau concesiune şi au organizat noi licitaţii pentru suprafeţele de păşuni ale unităţilor administrativ – teritoriale, atribuind aceste suprafeţe unor alte persoane fizice sau juridice în urma licitaţiilor organizate.
Eligibili la plată sunt, conform noilor acte normative, doar membrii unor astfel de asociaţii, iar sprijinul se va acorda doar pe suprafaţa care asigură minim 0,3 UVM (Unitate Vită Mare) pe hectar. Adică, pentru a fi membru într-o asociaţie, trebuie să demonstrezi că deţii măcar o treime de hectar. Pentru că este greu de împărţit vaca la hectar, s-au produs şi subdiviziuni. Astfel, o oaie sau o capră este catalogată ca fiind 0,15 UVM iar un cal a fost aceptat să fie calculat ca fiind 1 UVM adică o vacă pe hectar. Directorul APIA Suceava  declarat că are semnale din unele localităţi că încă se mai fac licitaţii pentru atribuirea izlazurilor astfel încât, până la sfârşitul săptămânii numărul solicitărilor de subvenţii din partea asociaţiilor de acest gen ar putea creşte. Iacob Caciur a precizat însă că depunerea dosarelor nu înseamnă automat şi dreptul de obţinere a subvenţiei. După 10 iulie se va trece la faza următoare – controlul administrativ al dosarelor iar în situaţia în care sunt constatate probleme, fermierii vor fi invitaţi la sediul APIA pentru a aduce clarificări. Oricum până la obţinerea efectivă a banilor va mai dura ceva timp. In mod normal, plăţile pentru anul în curs se fac începând cu data de 1 decembrie şi până pe 30 iunie anul următor conform normelor UE. Desigur, statul poate dispune plata în avans a până la 50% din sumă începând cu data de 15 octombrie a anului, dacă îşi permite acest lucru, anul trecut fermierii români beneficiind de acest favor din partea statului. Anul acesta însă nu s-a auzit deocamdată nimic despre o eventuală plată în avans însă, dacă ţinem cont că 2016 va fi an electoral, cine ştie? (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …