Wednesday , May 8 2024

“Hai în Bucovina”, program detaliat de președintele CJ, Gheorghe Flutur

Seful administrației publice județene a prezentat cei 12 “piloni” pe care se sprijină acest proiect n august – Luna Diasporei, cu inaugurarea noilor investiții de la Muzeul de Istorie și Cetatea de Scaun sunt puncte  de greutate pentru un program multianual de promovare a Sucevei și Bucovinei  

Flutur Gheorghe 12 iulie 2016 - conf de presa

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a descries ieri, într-o conferință de presă, programul “Hai în Bucovina”, configurat pentru anii următori șI programat în 12 etape.  Planul prezentat de Gheorghe Flutur este cuprins într-un catalog lansat de Consiliul Județean, care conține proiectele în amănunt. Este vorba despre 12 puncte mari cuprinse în program, denumiți “piloni’ de șeful administrației publice județene, aceștia fiind “Luna Diasporei”;  “Produs în Bucovina”, Toamnă la Voroneț”; “Zilele Bucovinei” –  acțiune prefigurată în cadrul pregătirii aniversării a centenarului unirii Bucovinei cu România; Crăciun în Bucovina; Bucovina – Cercetare și inovație, proiect realizat împreună cu USV;  Paștele în Bucovina, Hora în Bucovina, Festivalul Internațional al Artelor “Ciprian Porumbescu”, “Festivalul internațional Stefanian – în ctitoriile lui Stefan cel  Mare”, care va demara pe 2 august și vizează organizarea de acțiuni în toate ctitoriile voievodului Stefan cel Mare; Festivalul Intâlniri Bucovinene” căruia se dorește să se ofere o mai mare consistență în anii următori dar și repunerea în valoare a proiectului “Pelerin în Bucovina”, care se dorește a deveni  cu caracter permanent.
Președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a oferit mai multe detalii legate de manifestările care se vor desfășura în județul Suceava cu prilejul Lunii Diasporei.
Concret, duminică 31 iulie a.c., la ora 14.00 va fi deschis publicului Muzeul Bucovinei. Pentru reabilitarea acestuia au fost investiți aproximativ 12 milioane de euro, bani europeni. Gheorghe Flutur a arătat că noul spațiu muzeal constituie, alături de Cetatea de Scaun a Sucevei, recent reabilitată,  “o carte de vizită pentru Bucovina și pentru județul Suceava”. Suprafața de expunere a crescut de la 3000 la peste 7000 de metri pătrați și noua investiție a transformat spațiul muzeal sucevean “într-unul dintre marile muzee ale României. Cu certitudine este singurul muzeu din țară cu depozite pentru tezaur, cu vitrine climatizate și singurul care tratează zona din paleolitic până în 1989. Sunt spații de activități cu publicul, expoziții temporare, spații multimedia și alte dotări în premierăă a spus Gheorghe Flutur.
La Cetatea de Scaun, care va fi de asemenea re-inaugurată duminică – 31 iulie după amenajarea expozițiilor permanente, Gheorge Flutur a anunțat surprize plăcute vizitatorilor. Precum se știe, aici au fost investiți în ultimii șase ani 14 milioane de euro. Gheorghe Flutur a ținut să precizeze că ambele proiecte au fost demarate în perioada în care domnia sa era președinte al Consiliului Județean, în precedentul mandat. El a arătat că Cetatea de Scaun a Sucevei este cel mai important monument laic din spațiul extra-carpatic iar vizitatorii care vor pătrunde în proaspăt restaurata cetate ștefaniană, vor înțelege de ce.
Program în detaliu pentru Luna Diasporei
Gheorghe Flutur a făcut în conferința de presă de ieri o trecere în revistă a  modului în care se va desfășura primul pilon al Programului Hai în Bucovina. Este vorba despre Luna Diasporei. Duminică, 31 iulie, la ora 14.00, va fi deschisă la Palatul administrativ această acțiune, fiind așteptați ministrul culturii, reprezentanți ai ministerului pentru diaspora, ai Autorității din turism, ai Academiei Române, Autorității Electorale Centrale precum și oaspeți din regiunea înfrățită cu Suceava, Scwaben din Germania. Vor fi de asemenea prezenți reprezentanți de la cel mai înalt nivel din Regiunea Cernăuți – Ucraina dar și din Republica Moldova. Vor veni șefi de muzee din toată țara dar și președinți de consilii județene din județele regiunii de Nord – Est, fiind așteptată și vizita președintelui Consiliului Județean Sibiu. Sigur, vor fi prezenți parlamentari, primari și șefi de servicii deconcentrate din județul nostru.
După întâlnirea de la Palatul Administrativ, va urma vizita la Muzeul de Istorie, proaspăt reintrodus în circuitul muzeal județean, național și internațional. După un coctail organizat pe terasele muzeului, la ora 17.30 este programată o vizită la Târgul Meșterilor Populari, care va fi în desfășurare la Muzeul Satului Bucovinean și unde sunt așteptați circa 80 de meșteri. In același spațiu se va organiza și un târg “Produs în Bucovina” – expoziție gastronomică. La ora 18.00 a zilei de duminică 31 iulie va fi un concert susținut de trupe  de mare impact pentru vizitatorii Muzeului Satului Bucovinean. La ora 19.00, vor fi trase salve de tun la Cetatea de Scaun a Sucevei. Va fi și un spectacol cu scene din “Apus de soare” interpretat de actorii Teatrului din Botoșani, dar și un spectacol Nicu Alifantis.
In cadrul aceluiași proiect, luni, 1 august va fi o întâlnire la Palatul Administrativ cu reprezentanți ai diasporei sucevene, urmând să fie prezent și președintele Diasporei românești, Marius Livanu. In ziua următoare, 2 august,  va avea loc o discuție privind oportunitățile de investiții în județul nostru cu reprezentații Diasporei. Pe data de 4 august vor fi purtate discuții între sucevenii care lucrează în străinătate cu reprezentanți ai serviciilor deconcentrate  cu care intră cel mai des în cotact – pașapoare, buletine,  permise de conducere, cadastru, etc..
In intervalul 6-15 august se va derula programul Pelerin în Bucovina, cu angajamente din partea câtorva sute de motocicliști și bicicliști care vor purta steaguri cu însemne specifice către mănăstirile și bisericile monumente istorice din județul Suceava. Vor fi vizate în primul rând Putna, Cacica și Hagigadar. Pe 10 august la Biblioteca județeană I.G. Sbiera se va desfășura întâlnirea “Copiii românilor din Diaspora”. In intervalul 11- 14 august se va desfășura Festivalul de Artă Medievală iar în perioada 13-15 august, Festivalul Păstrăvului, la Ciocănești. Pe data de 15 august vor fi manifestările religioase spectaculoase de la Putna, Cacica și chiar Sucevița. In perioada 18-20 august se va desfășura festivalul Bucovina Rock Castle iar în intervalul 19-26 august va avea loc la Suceava festivalul internațional de film UNICA. In zilele de 27-28 august pe aeroportul “Stefan cel Mare” din Salcea va avea loc un miting aviatic iar Luna Diasporei se va încheia pe 28 august cu o sărbătoare pe muntele Rarău. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …

3 comments

  1. Flutur incepe iar cu actiuni festiviste ineficiente la care apare in prezidiu, cu discursuri ieftine lipsite de idei concrete de dezvoltare economica a judetului , in conditiile in care in campania electorala a promis ca-si ia rucsacul si va aduce investitii in economia judetului, care sufera de o mare lipsa de locuri de munca , dupa ce societ. industriale le-au vandut si distrus (in spec in guvernarea lui) !!!!!!!!
    Nu stIm ce cauta Flutur ” in fata ” la act. de la MUZEU si la AEROPORT , unde au altii merite……
    Ar trebui sa raspunda Flutur cum sau PE CE , a cheltuit in timpul presed. anterioare la CJ, fondurile alocate pt. intreaga lucrare a soselei ocolitoare de la Scheia !!!!!!!!!!

  2. Eram sigur ca incepe Flutur sa urce pe scene,sa o faca pe evlaviosul si sa fie prezent la cinci biserici pe duminica ! Sa vada lumea ca le este alaturi… Pe cand un nou nume scris cu oi ,,preacinstite presedinte ???

  3. numai sarbatori , dar se mai lucreaza in aceasta luna ? Flutur aduce iarasi lumina !!!! Ceva soboare de popi vor fi ? Mai bine s-ar planta citeva sute de brazi in locul jafului facut.