Saturday , April 27 2024

“Guvernul nu a făcut şi nu face nimic pentru continuarea proiectelor de promovare a Bucovinei, cum nu face nimic pentru investiţiile din Suceava”

Susţine senatorul Gheorge Flutur, într-o nouă interpelare adesată Guvernului

 
flutur [800x600]

Senatorul sucevean Gheorghe Flutur, secretar general al PNL a arătat într-o interpelare adresată Guvernului că judeţul Suceava este unul dintre puţinele judeţe ale României care prezintă potenţial pentru dezvoltarea majorităţii tipurilor de turism. Exceptând turismul maritim, în judeţ se pot practica toate tipurile de turism: cultural, religios, turism rural şi agroturism, ecoturism, turismul montan, balnear, de afaceri.
Bucovina, Tinutul mănăstirilor, este una dintre principalele zone turistice ale României ca urmare a condiţiilor de relief favorabile de care dispune, a frumuseţii peisajelor, a purităţii aerului, apelor, zonelor montane, a tradiţiilor şi obiceiurilor populare păstrate până în zilele noastre, a specificului gastronomiei moldoveneşti şi nu în ultimul rând ospitalitatea binecunoscută a localnicilor.
“Bucovina pune la dispoziţie peste 10.000 locuri de cazare (pensiuni, hoteluri, camping), principala atracţie turistică fiind mănăstirile pictate, parte a patrimoniului UNESCO. Trebuie menţionat faptul că cele mai importante proiecte turistice din Bucovina reunesc anual mii de turişti: “Paştele în Bucovina”, „Hora Bucovinei”, „Pelerin în Bucovina”, „Crăciun în Bucovina”. În ceea ce priveşte turismul cultural şi cel religios, judeţul Suceava este în top la nivel naţional din punct de vedere al obiectivelor de interesa mai explicat Gheorghe Flutur care a adăugat că Rutele Culturale Europene sunt definite de către Consiliul Europei ca „un proiect de cooperare culturală, patrimonială şi turistică pentru dezvoltarea şi promovarea unei rute istorice, a unui concept cultural, o personalitate sau un fenomen cultural de importanţă transnaţională care contribuie la înţelegerea şi respectarea valorilor europene comune”.
Prin Legea nr. 59/2013 s-a aprobat aderarea României la Acordul parţial extins privind itinerarele culturale, instituit prin Rezoluţia CM/Res(2010)53.  Dezvoltarea de rute culturale reprezintă o prioritate la nivel european din punctul de vedere al dezvoltării turismului, răspunzând, în acelaşi timp, preocupărilor pentru prezervarea şi promovarea patrimoniului cultural european.
Proiectele derulate prin Rutele Culturale realizează promovarea turismului ca un instrument pentru dezvoltare economică durabilă, creşterea numărului de turişti în zona parcursă de Rutele Culturale, creşterea veniturilor din turism, creşterea competitivităţii IMM-urilor din sectorul turistic de-a lungul rutelor.
Au fost deja atrase finanţări prin cereri de proiecte la nivelul Comisiei Europene. Obiectivele proiectelor constau în diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii unei zone ca o destinaţie atractivă şi durabilă, prin dezvoltarea de Rute Culturale în România, Ungaria, Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ucraina şi Moldova.
“Judeţul Suceava a realizat dezbateri şi a întocmit în 2011 şi 2012 toate documentele necesare în vederea de iniţierii unui proiect privind Ruta de pelerinaj Via Mariae –  Ruta de pelerinaj Sf. Maria în România. S-a realizat apoi un studiu de către Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism – NCDT referitor la Ruta de pelerinaj Sf. Maria, precum şi un studiu realizat la cererea Ministerului Federal pentru Economie, Tineret şi Familie din Austria, Development of a Network of Pilgrimage Landscapes in Central and Eastern Europe. Care este stadiul proiectului Ruta de pelerinaj Via Mariae – Ruta de pelerinaj Sf. Maria în România, precum şi situaţia privind alte Rute Culturale? Guvernul nu a făcut si nu face nimic pentru continuarea proiectelor de promovare a Bucovinei, cum nu face nimic pentru a continua investiţiile din judeţul Suceava”, a concluzionat liderul liberal.
El a adăugat că pentru Bucovina şi pentru judeţul Suceava turismul reprezintă unul dintre principalii piloni în dezvoltarea economico-socială, cu crearea de locuri de muncă, prin valorificarea patrimoniului cultural şi natural. Se impune sprijinirea turismului prin dezvoltarea infrastructurii zonelor turistice, valorificarea patrimoniului natural, istoric şi cultural precum şi includerea acestora în circuitul turistic şi promovarea lor în scopul atragerii turiştilor. In acest condiţii, Gheorghe Flutur propune promovarea unor proiecte pentru a  include nordul ţării, Moldova, judeţul Suceava şi Bucovina, în următoarele Rute Culturale: Drumul de pelerinaj Sf Maria, Ruta Sării, Ruta Ceramicii, Ruta Oraşelor Termale, Ruta Patrimoniului Evreiesc, Itinerarul ATRIUM, Ruta Cimitirelor Semnificative, Itinerarul Via Habsburg, Ruta Împăraţilor Romani. Solicit, de asemenea, Guvernului să iniţieze procedurile pentru a fi inclusă într-un proiect al Rutelor Culturale Europene şi Cetatea de Scaun a Sucevei, la care, în acest an, se vor finaliza lucrările de reabilitare.(O.S.)
 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …