Tuesday , March 19 2024

Grupare care vindea fictiv în Suceava fructe şi legume împortate din Olanda, destructurată de poliţişti

După şase luni de investigaţii, poliţiştii suceveni au descoperit o întreagă schemă prin care mai multe firme au reuşit să prejudicieze statul cu peste 3 milioane de lei. Concret, o firmă din Bucureşti care importă legume şi fructe din Olanda, vindea fictiv marfa achiziţionată din statul batav către trei societăţi comerciale din judeţul Suceava, care la rândul lor comercializau mai departe, doar în acte legumele şi fructele importate din Olanda. Toate firmele implicate recuperau de la stat TVA-ul deductibil, însă pentru o marfă ce nu exista decât în acte şi care nu a ajuns niciodată pe tarabele pieţarilor suceveni

perchezitii [800x600]


Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au iniţiat o acţiune de amploare pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de evaziune fiscală şi a altor infracţiuni asociate regimului economic. Aceştia au verificat 140 de unităţi comerciale din judeţ. Au fost aplicate 58 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 197.500 de lei şi au confiscat bani şi bunuri în cuantum de circa 5.000 de lei.
Acţiunea a vizat şi asigurarea materialului probator într-un dosar complex de evaziune fiscală, având ca obiect comerţul şi operaţiuni de achiziţie intracomunitară de legume şi fructe. In acest sens, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Suceava, sprijiniţi de luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au pus în executare, ieri, patru autorizaţii de percheziţie pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni economice în domeniul comerţului intern şi achiziţiei intracomunitare de legume şi fructe.
Cele patru percheziţii au fost făcute la firme din Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, precum şi în municipiul Bucureşti, investigaţiile fiind desfăşurate sub coordonarea Parchetului de lângă Tribunalul Suceava. Anchetatorii au reuşit să probeze implicarea a cel puţin 13 firme în activităţi economice ilicite, societăţi comerciale care în perioada 2012 – 2015, au dezvoltat un mecanism infracţional pentru a evita plata impozitelor şi taxelor pe profitul realizat, precum şi de realizare de operaţiuni ilicite privind deducerile de TVA.
Prejudiciul în dosarul penal vizând fapte de evaziune fiscală şi alte fapte asociate infracţionalităţii economice se ridică la peste 3 milioane de lei. In urma percheziţiilor făcute în judeţul Suceava şi în municipiul Bucureşti au fost ridicate înscrisuri, documente contabile, tipizate specifice activităţilor economice, medii de stocare electronice şi unităţi de calcul. Pentru ca materialul probator să fie completat, procurorii suceveni au dispus realizarea unor percheziţii ale sistemelor informatice ridicate.
Surse din rândul anchetatorilor au povestit că firma din Bucureşti ce a fost percheziţionată ieri de poliţiştii suceveni, se ocupă cu importul de fructe şi legume din Olanda. Administratorul societăţii vindea, în acte, marfa mai departe către trei firme din Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, însă în realitate niciun fruct sau vreo legumă importată din Olanda nu a ajuns pe tarabele din pieţele sau supermarket-urile sucevene. Astfel, firma bucureşteană reuşea să recupereze TVA-ul deductibil aferent importului de fructe şi legume, anchetatorii stabilind totodată că marfa importată din Olanda era de fapt comercia-lizată către angrosiştii din pieţele Capitalei. In plus, cele trei firme sucevene care achiziţionau fructe şi legume de la societatea comercială din Bucureşti, vindeau la rândul lor mai departe marfa cumpărată fictiv. Acestea recuperau şi ele TVA-ul deductibil, astfel că statul era furat de mai multe ori prin comercializarea fictivă a fructelor şi legumelor ce erau aduse din Olanda. Acest întreg mecanism de fraudare a statului, destul de complicat, a fost descoperit de poliţiştii suceveni, care după mai bine de şase luni de investigaţii au reuşit să destructureze gruparea care a produs un prejudiciu statului român în valoare de peste 3 milioane de lei, circa 670.000 de euro. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Lemn fără acte în valoare de aproape 80.000 de lei, confiscat de Garda Forestieră de la doi gateriști din Brodina

În perioada 11 – 15 martie 2024, Garda Forestieră Suceava a fost efectuat un control …