Grăniceri cernăuțeni care au facilitat sistematic contrabanda cu țigări spre România, „săltați” de polițiștii din țara vecină

17/09/19 ora:6:19am

În regiunea Cernăuți, oamenii legii au demascat doi ofițeri din departamentul Grăniceri Crasna care au primit beneficii ilegale pentru contrabanda cu țigarete peste granița de stat, în România, conform unui comunicat transmis de serviciul de presă al Direcției Regionale de Vest a Serviciului Grăniceri de Stat al Ucrainei. Cei doi au fost demascați și ridicați de forțele de ordine din țara vecină în timp ce primeau mită pentru serviciile aduse contrabandiștilor de țigări.

Cei doi ofițeri au fost reținuți ca urmare a activităților operaționale și de investigație pe data 14 septembrie când, concomitent, în orașele Storojineț și Cernăuți, un grup interdepartamental i-a reținut pe cei doi militari în timpul primirii unui beneficiu necuvenit de 1.500 EUR și transferului altuia de 900 EUR pentru că ar fi facilitat activitățile de contrabandă.

După cum notează o parte din media cernăuțeană, este vorba de „șeful unuia dintre departamentele Serviciului Grăniceri de Stat din Detașamentul de la Cernăuți și adjunctul său”, aspect care nu trimite cu gândul la o posibilă răfuială ori supărare din partea unor persoane care au fost excluse din rețea ori care au avut într-un fel sau altul de „pătimit” de pe urma activității celor doi. Mai ales că potrivit informațiilor preliminare, semnalate oficial de autorități, cei doi ofițeri au instituit – prin su­bordonați – un „mecanism pentru obținerea sistematică a unor beneficii necuvenite” de la rezidenții locali care se îndeletnicesc din afa­ce­rile cu țigări de contrabandă.

Autoritățile ucrainene susțin că, datorită măsurilor luate, a fost posibilă expunerea nu numai a „grănicerilor necurați”, ci și a schemei prin care țigările erau transportate peste graniță la una dintre secțiunile Bucovinei.

Ancheta aparține Administrației Teritoriale Hmelnițchi a Biroului de Stat de Investigații, dar îndrumările procedurale în cadrul procedurilor penale sunt realizate de parchetul militar al garnizoanei Cernăuți, cu sprijin operațional al Departamentului Afaceri Interne și Securitate proprie al Detașamentului de frontieră din Cernăuți și, potrivit unor surse media cernăuțene, Biroul de contrainformații militare al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Cei doi grăniceri prinși au fost informați cu suspiciunea de a comite infracțiuni în temeiul art. 368 și art. 369 din Codul penal al Ucrainei și a fost plasat într-un centru de arestare preventivă în așteptarea unei măsuri preventive.

Cei doi sunt acuzați de încălcarea normelor prevăzute în alin. 3 din art. 368 din Codul penal al Ucrainei conform căruia acceptarea unei oferte, promisiuni sau primirea unui beneficiu necorespunzător de către un funcționar care deține o funcție responsabilă, sau prin conspirație prealabilă de către un grup de persoane, sau repetat sau combinat cu revendicarea unui câștig ilegal se sancționează, în cazul dovedirii vinovăției, cu închisoarea pe un termen de cinci până la zece ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a se angaja în anumite activități pentru un termen de până la trei ani și cu confiscarea bunurilor. (D.P.)