Saturday , April 27 2024

Grad de ocupare 100% de Revelion, la pensiunile din localitățile turistice ale Bucovinei

Pe toată perioada Sărbătorilor de Iarnă, ocuparea locurilor de cazare a fost de peste 90% . “Anul acesta am avut un grad de ocupare mai mare decât în ceilalți ani și acest fapt se încadrează în creșterea firească a numărului de turiști pe care i-am avut pe tot parcursul anului 2015”,  a declarat Dan Burgheaua, șeful Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Suceava 

 pensiuni


Dan Burgheaua, șeful Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Suceava, structură care aparține Consiliului Județean, a declarat că instituția pe care o conduce a făcut o primă estimare a gradului de ocupare a pensiunilor și hotelurilor din localitățile turistice din județ. Potrivit acestuia, gradul de ocupare pentru întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă a fost de peste 90% la unitățile de cazare turistică pentru Crăciun și de 100% în noaptea de Revelion, în localități precum Rădăuți, Putna, Sucevița, Gura Humorului, Mănăstirea Humorului, Voroneț, Vama, Moldovița, Vatra Dornei, Dorna Arini, Câmpulung Moldovenesc, Ciocănești dar și în alte localități din zona de munte a județului în care pensiunile și hotelurile au fost ocupate integral.
“Anul acesta am avut un grad de ocupare mai mare decât în ceilalți ani și acest fapt se încadrează în creșterea firească a numărului de turiști pe care i-am avut pe tot parcursul anului 2015. Asta înseamnă că activitățile noastre de promovare, desfășurate împreună cu asociațiile profesionale din turismul sucevean și cu agenții economici din domeniu au fost bine gândite și își produc încet dar sigur efectele”, a declarat Dan Burgheaua. Reprezentantul structurii de coordonare a turismului din județul Suceava a mai spus că în anul care a trecut,  Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din cadrul Consiliului Județean Suceava a fost delegat să participe  la târgurile de turism de la Viena și Stuttgart, constatându-se anterior că atât piața austriacă cât și cea germană de turism sunt extrem de interesate de turismul în Bucovina. “Pe lângă târgurile tradiționale la care am participat până acum, ne propunem ca începând din acest an Bucovina să fie prezentă și la alte târguri de turism precum cele de la Roma sau Londra. La începutul lunii februarie, după ce ne vom întoarce de la târgurile din Austria și Germania vom organiza un info-tour cu cei mai importanți tour-operatori de pe piața de turism <<incoming>>, ca rezultat al participării noastre la forumul de turism din luna decembrie a anului trecut, de la Camera de Comerț și Industrie a României”, a mai spus Dan Burgheaua. Pentru turiștii sau operatorii din ramură nefamiliarizați cu terminologia domeniului, turismul incoming înseamnă în terminologia sofisticată a științei despre acest domeniu – turismul receptor iar dacă  nici această definiție nu este suficientă, incoming-ul din turism reprezintă partea de vizitatori veniți din altă țară pe meleagurile pe care operatorii locali în branșă au dezvoltat afaceri. Adică atragerea de turiști străini.
Cazări în Bucovina, cu bune și cu rele
Precum s-a scris în ziare, după sărbători, au fost și probleme la câteva pensiuni locale. Astfel, dacă la pensiunea “Boca” din Mănăstirea Humorului, 18 tineri turiști au trebuit să asiste neputincioși la un incendiu ce a cuprins cabana în care se cazaseră, tocmai la cumpăna dintre ani, la o altă pensiune, “Elegance”, din Mănăstirea Humorului, un alt grup de tineri, liceeni și majoritatea minori au fost determinați de patroana unității turistice să plătească în avans sume importante de bani, cu multe zile înainte de organizarea petrecerii de revelion. Doamna de la pensiune a fost înștiințată într-un timp rezonabil că adolescenții nu mai doresc să își petreacă Revelionul împreună și cei care au plătit ar fi dorit să își recupereze banii, măcar în parte. Nu a fost cu putință fiindcă proprietara pensiunii, sora unei interprete de muzică populară din județ, i-a trimis pe copii la plimbare, cu argumente de genul că avea programată în locație o cumătrie pe care a trebuit să o anuleze, că a cumpărat lemne pentru încălzirea spațiului, că, în sfârșit, nu mai poate umple spațiul cu alți turiști, în scurtul interval de câteva zile până la Revelion. Desigur, copiilor care au negociat cu patroneasa pensiunii, nu li s-a eliberat niciun document pentru banii plătiți. Mai mult, când a fost rugată să identifice o soluție de compromis, femeia i-a trimis la plimbare, invitându-i să o dea în judecată. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …