Friday , April 26 2024

Gargară în calorifere şi maidanezi castraţi cu sigla de la partid – asta e tot ce ne poate oferi Consiliul Local Suceava

Consiliu local [800x600]

Proiectul de concesionare a termoficării a picat la vot, după ce consilierii PSD nu au votat ceea ce şi-au propus iniţial: preluarea a 231 de angajaţi de noul operator. pe baza unor înţelegeri oculte, PNL le-a ţinut hangul celor de la PSD ca să nu se spună ulterior că liberalii au dat la pace cu pedeliştii. in aceste condiţii, primarul Ion Lungu a retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local proiectele de hotărâre privind prelungirea după 1 aprilie a funcţionării Termica, înfiinţarea de principiu a unei noi societăţi de termoficare şi clarificări patrimoniale. nici în privinţa proiectului privind câinii maidanezi aleşii nu s-au înţeles, consilierii sfădindu-se aprig pe acest subiect, primarul Ion Lungu şi fostul viceprimar Lucian Harşovschi certându-se în public 

Consiliul Local Suceava este, cel puţin în acest mandat, cel mai slab deliberativ pe care municipalitatea l-a avut din 2000 încoace. Niciodată în mediul politic local sucevean, fabula „Racul, broasca şi o ştiucă” nu a fost atât de actuală pe cât a fost la şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava. Era de domeniul evidenţei cum fiecare din grupurile politice – PSD, PNL şi PDL – nu pot să ajungă la un consens pentru că interesele şi orgoliile sunt imposibil de conciliat în timpul şedinţei. Asta cu toate că înainte de a urni sacii numiţi „Termica” şi „câinii comunitari”, racul pesedist şi cu broasca liberală se întâlniseră cu ştiuca pedelistă de mai multe ori. Culmea că au şi dat-o la pace cumva, în ideea că măcar racul şi cu broasca să urnească sacii, cel mai greu fiind „Termica”. Si puteau s-o facă şi fără ajutorul de la ştiuca pedelistă, dar nu s-au priceput.
Astfel, până miercuri seară se ştia că proiectul privind licitaţia de concesionare a serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice urma să fie votat nu doar de cei şase consilieri ai PSD şi cei şase consilieri ai PNL, ci şi de cei zece consilieri ai PDL şi consilierul PPDD Adrian Arămescu. Până la ora 11.00 a zilei de ieri, nicio schimbare. După aceast oră, ca urmare a ingerinţelor unor lideri din zona defunctei USL, consilierii PNL şi PSD au început să caute noi soluţii pentru că din afara deliberativului se vedeau lucrurile altfel: pur electoral.
Din câte se pare, din zona PSD a venit amendamentul ca tot personalul actual de la Termica să fie păstrat de noul operator al serviciilor de termoficare. De fapt, cel care a şi anunţat un amendament în acest sens a fost pesedistul Cornel Grosaru. Asta ar fi însemnat ca 226 de salariaţi să îşi păstreze locurile de muncă vreme de un an de zile, iar concedierea colectivă să cadă pe spinarea noii firme, nu a vreunui partid de la Putere. După cum a explicat, ulterior, Cornel Grosaru, s-ar fi adăugat încă cinci persoane apoi din zona de conducere a cvasi – falitei SC Termica SA Suceava.
Interesele electorale erau evidente: fiecare vot contează. PNL a intuit acest lucru şi tot pe la ora 11, probabil năuci de cap că nu se aşteptau la acest aspect, au vrut să pluseze şi au zis că vin şi ei cu un amendament ca să se voteze pe fiecare articol în parte proiectul care avea şase articole. După cum a explicat secretarul Municipiului Suceava, Ioan Ciutac, orice articol respins echivala cu respingerea întregului proiect care se referea la documentaţia organizării licitaţiei de delegare de gestiune a serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare.
Amendamentele PDL, buşite fără milă de defuncta USL
Discuţiile în timpul şedinţei s-au întins foarte multă vreme, orgoliile fiind la ordinea zilei, iar cel mai bine s-au putut vedea în disputele dintre cel mai tânăr din foştii viceprimari ai Sucevei – cel puţin în ultimele patru mandate, Lucian Harşovschi – şi un alt viceprimar, de asemenea tânăr, Ovidiu Doroftei – care odinioară fusese cel mai tânăr prefect (interimar) din ţară. In discuţii au intervenit când cei din PNL, când cei din PDL şi, uneori, cei de la PSD îndeosebi prin Cornel Grosar. Totuşi, primele patru amendamente au fost propuse de PDL – preţ maxim de 143 de lei la transportul şi distribuţia energiei termice, preluarea a minim 130 de persoane de către noul operator al serviciilor de termoficare, punctaj mai mare pentru firma care vine cu bani să investească în reţele, dublare punctaj pentru firma care vine cu preţul cel mai mic. Probabil şi pentru că Lucian Harşovschi a forţat nota atunci când a vorbit prea mult, liberalii şi social democraţii au avut un motiv în plus ca să dea cu flit amendamentelor democrat liberale.
Următorul amendament nu a fost cel al lui Cornel Grosaru – faţă de care primarul Ion Lungu a atras atenţia că poate dinamita întregul proces de licitaţie, ci cel care a venit din zona PNL şi pe care l-a susţinut Ovidiu Doroftei, străduindu-se să fie cât mai credibil: votarea proiectului pe fiecare articol în parte. Ioan Ciutac a atras atenţia că adoptarea unui astfel de amendament înseamnă că şi dacă s-ar fi votat amendamentele lui Lucian Harşovschi acestea ar fi picat. Amendamentul citit în şedinţă de viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei a fost votat de consilierii PNL şi PSD, iar apoi s-a trecut la dezbaterea pe fiecare articol în parte, fără a se trece şi la discutarea celui de-al şaselea amendament formulat de Cornel Grosaru. Asta în condiţiile în care exista posibilitatea modificării, ulterioare, a conţinutului prevăzut în documentaţie în aşa fel încât să satisfacă şi doleanţele electorale ale PSD.
Cu doi viceprimari şi multe orgolii, liberalii şi social democraţii s-au încurcat în legislaţia privind licitaţiile
Primul articol se referea la studiul de oportunitate iar aici au fost cele mai aprige discuţii, primarul Ion Lungu ţinând să îl contrazică pe Ovidiu Doroftei. In final, s-a votat articolul respectiv de către cei de la PSD şi PNL, bănuind că aleşii PDL vor vota împotrivă sau prin abţinere, iar în acest fel vina putea să cadă pe defunctul USL că a picat proiectul.
Crezând că au trecut cel mai mare „hop”, liberalii şi social democraţii au votat şi cel de-al doilea articol care se referea la caietul de sarcini, fără să modifice de niciun fel conţinutul. Asta a fost marea greşeală a celor de la USL şi a demonstrat că, deşi au doi viceprimari şi majoritatea în deliberativ, încă sunt la „genunchiul broaştei”, nu neapărat a celei liberale, în ceea ce priveşte organizarea de licitaţii cu miză mare.
Au trecut fără probleme şi discuţii şi prevederile din articolul 3 al proiectului de hotărâre referitor la un regulament al serviciului de termoficare.
La articolul 4 din proiectul de hotărâre, se trezesc şi cei de la PSD prin vocea lui Cornel Grosaru să ceară modificarea unui articol în aşa fel încât noul operator să preia 226 de angajaţi ai actualei societăţi cvasi – defuncte Termica. I se răspunde, pe bună dreptate, de către Ioan Ciutac, că nu se mai poate pentru că o astfel de modificare trebuia făcută în caietul de sarcini. Urmează nişte discuţii în care i se explică destul de clar că oferta la orice licitaţie se face în baza prevederilor dintr-un caiet de sarcini, nu a celor dintr-un contract cadru. Liberalii, probabil pentru a arăta că nu sunt alături de cei de la PDL, au încercat să atragă atenţia asupra altor aspecte din contractul – cadru, dar s-au izbit de aceleaşi probleme: caietul de sarcini nu fusese modificat.
Pauza de ţigară, prilej de execuţie a unui proiect vital
Au urmat alte discuţii de culise, într-o „pauză de ţigară”, în care Cornel Grosaru a reuşit ceea ce oricum era previzibil: să pice proiectul pe care PSD şi PNL, până ieri la ora 11, voiau să îl aprobe. Au fost discuţii şi cu Adrian Arămescu, acestuia spunându-i-se printre dinţi că nu are rost să aibă un alt punct de vedere pentru că oricum cu sau fără votul său proiectul pică.
După ce au fumat, consilierii locali au revenit la şedinţă şi au trecut la vot: PDL a votat pentru acest articol din proiect (opt consilieri fiind la ora respectivă a şedinţei), iar cei 11 consilieri ai PSD şi PNL (social democratul Tiberius Brădăţan lipsind) s-au abţinut. Articolul nu a obţinut majoritatea simplă şi nu a putut fi adoptat, prin urmare tot proiectul a picat, aşa cum explicase şi Ioan Ciutac.
Consecinţa a fost clară: respingerea proiectului privind organizarea licitaţiei de delegare a gestiunii serviciilor de transport şi distribuţie a dus la retragerea de primarul Ion Lungu a două proiecte importante legate de termoficare şi care au fost, de asemenea, condiţionate de demararea procedurilor pentru o licitaţie. Este vorba de: prelungirea după 1 aprilie a funcţionării Termica şi de un alt proiect de înfiinţare, de principiu, a unei noi societăţi de termoficare şi de unele clarificări patrimoniale în raport cu ACET. De asemenea, cei de la SC Termica SA solicitaseră un punct de vedere municipalităţii privind planul de reorganizare, dar în condiţiile în care racul pesedist, broasca liberală şi ştiuca pedelistă nu s-au pus de acord, nici „sacul” de la Termica nu a putut fi urnit.
Nicio concluzie despre câinii comunitari, problema este în aer ca şi Consiliul Local
Un alt “sac” care nu a putut fi urnit era cel al „câinilor comunitari”. Problema a fost exploatată politic la greu de ştiuca pedelistă care, după cum este şi porecla, era ca peştele în apă atunci când aborda această temă. Portavocea a fost, nici nu se putea altfel, PDL-istul Lucian Harşovschi, care uită mereu că a fost unul dintre cei mai ineficienţi viceprimari pe care i-a avut Suceava în toată istoria sa. Acuzaţii cu privire la interese politice şi combinaţii cu fundaţii de protecţie a animalelor au curs gârlă din gura lui Lucian Harşovschi, până când primarul Ion Lungu a prins în cârlig ştiuca pedelistă şi i-a reamintit lui Harşovschi că în mandatul trecut a fost viceprimar şi printre problemele de care (nu) s-a ocupat îndeajuns a fost şi cea a câinilor comunitari. De altfel, între cei doi a fost o discuţie foarte aprigă, în public, mult peste nivelul celor purtate cu alţi consilieri locali sau a celor purtate când Lucian Harşovschi era în subordinea lui Ion Lungu.
De data aceasta, în sprijinul lui Lucian Harşovschi au venit şi unii de pe la PNL şi PSD, broasca liberală ţopăind cu tot felul de argumente ba că sunt mulţi câini în oraş, ba că nu s-a făcut nimic în aceşti ani. De la PSD au fost câţiva consilieri care trăgeau spre ei capital politic, încercând să facă un pas înapoi şi să îi amintească lui Lucian Harşovschi despre colaborarea din mandatul trecut, când el era viceprimar iar Pro Anima colabora cu municipalitatea.
Din păcate, au fost şi contre între consilierii locali care dezbăteau problema asocierii dintre municipalitate şi Pro Animals Tina. Inevitabilul s-a produs la un moment dat, iar consilierii cei mai tineri şi cu sângele cel mai fierbinte – Lucian Harşovschi şi liberalul Daniel Prorociuc, despre care Ion Lungu a spus public că „sunt tineri, vorbesc şi prostii”, au început să îşi arunce replici. Nu a durat mult şi totul s-a transformat într-un balamuc în care unii consilieri locali puteau fi foarte greu deosebiţi de comunitarii de care discutau.
După o oră de discuţii mult mai aprige decât se prefigurau, consilierii locali “au înfrânt” din nou: nu au ajuns la nicio concluzie, nici măcar grupurile politice nu au dat semne de unitate în interior, oricât s-ar fi străduit. Ca să nu mai prelungească agonia, Ion Lungu a retras proiectul, în speranţa că va fi pus pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe. Cel puţin în ceea ce priveşte termoficarea, o şedinţă ar urma să aibă loc până luni, asta dacă aleşii locali vor să rezolve cât mai rapid posibil problema de la SC Termica – aflată în insolvenţă şi unde sunt necesare opinii cu privire la planul de reorganizare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

3 comments

  1. Suceava Medievala

    Dragilor, nu mai utilizati fotografii vechi, de la alte adunari, ca se derutează aștia cu totul!!! Și așa, unii sunt afazici și slab orientați temporospațial. Se cred in anul 1532 DC. Vezi orasul pe care il pastoresc.

  2. Astia sunt alesii nostri de doi bani! Daca se mai pot numi oameni… sau alesi! Nu-i intereseaza sucevenii ci buzunarele si avanajele lor de zi cu zi.
    Cine-i prost, sa-i voteze!

  3. Iarta-i ,Doamne ca nu stiu ce fac!Ptiu!