Sunday , April 28 2024

Fostul patron de la Casa Plus, Marius Zmău a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală

Fostul președinte al organizației municipale a PNL Suceava a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de judecătorii suceveni. Aacesta este acuzat că a prejudiciat bugetul statului prin firma Casa Plus, cu 2,27 milioane de lei . Decizia nu este definitivă. Firma Casa Plus, prin care s-au derulat afacerile prin care a fost fraudat statul, a intrat în faliment, cu datorii de peste trei milioane de euro

 zmau prim


Tribunalul Suceava l-a condamnat ieri pe inculpatul Marius Zmău la trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Decizia judecătorilor su­ce­veni nu este definitivă, ea putând fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Amintim că la începutul anului 2014, Marius Zmău, fostul președinte al organizației municipale a PNL Suceava și fost pa­tron al SC Casa Plus SRL, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru săvâr­șirea infracțiunii de evaziune fiscală. El este acuzat că prin faptele săvârșite a produs bugetului de stat un prejudiciu de 2,27 milioane de lei, aproximativ 500.000 de eu­ro. Rechizitoriul a fost preluat de Tri­bunalul Suceava la sfârșitul anului 2013, iar la data de 15 ianuarie 2014 a avut loc primul termen de judecată în acest dosar.
Cercetările făcute de procurori și fina­lizate cu actul de trimitere în judecată au început în luna octombrie a anului 2011, în urma unor verificări anterioare realizate de comisarii Gărzii Financiare Suceava, dispunându-se atunci începerea urmăririi penale împotriva lui Marius Zmău.
S-a stabilit că acesta, în calitate de administrator al SC Casa Plus SRL Suceava, nu a evidențiat în contabilitatea societății operațiunile comerciale făcute pe parcursul a doi ani, până în luna iunie a anului 2011, constatându-se o lipsă în gestiunea de mărfuri în valoare totală de 6.890.179 de lei. In perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011, a înregistrat în contabilitatea firmei un număr de 66 de facturi fiscale, în valoare totală de 2.041.441 de lei, emise de SC Alumin Petrotub SRL Botoșani, și 14 facturi fiscale, în valoare totală de 697.878 de lei, emise de SC Umbrărescu SRL Hârlău, județul Iași, ce conțin operațiuni fictive, prin aceste modalități sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit și a TVA-ului, în sumă totală de 2.275.342 de lei.
Ziarul „Obiectiv de Suceava” relata încă înainte de începerea urmăririi penale despre controalele efectuate la firma lui Marius Zmău de Garda Financiară, care au relevat faptul că din gestiunea SC Casa Plus SRL s-au „evaporat”, în doi ani, mărfuri în valoare totală de aproximativ 6,9 milioane de lei, pentru care nu s-au plătit la stat nici TVA și nici impozit pe profit și despre care Marius Zmău spunea atunci că nu știe nimic. El a acceptat că există diferențe între situațiile scriptice și stocurile faptice de mărfuri și a recunoscut că societatea nu a efectuat încă de la începutul anului 2009 inventarul faptic al întregului patrimoniu al firmei. El a încercat să le explice atunci comisarilor financiari că a uitat să facă inventarul, iar unele mărfuri s-ar fi „depreciat” între timp din cauza manipulării. Explicațiile, însă, nu au ținut. Conform legii, societatea avea obligația efectuării inventarierii patrimoniului firmei cel puțin o dată pe an, inclusiv a evaluării și înregistrării în contabilitate a eventualelor mărfuri degradate sau depreciate ori lipsuri în gestiune, în fiecare an fiscal. Referitor la posibilitatea invocată de patron ca diferența dintre stocurile scriptice și cele faptice să provină din erori ocazionate de transferurile de mărfuri, aceasta nu a fost luată în consi­derare fiindcă în urma inventarierii faptice s-au constatat diferențe în minus la măr­furi, la toate gestiunile societății – punctul de lucru de pe bulevardul George Enescu din municipiul Suceava, lipsă în gestiune de 67.756 de lei; punctul de lucru de pe strada Traian Vuia din Suceava, unde diferența în minus în gestiune a fost de 57.096 de lei, iar la punctul de lucru de pe strada Mitocului s-a con­statat o diferență în minus de 5.186.601 de lei.
„Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, rezultă că răspun­derea pentru situația de mai sus revine învinuitului Zmău Marius, care, în calitate de unic administrator al societății, nu a înregistrat în evidențele contabile toa­te operațiunile efectuate, a permis sala­riaților unității vânzarea mărfurilor fără evidențierea activității în documente contabile, nu a dispus niciodată inventarierea gestiunilor societății”, se arată în rechizitoriul transmis instanței de judecată.
 Partenerii de afaceri ai lui Marius Zmău nu știu să scrie și să citească
Anchetatorii au stabilit că prima dintre firmele de la care au provenit facturile înregistrate în contabilitatea Casa Plus, SC Alumin Petrotub SRL Botoșani, înființată în 2007, a fost administrată până în 2010 de un anume Constantin Soloncă. In data de 19 februarie 2010, a fost preluată de Ionel Stănescu din Hârlău, județul Iași, pentru care, în înscrisul intitulat „specimen de semnătură”, depus la Registrul Comerțului Botoșani cu acel prilej, s-a făcut mențiunea „semnatarul nu știe să scrie și să citească”. S-a constatat mai apoi că operațiunile comerciale de achiziție mărfuri și de prestări servicii menționate în cele 66 de facturi provenite de la Alumin Petrotub SRL sunt nereale pentru că mijloacele de transport mărfuri înscrise în facturile fiscale de achiziție nu fi­gu­rea­ză ca fiind înmatriculate ori sunt aferente altor autovehicule care nu aveau capacitatea fizică de a transporta mărfurile respective. In plus, Alumin Petrotub Botoșani a fost declarată inactivă, deci fără drept de a desfășura activități economice, din 11 iunie 2009 până în 16 aprilie 2010, interval în care au fost înregistrate totuși facturi fiscale la Casa Plus, în valoare de 300.000 de lei. Au fost identificate o multitudine de alte nereguli, care au dus la concluzia că toate operațiunile economice între Casa Plus SRL și Alumin Petrotub SRL au fost fictive, bunurile înscrise în documente nu au intrat în patrimoniul Ca­sa Plus, iar serviciile nu au fost prestate, în această modalitate fiind creată aparența existenței unor operațiuni comerciale care de fapt nu au existat, consecința fiscală fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 353.214 de lei.
Cea de-a doua firmă cu care Marius Zmău a făcut afaceri aducătoare de prejudicii la bugetul statului, SC Umbrărescu SRL Hârlău, a fost înființată în decembrie 2008, având unic administrator și asociat pe Lina Stănescu, având ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al deșeurilor și resturilor. In perioada ianuarie 2010 – aprilie 2010 au fost înregistrate în contabilitatea SC Casa Plus 14 facturi fiscale emise de firma din Hârlău, care s-au dovedit a fi fictive, producându-se bugetului de stat un prejudiciu de 111.429 de lei. De altfel, în cursul verificărilor încrucișate realizate în această cauză s-a constatat că SC Umbrărescu SRL nu funcțio­nează la sediul social declarat, întocmindu-se și un dosar penal pe numele administratorului Lina Stănescu pentru refuzul nejustificat de a prezenta organului de inspecție fiscală evidența financiar-contabilă a societății. De precizat că Lina Stănescu, patroana de la Umbrărescu SRL, și Ioan Stănescu, patronul analfabet de la Alumin Petrotub Botoșani, au domiciliul pe aceeași stradă, Păstorel Teodoreanu, din Hârlău. Acestea sunt doar două exemple prezentate de anchetatori judecă­torilor, din care rezultă faptele de evaziune fiscală care au dus în final la prejudicierea de către liderul PNL Suceava, Marius Zmău, a bugetului de stat cu peste 2,2 mi­lioane de lei.
Casa Plus a intrat în faliment cu datorii de peste 3 milioane de euro
Tribunalul Suceava a decis în toamna anului 2011, cu numai o lună înainte de începerea urmăririi penale împotriva lui Marius Zmău, intrarea în faliment a SC Casa Plus SRL, după ce planurile de reorganizare judiciară propuse anterior în baza unei solicitări de insolvență depuse la ins­tanță nu au funcționat. Despre încur­cătu­rile financiare ale lui Marius Zmău s-a aflat după ce în luna octombrie a anului 2010 a fost ales președinte al organizației municipale a PNL Suceava, fiind susținut pentru această funcție de șeful organizației ju­dețene de la acea vreme, Stefan Ale­xandru Băișanu, care îi este și cumătru.
La o lună după ce a fost ales președinte al organizației municipale a PNL Suceava, Marius Zmău, în calitate de administrator al SC Casa Plus SRL Suceava, a cerut deschiderea procedurii generale a insolvenței și admiterea cererii de reorganizare a societății, care își câștigase o oarecare notorietate în domeniul comerțului en-gros și en-detail cu materiale de construc­ții și echipamente sanitare. Motivul invocat – începând cu anul 2009 a scăzut ce­rerea pe piață pentru aceste produse, odată cu prăbușirea sectorului construcțiilor. Pe de altă parte, în intervalul 2007 – 2008, societatea condusă de Marius Zmău a accesat credite de investiții de la BCR, Piraeus Bank, Unicredit Tiriac, în valoare de peste un milion de euro, în vederea extinderii activității prin deschidere de mai multe puncte de lucru, magazine de desfacere și spații de depozitare, precum și linii de credit la Unicredit Tiriac, BCR, Credit European Bank, Banca Transil­vania, în valoare de 7.000.000 lei și peste 500.000 euro, în vederea menținerii aprovizionării.
„Lipsa sau insuficiența lichidităților a determinat imposibilitatea plății datoriilor către bănci la termenele scadente, precum și noi restanțe de plăți către furnizorii de marfă. Considerăm că unica variantă de redresare este cea a reorganizării judiciare care să prevadă fie o reeșalonare a datoriilor scadente, fie o redimensionare a acestora”, arăta Marius Zmău în cererea aprobată de des­chidere a procedurii insolvenței. In total, numai datoriile asumate de administratorul SC Casa Plus depășeau trei milioane de euro. (Dănuț ZUZEAC)
 

Vezi si

Motociclist rănit într-un accident petrecut la Bunești (FOTO)

Sâmbătă după-amiază, pe raza localității Bunești, a avut loc un accident rutier între un autoturism …