Friday , April 26 2024

Forța de muncă suceveană, angajată de firme din vestul țării

“Angajatorii suceveni mai au un concurent cu care să se lupte pentru forța de muncă, pe lângă angajatorii din Uniunea Europeană, pe cei din Vestul țării”, anunță Anca Capverde, purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Suceava. Firmele din Vestul țării trimit agenți de recrutare la Suceava, unde rata șomajului este mai ridicată

someri locuri de munca

Din lipsă de forță de muncă la nivel local, mai multe firme din Vestul țării trimit agenți privați de recrutare în zone din țară unde rata șomajului este mai ri­dicată, printre care se numără și Su­ceava. Aceștia selectează forță de muncă necalificată pentru a o reloca în Arad, Bistrița Năsăud, Sighișoara, Timișoara.
“Este o nouă tendință în recrutarea de personal. Sunt firme care au epuizat toate resursele de forță de muncă la nivel local și s-au orientat către zonele din țară care au o rată ridicată a șomajului”, a arătat Anca Capverde.
Angajatorii din Vestul țării contrac­tează firme specializate în recrutarea de personal, care trimit agenți în diverse zone ale țării. Agenții de recrutare selectează posibili candidați pentru ocuparea locurilor de muncă vacante din firme care sunt localizate în Vestul țării.
“Aceștia nu caută personal cu un anumit nivel de pregătire, ci recrutează persoane necalificate pentru a le angaja în diverse domenii de activitate”, a declarat Anca Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM Suceava.
Conform datelor puse la dispoziție de reprezentantul firmei de selecție, până acum a recrutat, în medie, 30 de suceveni în fiecare lună, pentru societăți ca­re operează pe diferite domenii de ac­tivitate, cum ar fi cablaje auto, manufactură în ceramică, industria cărnii. Acesta a arătat că “din totalul persoanelor selectate, rămân să lucreze în firmă și după pe­rioada de acomodare de trei luni apro­ximativ jumătate din numărul inițial de candidați selectați. Majori­tatea celor care renunță nu reușesc să se acomodeze cu viața într-un alt oraș, întrucât le este dor de casă”.
In present, firma recrutează persoane pentru a le angaja la o societate cu capital nemțesc care se ocupă de cablaje auto și are sedii în Arad și Bistrița-Năsăud. Principalele cerințe ale angajatorului sunt: capacitatea de a distinge culorile, disponibilitate pentru munca în picioare, precum și disponibilitatea de a se deplasa în orașul în care operează firma.
Candidații selectați sunt angajați pentru o perioadă de trei luni, în care angajatorul observă cât de ușor se integrează în fluxul tehnologic, precum și cât de ușor se integrează în colectivul de colegi.
“Chiar dacă ofertele angajatorilor suceveni sunt din ce în ce mai consistente, la salarizarea de minim pe economie, fără alte beneficii, fără alte sporuri, este clar că nivelul de salarizare este mai jos decât cel din Vestul țării, unde salariile sunt mai mari. Este adevărat că nici în Vest angajaților nu li se oferă salarii mari chiar din prima lună, dar un muncitor necalificat câștigă 1.350-1.450 de lei salariu brut, comparativ cu 1.250 de lei, cât câștigă un muncitor necalificat în Suceava. Diferența stă în faptul că angajatorii din Vest oferă, pe lângă salariu, și diferite sporuri, cum ar fi: tichete de masă, sporuri pentru lucrul de noapte, plată pentru ore suplimentare. Unii oferă chiar două mese pe zi, iar pe periodă determinată, cazarea este la hotel și este plătită de angajator. După încheierea perioadei determinate, de trei luni, salariul crește, pentru a le permite celor care decid să rămână la acel loc de muncă să își găsească o locuință cu chirie”, a arătat Anca Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM Suceava, care a adăugat că, “atunci când sunt solicitați să recruteze personal, acești agenți privați se deplasează în localități, la sate, iau legătura cu primăriile din diferite zone. Ei încearcă să meargă exact în zonele în care este localizată forța de muncă de care au nevoie”.
Colaborarea AJOFM Suceava cu fir­ma de recrutare din Timișoara a început acum un an de zile, iar de atunci, recrutorii au organizat interviuri cu posibilii candidați la un interval de două săptămâni.
“Acesta este un alt semnal de alarmă pentru angajatorii din Suceava, care deja au început să fie puțin mai îngrijorați, pentru că observă și ei faptul că forța de muncă tinde să plece din zonă. Iată exemplul agentului privat de recrutare care vine o dată la două săptămâni și își mai selectează câte 10-15 persoane. Așadar, angajatorii din Suceava ar trebui să fie atenți, întrucât forța de muncă de la nivel local tinde să migreze, iar acum, pe lângă angajatorii din UE, ei mai au un concurent, angajatorii din Vest”, a mai arătat Anca Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM Suceava. (Alexandra IONICA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …