Friday , April 26 2024

Fabrici de vânzare

Executorii judiciari suceveni scot la vânzare nu doar case, apartamente, terenuri ori maşini u în ultima perioadă a devenit consistentă oferta de vânzare de fabrici în adevăratul sens al cuvântului. O fabrică de morărit şi panificaţie, o alta de cărămidă dar şi una de panouri solare, alta de brichete şi peleţi din lemn, constituie un început de ofertă pentru investitori care vor să ia o afacere “de-a gata” 
fabrica [800x600]


La preţuri nu foarte piperare, executorii judecătoreşti suceveni şi firmele de lichidare au deschis oferta de vară la spaţii industriale. Fabrici cu profil din cel mai divers au fost trecute pe lista executărilor silite, iar dacă amatorii de astfel de chilipiruri nu vor avea timp să participe la licitaţiile din această lună o vor putea face şi în lunile următoare, profitând chiar de reduceri substanţiale ale preţului de pornire. Cu precizarea că oferta postată pe site-ul executări.ro pentru fabrici şi spaţii industriale aparţine în principal lichidatorului local Lexinsolv IPURL, firmă ce are ca obiect de activitate gestionarea situaţiilor de insolvenţă şi faliment, prezentăm o listă scurtă de “fabrici şi uzine” din judeţul Suceava scoase la vânzare.
Pentru suma de 1.082.000 de lei  plus TVA se poate cumpăra în satul Bogata din comuna Baia o fabrică de brichete şi peleţi din lemn, ce aparţine SC Pellets Production SRL. Firma, care părea să ofere în anii trecuţi o soluţie rezonabilă pentru localnicii din Baia aflaţi în căutarea unui loc de muncă, a intrat în faliment încă din luna noiembrie a anului 2013. Dim această vară, bunurile acesteia au fost scoase la vânzare. Un prim termen al licitaţiei va fi pe 20 august a.c. iar dacă la această dată fabrica de peleţi din Bogata– Baia nu va fi adjudecată, vor fi organizate noi licitaţii, ultima fiind programată pentru 15 octombrie.
La Câmpulung Moldovenesc este scoasă la vânzare a patra oară, o hală de reparaţii cu atelier de testare, cu tot cu pavilioul administrativ de pe strada Buneşti şi care aparţine defunctei firme Adicost Distribution, preluată de Lexinsolv de la patronul transformat acum în mediator, Costel Adrian Chelaru.
De menţionat că acest spaţiu industrial, pentru care preţul de pornire al licitaţiei este de 1.178.050 de lei, face parte dintr-un pachet mai mare ce conţine activele Adicost Distribution, în care sunt incluse, cum am arătat în cursul lunii trecute, când a reînceput procedura de licitaţie, şi 52 de maşini, spaţii comerciale şi terenurile deţinute, în Suceava, Scheia şi Câmpulung Moldovenesc. Referitor la automobilele scoase la vânzare am arătat recent că în anunţul de vânzare al automobilelor este trecut deja statutul acestora ca fiind nefuncţionale, ceea ce diminuează interesul unui eventual cumpărător. Am spus că în acest context, se prefigurează realitatea că nici măcar programul guvernamental “Rabla” nu ar mai putea oferi oportunitatea de a se primi ceva bani pe maşinile depăşite demult din punct de vedere tehnic, fiindcă condiţia programului guvernamental este ca aceste maşini să fie cât de cât funcţionale. Toate proprietăţile ce aparţin SC Adicost Distribution SRL Suceava, au fost scoase la vânzare pentru recuperarea debitelor pe care această societate comercială le are către debitori. Este vorba despre datorii către bugetul de stat, către bănci dar şi către parteneri de afaceri. Din vânzarea bunurilor Adicost Distribuţion, Lexinsolv IPURL ar dori să obţină în total 55,3 miliarde de lei vechi fără TVA, o sumă mică în comparaţie cu datoriile totale pe care le are întreaga afacere Adicost la creditori – circa 420 de miliarde de lei vechi (42 de milioane de lei), Adicost Distribution  fiind înregistrată cu peste 60 de miliarde de lei vechi (6 milioane de lei, n.r.) Bunurile firmei Adicost Distribution au fost scoase la vânzare  de mai multe ori, începând cu anul 2012,  însă până acum  nu s-a oferit niciun cumpărător dispus să achite taxa de participare la licitaţie. O rundă nouă a licitaţiei este programată pentru data de 7 august, fiind stabilite alte şase runde până la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an
O fabrică de cărămizi la Făticeni şi una de pâine, la Udeşti, scoase la vânzare la preţ de apartament
Pentru un eventual participant la acest gen de licitaţii, pe strada Gării din municipiul Fălticeni este de vânzare o fabrică de cărămidă, ce a aparţinut firmei Steaua Albastră SRL, aflată de asemenea în faliment gestionat de SC Lexinsolv IPURL. O primă licitaţie va fi organizată în 7 august şi alte runde, dacă nu se prezintă niciun ofertant, au fost stabilite până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an. Fabrica de cărămidă de la Fălticeni poate fi cumpărată la un preţ nu foarte mare, cel de pornire fiind de 150.000 de lei plus TVA. Dacă este sau nu funcţională fabrica, doar un cumpărător interesat poate constata, la faţa locului.
In aceeaşi situaţie se află şi fabrica de morărit şi panificaţie din Udeşti aparţinând SC Aramă Macom SRL. Până în luna octombrie a anului 2013, când Tribunalul Suceava a dispus intrarea în faliment a societăţii, SC Aramă Macom SRL Udeşti era considerat un important fabricant de produse de panificaţie, care câştiga inclusiv licitaţii organizate de Primăria municipiului Suceava pentru asigurarea pâinii necesare la cantina de ajutor social. Potrivit solicitării depuse la secţia civilă a Tribunalului Suceava în toamna anului trecut, firma a ajuns în incapacitate de plată, având datorii mari către mai mulţi creditori – în total 3,7 miliarde de lei vechi, în aceste condiţii cerându-se deschiderea procedurii simplificate a falimentului. Potrivit tabelului creditorilor, Aramă Macom are cele mai mari datorii la BRD – o linie de credit de 1,59 miliarde lei vechi şi un credit de 926 milioane lei vechi, bugetul de stat – 601 milioane de lei vechi, bugetul asigurărilor sociale – 365 de milioane lei vechi şi la TVA – 630 de milioane de lei vechi.
SC Aramă Macom SRL Udeşti a fost înfiinţată în anul 1994, afacerea în domeniul panificaţiei dezvoltându-se continuu, astfel încât firma ajunsese la o cifră de afaceri, în 2008, de 13,8 miliarde lei vechi. Odată cu venirea crizei dar şi cu problemele care a început să le aibă societatea cu Garda Financiară şi Poliţia Economică, cifra de afaceri a început să scadă, profitul de asemenea, ajungându-se astfel ca în anul 2010 cifra de afaceri să fie de 12 miliarde de lei vechi iar pierderile însumând 2,3 miliarde de lei vechi. Chiar şi în acest ultim an, după care a venit prăbuşirea, SC Aramă Macom SRL prezenta îndeajuns de multă credibilitate încât să fie preferată la licitaţia organizată de Primăria municipiului Suceava pentru achiziţionarea pâinii necesare cantinei de ajutor social. Fabrica de morărit şi panificaţie de la Udeşti poate fi cumpărată, ca preţ de pornire, cu 260.000 de lei, plus TVA. Si într-un caz, şi în celălalt, preţul de vânzare seamănă mai mult cu cel cerut pentru un apartament mai cu pretenţii din blocurile noi ale municipiului reşedinţă de judeţ.
Nici panourile solare nu sunt o afacere bună în Suceava
Fabrici de pâine, de cărămizi, uzine de reparaţii auto, gatere, sunt afaceri în care competiţia este mare şi, în consecinţă, dacă patronii nu ştiu să le gestioneze, pierd rapid teren în favoarea concurenţilor mai inspiraţi, mai harnici ori mai perseverenţi iar insolvenţa şi imediat, falimentul, bat nerăbdători la uşă de sute de ani în ţările cu veche tradiţie capitalistă şi de aproape un sfert de veac şi în România. Dar sunt şi falimente ultra-moderne, ale unor fabrici care au fost înfiinţate pe gustul consumatorului din veacul XXI.  In oraşul Milişăuţi, satul Bădeuţi, lichidatorul a scos la vânzare o hală de producţie panouri solare, aparţinând SC Matt Tour SRL, pentru un preţ de 297.000 de lei plus TVA. Licitaţii pentru această investiţie ce vizează tehnologii moderne de obţinere a energiei sunt organizate de aceeaşi entitate lichidatorare Lexinsolv IPURL începând cu data de 7 august a.c., alte runde, în caz de neadjudecare fiind programate până pe data de 24 septembrie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …