Saturday , April 27 2024

Ex-poliţiştii samsari imobiliari Buznea şi Tărniceru, scăpaţi de pedeapsă de noul Cod Penal

justitie

Diminuarea la o cincime a pedepsei pentru înşelăciune a determinat magistraţii de la Curtea de Apel Bacău să îi absolve pe Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru de consecinţe penale, după ce au cumpărat la un preţ de nimic peste două hectare de teren pe care le-au vândut după trei ani cu sute de mii de euro

Noul cod penal, care prevede o reducere la o cincime a pedepsei pentru infracţiunea de înşelăciune, de la 15 ani pedeapsă maximă la 3 ani pedeapsă maximă a lăsat fără prea multe posibilităţi de a-şi revendica drepturile pe cei fraieriţi de către diferiţi escroci, de speculanţi, indivizi care activează sau au activat ca lucrători sau funcţionari publici şi care au avut acces la informaţii, devenind peste noapte mari latifundiari, cu banii câştigaţi dintr-un salariu.
Ieri, Curtea de Apel Bacău, a dispus schimbarea încadrării juridice: – pentru inculpata Adela Ivaşcu – notar public şi pentru inculpaţii Tatiana Buznea, şi Ilie Tărniceru, poliţişti cu grad superior, aflaţi acum în rezervă şi au dispus încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea de către Adela Ivaşcu a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Aceeaşi instanţă a dispus încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea de către Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru a infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Adela Ivaşcu a fost de asemenea achitată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, la fel şi Tatiana Buznea, respectiv Ilie Tărniceri pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune  ca urmare, de asemenea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. A  mai rămas o speranţă pentru partea vătămată – Dana Luana Crăciun, fiindcă instanţa băcăuană a lăsat nesoluţionată partea civilă. Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Cum a pus mâna tandemul Buznea – Tărniceru pe o moşie întreagă, la preţ de nimic
Dosarul în care Dana Luana Crăciun se judecă cu fosta şefă de cadre a IPJ Suceava, Tatiana Buznea şi comisarul şef pensionar Ilie Tărniceru datează de mai bine de un deceniu. Diferendul vizează modul în care cei doi poliţişti au pus mâna pe o suprafată de 2,12 hectare de teren în zona Metro, acum 12 ani, pe care au cumpărat-o de la bunica Danei Crăciun, pe câţiva lei şi au vândut-o apoi cu mare profit. Intr-o primă fază, prin 2009, Dana Luana Crăciun a  obţinut câştig de cauză la o instanţă din Bistriţa, însă mai apoi lucrurile s-au încurcat.
Judecătoria Bistriţa a hotărât în data de 21 aprilie 2009 constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare cumpărare încheiat între Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, în calitate de cumpărători şi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru în calitate de împuterniciţi ai Carminei Manolache din comuna Mitocu Dragomirnei semnat în data de 22 decembrie 2002. Suprafaţa vizată – 2,12 hectare de teren ce aparţinuse Carminei Manolache, preluată de statul comunist şi introdusă în administrarea Staţiunii de Cercetări Agricole, fusese agăţată de comisarul şef Tatiana Buznea, şefa serviciului personal din cadrul IPJ Suceava la acea vreme şi comisarul şef de poliţie Ilie Tărniceru, printr-un precontract de vânzare cumpărare, femeia în vârstă Carmina Manolache fiind determinată să accepte pentru întreaga suprafaţă suma de 60 de milioane de lei vechi. Terenul, transferat în zona Metro, a însemnat o adevărată comoară pentru cei doi poliţişti, care s-au îmbogăţit ulterior, valorificându-l la valoarea de piaţă.
Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie preluase atunci în cercetare un dosar în care erau vizaţi cei doi comisari şefi de poliţie – Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru,  împreună cu notarul Adela Ivaşcu.
Pe numele acestora au fost depuse încă din 2006 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava plângeri penale pentru înşelăciune şi fals intelectual de către familia Crăciun, moştenitorii Carminei Manolache, care avea o suprafaţă de 2,12 hectare de teren confiscat de comunişti şi introdus în patrimoniul Staţiunii de Cercetări Agricole Suceava.
Cei doi ofiţeri de poliţie au găsit-o pe bătrâna acum decedată cu pământ la Mitoc pe la începutul anului 2002, când Hotărârea de Guvern 121, prin care se trecea în domeniul privat al statului din domeniul public peste 86 de hectare de teren la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, în zona în care s-a contruit mai târziu magazinul Metro era pe cale să fie publicată în Monitorul Oficial. Ante-contractele de vânzare cumpărare şi procurile speciale au fost semnate în data de 14 februarie 2002, la numai o săptămână după adoptarea HG 121 şi cu patru zile înainte de publicarea în Monitorul Oficial şi intrarea în vigoare a actului normativ. Aceasta însemnând că Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru aflaseră din alte surse decât cele oficiale despre oportunitatea imobiliară din zonă.
In aceeaşi zi, în faţa unui notar au fost semnate procuri speciale prin care Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru sunt împuterniciţi să vândă în numele Carminei Manolache la preţul şi în condiţiile pe care cei dintâi le vor stabili singuri, în total 2,12 hectare de teren situat pe raza comunei Mitocu Dragomirnei, Judeţul Suceava, dobândit în baza Legii 18/1991, după obţinerea titlului de proprietate, punerea în posesie şi efectuarea formalităţilor necesare înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară urmând să fie făcută tot de către cei doi poliţişti cu veleităţi de agenţi imobiliari. “In cazul în care imobilul sus-menţionat va fi cumpărat de către mandatar, preţul acestuia va fi de 30.000.000 (treizeci milioane) lei”, se spune în fiecare dintre procurile semnate cu Buznea şi Tărniceru, deci în total 60 de milioane pentru cele 2,12 hectare de teren. De reţinut că în respectivele procuri nu se pomeneşte niciun moment despre acţiuni la staţiune, ci numai despre terenuri aflate pe raza comunei Mitocu Dragomirnei. Precizarea privind statutul acestui teren – concretizat în acţiuni la Staţiunea de Cercetări Agricole, apare abia în ante-contractele de vânzare cumpărare care consfinţesc preţul tranzacţiei, câte 30 de milioane pentru fiecare 1,06 hectare de teren.
Contractul definitiv, prin care Buznea şi Tărniceru şi-au vândut tot lor  terenul înhăţat de la bătrâna Manolache a fost semnat  în data de 22 decembrie 2002, la notarul public Adela Ivaşcu.
Taxele notariale, mai mari decât banii plătiţi pe terenul revândut
In anul 2005 Tărniceru şi Buznea au vândut către SC CAOMI SRL Bucşoaia, reprezentantă de păşcăneanul Costică Roman suprafaţa de 3636 metri pătraţi din proprietăţile provenite de la Carmina Manolache, contra sumei de 90.000 de euro, echivalentul în lei a 3,254 miliarde lei vechi. Numai taxele notariale plătite pentru această tranzacţie au reprezentat mai mult decât plătiseră fiecare dintre ei cu trei ani înainte pentru întreaga suprafaţă  luată de la defuncta Carmina Manolache.
Un an mai târziu, în data de 30 iunie 2006, Ilie Tărniceru şi Tatiana Buznea au vândut firmei SANADENTA suprafaţa de 1.250 de metri pătraţi de teren, din acelaşi perimetru achiziţionat de la Manolache pentru suma de 150.000 de euro, respectiv echivalentul a 5,38 miliarde lei vechi. Banii s-au împărţit, conform aceluiaşi contract în părţi egale, între cei doi, după plata impozitului aferent.
După un calcul simplu rezultă că investind împreună 60 de milioane de lei, în februarie 2002, tandemul Buznea – Tărniceru a obţinut, în patru ani, 8,6 miliarde, mai bine de patru miliarde de lei vechi de căciulă. Si le-a mai rămas, din suprafaţa de 2,12 hectare încă aproape câte 70 de ari de teren care înseamnă acum încă aproape 350 de mii de euro de căciulă, conform aprecierilor operatorilor de pe piaţa imobiliară. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Sa le dea Dumnezeu sanatate!