Friday , April 26 2024

Elevii, obligaţi să se transforme în Moş Crăciun pentru profesorii de la Vicovu de Jos

elevi

Fiecărui copil de la Scoala Generală “Ion Vicoveanu” din Vicovu de Jos i s-a cerut câte 30 de lei pentru cadouri la profesori. Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava interzice strângerea de bani în şcoli pentru “atenţiile” de sărbători. Directoarea şcolii din Vicovu de Jos, Pompilia Tugui, spune că nu are cunoştinţă despre această “colectă”
In şcolile româneşti s-a creat o tradiţie din a strânge bani pentru “atenţiile” de sărbători, fondul clasei sau pentru anumite materiale auxiliare, nu tocmai folositoare şi necesare unui elev de gimnaziu.
Câţiva părinţi de la Scoala Generală “Ion Vicoveanu” din Vicovu de Jos au făcut sesizări cu privire la cererile băneşti efectuate de către cadrele didactice, împreună cu câţiva părinţi care dispun de o situaţie inanciară bună. S-au cerut sumele de 20 de lei pentru cadourile pe care le vor primi copilaşii de Moş Crăciun şi 30 de lei pentru cadourile care vor fi înmânate dascălilor cu ocazia aceleiaşi sărbători.
“Aceste sume cresc de la an la an, iar în condiţiile în care o familie are trei sau patru copii care învaţă în aceeaşi şcoală, este un efort destul de mare, dacă ne gândim şi la salariile pe care le au sau nu părinţii”, a declarat un părinte revoltat de această acţiune.
Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava interzice strângerea de bani în şcoli pentru “atenţiile” de sărbători şi pentru orice altă activitate derulată în cadrul unităţilor de învăţământ care obişnuiesc să facă lucrul acesta.
“Noi dezaprobăm aceste “strângeri de fonduri”, ba mai mult, ISJ transmite şco-lilor din judeţ în mod constant atenţionări cu privire la aceste activităţi”, a declarat Mariana Drumea, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava.
Cu toate că informaţia a ajuns şi la urechile directorului Scolii Generale “Ion Vicoveanu” din Vicovu de Jos, Pompilia Tugui, contactată telefonic, a răspuns pe un ton nu tocmai plăcut: “Le-am sugerat colegilor mei, profesori, să nu strângă bani pentru auxiliare sau pentru alte activităţi, însă nu pot spune nimic concret până nu vorbesc cu aceştia şi nu aflu detalii despre acţiune”.
Deloc surprinsă, însă dorind să pară în necunoştinţă de cauză, Pompilia Tugui a afirmat, pe un ton mai scăzut, că: “Eu nu ştiu să se fi cerut bani pentru aceste fonduri, însă dacă este aşa, n-o să mai fie”.
Trebuie luate în calcul condiţiile financiare ale elevilor, nu toţi elevii au posibilitatea să cotizeze la fondurile pentru “atenţii”, însă pentru a nu-şi face copiii de râs în faţa clasei, părinţii fac sacrificii, renunţând uneori la anumite lucruri strict necesare pentru a da banii ceruţi de dascălii unităţii de învăţământ.
“La ISJ Suceava nu s-au făcut sesizări din partea şcolilor în legătură cu aceste strângeri ilegale de bani pentru “atenţii”, însă reprezentanţii Inspectoratului trimit în mod constant atenţionări dezaprobatoare în scopul opririi acestor activităţi”, a declarat Mariana Drumea, purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava. Ea a reiterat faptul că “Invăţământul este gratuit şi obligatoriu aşadar elevii nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar pentru a-i “atenţiona” pe dascăli sau pentru a procura materiale auxiliare”. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

3 comments

  1. Cu 20 de lei nu cumperi un profesor. Poti doar sa ti arati aprecierea pentru cel care iti educa copilul si care, de multe ori, face mai mult decat parintele insusi.

  2. Acesti parinti cu situatie financiara buna si cu 3-4 copii la scoala care nu-i lasa pe copii sa participe la nici o activitate in clasa, care tot timpul sunt „Gica Contra” si care asteapta sa-i fie educati copii direct acasa sa nu se mai deplaseze la scoala ca l-i se da o educatie proasta si vin in contact cu prostii de rand. E usor sa cataloghezi o scoala si niste cadre didactice dupa ce ai dat un telefon la o sugetia a cuiva.

  3. Povesti de adormit copiii.Chiar directorii de scoli si gradinite vin la sedinte si spun: TREBUIE sa strangeti bani pentru a fi schimbat lambriu, parchet, usi termopan si multe altele….De ce inspectorii scolari nu verifica acest lucru, daca vor sa fie corecti?