Friday , April 26 2024

Dosarul APIA Suceava, scos din nou pe tapet de DNA

Fosta directoare adjunctă, Delia Moldoveanu, a fost audiată la sfârșitul săptămânii trecute. In următoarele zile vor fi audiați și ceilalți funcționari APIA suceveni, urmând ca dosarul privind fraudarea fondurilor europene prin sistemul APIA să fie trimis în final, la doi ani de la demararea anchetelor, în judecată. Dacă majoritatea funcționarilor APIA Suceava au plecat din sistem când a început ancheta împotriva lor, Delia Moldoveanu, folosind prezumția de nevinovăție, a “prins” un loc  de director adjunct la APIA Neamț

 
Moldoveanu delia [1280x768]


In luna iulie a anului 2015, procurorii DNA suceveni anunțau că sunt pe cale să finalizeze rechizitoriul în ancheta ce-i vizează pe foștii șefi de la APIA Suceava, urmând ca în scurt timp acest dosar să fie trimis în judecată. Foștii directori de la APIA din Suceava erau acuzați, în principal, de acordare preferențială de subvenții de la bugetul național și din bani europeni. La acea vreme, directorul general APIA, Gheorghe Benu, a rămas fără slujbă la Guvern, iar subalterna de la APIA Suceava,  directoarea adjunctă Delia Moldoveanu (foto), inculpată în același dosar, a fost mai întâi destituită și foarte repede mutată pe aceeași funcție, în județul Neamț, arăta ziarul “Obiectiv de Suceava”, în vara anului trecut. Situația nu s-a modificat nici după alte nouă luni.
Sunt speranțe noi privind trimiterea în judecată a funcționarilor publici indicați ca fiind vinovați de folosirea nelegală a sumelor obținute din fonduri europene, pentru finanțarea lucrărilor de întreținere și reabilitare a pășunilor din județul nostru, în anii trecuți.
Concret, săptămâna trecută, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, Delia Moldoveanu, a fost rechemată la audieri de către procurorii anticorupție suceveni. In cursul acestei săptămâni vor fi invitați la audieri și ceilalți funcționari publici asupra cărora există bănuiala că au influențat în mod nelegal obținerea de fonduri europene mai mari decât se cuveneau pentru crescătorii de animale din județul Suceava, în cadrul programului european de sprijinire a crescătorilor de animale din România.
O trimitere în judecată prefigurată, dar nefinalizată în vara anului trecut
La sfârșitul verii anului trecut, ziarul “Obiectiv de Suceava” arăta că la mai bine de un an de la marile descinderi ale procurorilor DNA care au bulversat activitatea APIA Suceava, se aștepta ca rechizitoriul să fie repede finalizat, urmând ca dosarul să fie trimis în judecată. Se aștepta atunci că cei acuzați în proces vor putea, după ce dosarul va intra în faza de cameră preliminară, să își completeze pledoariile la Tribunalul Suceava ori, după caz, să aștepte intrarea pe fond a judecării, unde în cadrul ședințelor publice vor putea să își apere interesele. Au trecut însă multe luni din mijlocul verii anului 2015 și până la începutul lunii mai a anului 2016, fără ca dosarul care a făcut atât de multă vâlvă să fi intrat în judecată.
Singurele amănunte făcute publice în dosarul de corupție de la APIA Suceava sunt cele pe care chiar  procurorii DNA suceveni le-au furnizat, anul trecut:  Procurorii DNA Suceava au instrumentat un dosar vizând fraudarea fondurilor europene prin intermediul APIA Suceava, cu complicitatea celor de la APIA Central. Principalii inculpați în dosar sunt Delia Moldoveanu, fostă directoare adjunctă la APIA Suceava (care între timp a devenit directoare adjunctă la APIA Neamț), Nicoleta Cheler – consilier la APIA Suceava, Lya Chiriac și Ionela Melania Blănaru, de la APIA Suceava, Stela Tănase, Elena Boboriță și Adriana Chirea, de la APIA București. Alături de acestea au mai fost inculpați și medicul veterinar din Horodnicu de Sus, Neculai Toma, proprietarul de asociație de creștere a animalelor din Câmpulung, Ioan Piticari, medicul veterinar Lucian Ciobanu, de la DSVSA, fostul primar de Câmpulung, Constantin Gabriel Serban, dar și ex-directorul general al APIA București, Gheorghe Benu.
Procurorul șef aj Serviciului Teritorial Suceava, Mihaela Mihai, a arătat încă de acum aproape un an că audierile și culegerea de probe în dosarul fraudării fondurilor europene prin falsificarea bazei de date APIA, operațiune efectuată de la Suceava, este îndeajuns de complexă. Sute de fermieri au trebuit să fie audiați, mulți dintre aceștia oferindu-se singuri să dea declarații, nemulțumiți că împărțirea subvențiilor pe suprafața de teren agricol ori pe cap de animal s-a făcut anul trecut în mod discreționar, unii care nu meritau primind astfel de subvenții, iar alții, care aveau acest drept, neprimindu-le.
Seful Benu și adjuncta Delia
Conform unui comunicat de presă al DNA făcut public în vara anului 2014, în sarcina Deliei Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, procurorii DNA au reținut infracțiunile de “acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției” și “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu, este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat miercuri, 4 iunie 2014, în urma unei anchete inițiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură central, din municipiul București, la DSVSA Suceava, dar și la alte câteva locații din județele Suceava, Iași și Dâmbovița, în scopul destructurării unui grup infracțional al cărui conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care, împreună cu mai mulți complici – funcționari publici din instituția unde lucrează, alți funcționari de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari și apropiați – a pus la cale o strategie prin care parohii și mănăstiri, entități deținătoare de teren agricol ori de animale, dar și fermieri au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvențiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafața de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operațiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenției de Plăți de la Suceava, depășește 5 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro).
Pentru Eugen Mogoș, director executiv al APIA – Centrul Județean Suceava, rezultă suspiciunea că acesta a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
In ceea ce o privește pe Lya Chiriac, șef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, în cauză a rezultat că aceasta a săvârșit infracțiunile de acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice și dare de mită.
Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA  Suceava, este de asemenea inculpată în cauză pentru că ar fi săvârșit infracțiunile de  acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză, rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârșit infracțiunile de acordare de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a destinației subvenției în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este  și el inculpat în cauză pentru infracțiunile de complicitate la comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice. Am arătat la vremea potrivită că Lya Chiriac, consilierul superior de la APIA Suceava inculpat în acest dosar, a făcut primul pas pentru a ieși din sistem, pregătindu-și dosarul de pensionare. In contrapondere, Delia Moldoveanu a perseverat pe prezumția de nevinovăție și a obținut, chiar și după demiterea sefului său de la București, o funcție de conducere în cadrul aceluiași sistem, la Piatra Neamț. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

4 comments

  1. Nu sint de acord cu cei care zic ca delia e o fufa care a facut totul dind din fund. Si ca situatia actuala a obtinut-o prin relatii neortodoxe cu ortodocsii. Eu cred ca este o fata cinstita si o sotie iubitoare.

  2. Toti trebuie sa suporte cosecintele pentru ce au facut

  3. Si de avocatica de doi bani care le tinea presul nu se mai spune nimic?

  4. delia e nevinovata nu doar in dosarul asta, ci si in cel cu pestii dat de pestele de frate-su celor de la rutiera ca sa ii dea permisul. ca ea e fata buna…asta e singurul argument de nevinovatie.