Saturday , April 27 2024

Doi silvicultori suceveni şi un afacerist maramureşean, trimişi în judecată după ce au tăiat ilegal peste 350 de arbori

Aceştia sunt acuzaţi că în perioada aprilie – iunie 2012, au tăiat ilegal şi sustras 354 de arbori dintr-o pădure a Ocolului Silvic Cârlibaba, producând o pagubă estimată la peste 150.000 de lei 

lemn politie

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Gheorghe Horj, de 39 de ani, din comuna Moisei, judeţul Maramureş, administrator al SC Explopin SRL, pentru comiterea infracţiunilor de „participaţie improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori” şi „furt de arbori”. Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie – iunie 2012, inculpatul Gheorghe Horj a determinat, înlesnit şi ajutat lucrătorii forestieri angajaţi ai firmei sale, respectiv Stefan Cuc şi Simion Horj, să taie fără drept, de pe picior, din pădurea statului şi a Primăriei municipiului Vatra Dornei, un număr de 354 de arbori, al căror volum total era de 603,319 metri cubi şi valoare totală de 123.266,4 lei, din Cantonul silvic „Măgura Mare”, din cadrul Ocolului Silvic Cârlibaba, după care, a furat lemnul rezultat din tăierile ilegale. Valoarea prejudiciului creat depăşeşte de peste 50 de ori valoarea unui metru cub de lemn pe picior.
De asemenea, Brăduţ Victor Gavriluţ Cormoş, de 49 de ani, din comuna Cârlibaba, fost tehnician vânătoare în cadrul Ocolului Silvic Cârlibababa, a fost şi el trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice”. Procurorii au reţinut că, prin neîndeplinirea şi îndeplinirea în mod defectuos a sarcinilor de serviciu la care a fost obligat prin fişa postului, inculpatul Cormoş a marcat în plus faţă de actul de punere a valoare partizii 1.018 din Cantonul silvic nr.10 Măgura Mare din cadrul Ocolului Silvic Cârlibaba, un număr de 198 de arbori cu un volum brut de 263 metri cubi şi o valoare e 18.673 de lei şi a depăşit limitele subparcelei 96C. Pentru care avea emisă delegaţia de marcare nr.1 din 10 ianuarie 2012. Cormoş mai este acuzat că a efectuat puneri în valoare şi în subparcelele u.a. 94A, B, D (stat şi privat – proprietatea Primăriei Vatra Dornei şi a Sofiei Torac), deşi nu a fost emisă nici o delegaţie de folosire a dispozitivului de marcat de către Ocolul Silvic Cârlibaba în aceste suprafeţe. Astfel, a fost identificat un număr total de 322 de cioate care prezentau amprenta ciocanului silvic de punere în valoare RP. 33.368, volumul şi valoarea acestora fiind de 550,656 metri cubi, cu o valoare totală de 112.993,8 lei, inclusiv TVA. Volumul total al prejudiciului este de 813,65 metri cubi în valoare de 131.666,8 lei.
Ovidiu Popescu, de 45 de ani, din comuna Ciocăneşti, fost pădurar al cantonului nr.10 Măgura Mare în cadrul Ocolului Silvic Cârlibaba a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de „neglijenţă în serviciu”. Acesta este acuzat că, prin neîndeplinirea şi îndeplinirea în mod defectuos a sarcinilor de serviciu la care a fost obligat prin fişa postului, în perioada mai – octombrie 2012, nu a raportat ilegalităţile constatate pe raza Cantonului silvic nr.10 Măgura Mare din cadrul OS Cârlibaba, aflat în gestiunea sa, respectiv că inculpatul Brăduţ Victor Gavriluţ Cormoş a pus în valoarea arbori în mod ilegal folosind ciocanul silvic de marcat circular cu indicativul RP.33.368. Totodată, pădurarul Popescu nu a luat măsurile necesare asigurării pazei şi nici nu a raportat sau sesizat ierarhic sau organele de control cu privire la faptul că pe raza cantonului silvic gestionat s-a exploatat ilegal masă lemnoasă care a fost furată. Prejudiciul total din dosar se ridică la suma de 153.088,92 de lei.
„Având în vedere necesitatea de a evita înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor imobile care pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune şi a executării cheltuielilor judiciare, la aceeaşi dată, în cauză s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra bunuri imobile aflate în proprietatea inculpatului Horj Gheorghe, până la concurenţa sumei de 123.266,4 lei, bunuri situate pe raza comunei Moisei, judeţul Maramureş. Datele cu privire la bunurile deţinute de către inculpatul Horj Gheorghe şi valoarea acestora au fost obţinute prin adresele înaintate de către OCPI Maramureş şi de către Primăria comunei Moisei, judeţul Maramureş”, se arată într-un comunicat la Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
 
Dosarul face parte din dosarele preluate de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …