Saturday , April 27 2024

Doar 30% dintre unităţile de învăţământ din judeţ au autorizaţie sanitară de funcţionare

'13.10.24 Scoala Ciprian Porumbescu [800x600]


Peste mai puţin de două săptămâni va începe un nou an şcolar iar la nivelul judeţului Suceava, din totalul de 813 unităţi şcolare existente, doar 229 au autorizaţie sanitară de fucţionare eliberată de către Direcţia de Sănătate Publică. Pentru a se încerca îmbunătăţirea situaţiei pe ultima sută de metri, în perioada 25 august-5 septembrie, comisii mixte alcătuite din inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, reprezentanţi ai Inspectoratului Tcolar Judeţean, dar şi ai Prefecturii Suceava efectuează controale în special în unităţile de învăţământ neautorizate. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, a declarat că inspectorii sanitari suceveni fac parte din comisiile mixte care verifică starea igienico-sanitară a unităţilor de învăţământ, dar şi grupurile sanitare, racordarea la reţelele de apă potabilă, starea spaţiilor în care se depozitează produsele care sunt oferite în cadrul programului “Laptele şi cornul”.
Conducerea DSP doreşte să fie verificate cât mai multe unităţi de învăţământ, în special, cele care nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, pentru a se vedea şi dacă, pe parcursul ultimului an, s-au mai îmbunătăţit condiţiile din aceste şcoli în vederea autorizării sa-nitare. Ludovic Abiţei a precizat că, de la începutul acestui an, mai puţin de zece unităţi de învăţământ şi-au depus documentaţia la DSP Suceava în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare. La nivelul judeţului Suceava, în anul şcolar viitor, 2014-2015, vor funcţiona un număr de 813 unităţi de învăţământ, dintre care doar 229 de unităţi şcolare au aviz sa-nitar de funcţionare, beneficiind de toate condiţiile. “De la începutul anului am mai elibe-rat încă 13 avize sanitare de funcţionare dar din cauza restrângerii de activitate în unele dintre ele, numărul şcolilor nou avizate s-a redus la opt unităţi de învăţământ. Grupurile sanitare pun cea mai mare problemă. Este nevoie de acces direct, printr-un culuar acoperit, iar clădirile care au etaj, au nevoie de câte un grup sanitar pe fiecare nivel, diferenţiat pe sexe. Sunt multe şcoli unde pe perioada verii s-au făcut reparaţii şi îmbunătăţiri considerabile dar fără a se respecta normele în vigoare” , a specificat doctorul Ludovic Abiţei, director în cadrul DSP. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judeţean, în acest moment 584 de unităţi şcolare nu au aviz sanitar de funcţionare.  Din numărul respectiv, 229 de şcoli au condiţii parţiale de autorizare şi se fac demersuri pentru a fi conforme cu normelor în vigoare.
16 şcoli  funcţionează în spaţii închiriate care au condiţii, dar nu sunt destinate procesului de învăţământ, cum ar fi cămin cultural, E-ON, primărie, apartamente. Este vorba despre Grădiniţele din Broşteni, Cajvana, Dorna Arini, nr. 5 Fălticeni, Găineşti, Straja, Moara Mică, GPP “Dumbrava Minunată” Suceava, Grădiniţa nr. 4 Vicovu de Sus, Tcoala Primară şi Grădiniţa Ploscii, Tcoala Primară şi Grădiniţa Sadău, Tcolile primare din Brodina, Salaş şi Cununa.
O altă categorie de unităţi de învăţământ care necesită autorizaţie o reprezintă 84 de şcoli care urmează să fie desfiinţate, întrucât nu au perspectivă de funcţionare, ca urmare a scăderii numărului de elevi în următorii 2-6 ani. In această situaţie se află Grădiniţele din Bodnăreni, nr. 2 Boroaia, Dănila, Călineşti Enache, Lucăceşti, Nr. 3 Frătăuţii Noi, nr. 2 Costişa, nr. 2 Grămeşti, nr. 2 Brădăţel, Braşca, Râşca, Slătioara, Zahareşti, Costâna , şco-lile primare din Poienari, Slobozia Sucevei, nr. 2 Brădăţel, Braşca, Dragomirna, Grigoreşti, Zahareşti, cât şi şcolile gimnaziale din Boroaia, nr. 2 Călineşti Enache, Dănila, Corni, Deleni.
Din totalul celor 584 de unităţi şcolare neavizate, 88 de şcoli au realizat proiecte în vederea dobândirii condiţiilor de autorizare cu sprijinul comunităţii locale, proiecte care vor debuta anul acesta sau în viitorul apropiat. Aici regăsim grădiniţele din Călugăreni, Bălcăuţi, Humoreni, Mariţei, Dolheştii Mici, Broşteni, Nr 2 Dumbrăveni, Iacobeşti, Hârtop, Rotunda, Poiana Mărului, Preuteşti, Rădăşeni, Todireşti, Molid, şcolile primare din Călugăreni, Giuleşti, Capu Câmpului, Valea Poienii, Siliştea, Iacobeşti, Hârtop, Rotunda, Mitocaşi, Lipoveni, Preuteşti, şcolile gimnaziale din Băneşti, Fântânele, Horodnic de Sus, Poiana Mărului, Moara Carp, Todireşti, Costâna, nr. 2 Vadu Moldovei, Valea Moldovei, nr. 3 Vicovu de Sus. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …