Friday , April 26 2024

Deputatul Băișanu, trimis la Cotroceni ca sa fie refuzat pentru postul de ministru al Relatiei cu Parlamentul

In încercarea de a evita votul Parlamentului pentru restructurarea Cabinetului, premierul Viorica Dăncilă  propune trei parlamentari din partidul lui Tăriceanu pentru portofoliile de la trei ministere care-i reveneau ALDE. Printre ele, la Ministerul  pentru Relația cu Parlamentul a fost nominalizat deputatul Ştefan Alexandru Băișanu, liderul ALDE Suceava. Președintele Iohannis a anunțat însă zilele trecute că așteaptă din partea Vioricăi Dăncilă să meargă în Parlament la vot de încredere și nu mai acceptă nicio remaniere.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că îi va trimite președintelui Klaus Iohannis propuneri pentru mai multe ministere după discuțiile pe care le-a avut cu disidenții din ALDE. Dăncilă propune trei parlamentari din partidul lui Tăriceanu și înaintează propuneri pentru Ministerul de Interne, unde expiră interimatul lui Mihai Fifor și pentru Ministerul Educației. De asemenea, Viorica Dăncilă transmite și propunerea pentru postul de vicepremier pe probleme economice.

Grațiela Gravilescu (ALDE)- Ministerul Mediului

Ion Cupă (ALDE)- Ministerul Energiei

Alexandru Băișanu (ALDE) – Relația cu Parlamentul

Camelia Gavrilă – Ministerul Educației

Dan Chirilă – Ministerul de Interne

Dan Matei (consilierul lui Dăncilă) – vicepremier pentru probleme economice

„Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante. Am toată aprecierea pentru cei din ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și au decis să respecte votul românilor din 2016 și au decis să rămânem împreună. Este important să continuăm guvernarea.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul i-a transmis președintelui că speră ca de această dată să nu blocheze propunerile.

Din declarația Vioricăi Dăncilă lipsește propunerea de ministru al Justiției. Premierul anunțase că i-a cerut plecarea din guvern a Anei Birchall, însă lucrurile au intrat într-un con de umbră după ce Birchall a primit invitație din partea procurorului general al SUA.

Viorica Dăncilă ar vrea astfel să evite votul Parlament pentru restructurarea Cabinetului. Dăncilă a apelat la disidenții din ALDE pentru a susține că Executivul nu și-a schimbat culoarea politică.

În partid s-au discutat în ultimele zile mai multe variante dar și riscul ca restructurarea să nu treacă la vot. PSD a încercat o interpretare a Constituției, sugerând că nu este nevoie de majoritatea de 233 de voturi pentru a aproba noua structură a Guvernului după ieșirea ALDE de la guvernare.

Mișcarea Vioricăi Dăncilă are însă două probleme de tehnică și procedură.

• Cei trei membri membri ALDE riscă să fie excluși din partid, în cazul în care ar urma să se aplice decizia conducerii ALDE, potrivit căreia cei care acceptă funcții de la PSD sunt excluși din partid. Miza premierului este să ocolească prezentarea în Parlament pentru un vot de încredere, de vreme ce compoziția politică a guvernului s-a modificat odată cu retragerea ALDE de la guvernare.

• Pentru ca un astfel de guvern să fie funcțional, este nevoie ca președintele Klaus Iohannis să accepte ceea ce încearcă Viorica Dăncilă – să prezinte o remaniere, care este, de fapt, o restructurare a Guvernului. Klaus Iohannis a anunțat însă că așteaptă din partea Vioricăi Dăncilă să meargă în Parlament la vot de încredere și nu mai acceptă nicio remaniere. Declarația a fost făcută atunci când șeful statului a anunțat respingerea propunerile de miniștri interimari.

Cine este Ştefan Alexandru Băișanu

Ştefan Alexandru Băișanu are 51 de ani, este licențiat al Facultății de Filosofie – Universitatea “Al.I. Cuza” din Iași (1988-1993), Universității București (1998-2003), psihopedagogie specială și asistență socială, și al Facultății de Drept a Universității “Gheorghe Barițiu” din Brașov, potrivit Agerpres.

Este Doctor în Filosofie și a ocupat diferite posturi didactice la Universitatea “ștefan cel Mare” din Suceava: Lector doctor (2002-2004) și Conferențiar universitar doctor (2004-prezent).

Între anii 2004-2007, a fost subprefect și în anul 2008 prefect de Suceava.

În perioada iunie 2012-decembrie 2012, a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

Din 2009, a fost președinte al Filialei PNL Suceava. A fost președinte al comisiei de Turism a PNL și membru în Delegația Permanentă a PNL. A activat în PNL până în februarie 2016, când a optat pentru Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

A fost deputat al Uniunii Social Liberale (USL) din partea PNL în legislatura 2012-2016. În legislatura 2016-2020, a fost ales pe listele ALDE, fiind vicelider al Grupului parlamentar al formațiunii până în septembrie 2019. Anterior, Băișanu a mai fost membru al PC (PUR) și PSD.

Pe lângă traseism, Băișanu le este cunoscut sucevenilor și pentru că a pierdut de trei ori alegerile pentru Primăria Suceava, candidaturile sale devenind un fel de banc politic prin târg.

Pe lângă mutarea  de ieri, prin care și-a părăsit din nou partidul pe al cărui lider îl slăvea pe unde apuca, anul acesta Băișanu a devenit cunoscut în toată țara după ce a depus un proiect legislativ, alături de deputatul Adrian Mocanu, potrivit căruia șoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto.

Şi Băișanu și Mocanu aveau permisele suspendate la momentul în care au depus legea. Băișanu se judeca cu IPJ Vrancea care i-a reținut permisul de conducere pentru trei luni, după ce a fost prins circulând cu 117 km pe oră în localitate. Adrian Mocanu avea și el permisul suspendat după ce a lovit o fată pe trecerea de pietoni. (O.S.)

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …