Saturday , April 27 2024

Dărăpănături insalubre şi WC în mijlocul curţii la şcoală, lux sub cheie la Căminul Cultural, în Mitocu Dragomirnei

coala mitoc 1 [800x600]

Un grup sanitar început acum şapte ani a rămas la nivel de încropeală din bolţari, fiindcă patroana firmei angajate să facă lucrarea a dispărut cu miliardul oferit în avans de comunitatea locală. Primarul în funcţie, Dănuţ Solcan preferă să se judece prin instanţe cu fostul director al şcolii şi cu fostul consilier juridic, în loc să pună mâna să rezolve problema. Si-a împopoţonat, pe de altă parte, comuna cu un Cămin Cultural de 20 de miliarde de lei , cu toate dotările moderne, care stă încuiat încă de la inaugurarea de acum un an. Toate acestea pe fondul izbucnirii unui focar de hepatită în localitate, iar cei 400 de copii de la şcoală merg la toaletă şi nu beneficiază de apă curentă  

 

primar solcan mitoc [800x600]
Dănuţ Solcan, primarul comunei Mitocu Dragomirnei
O descindere la Scoala generală din Mitocu Dragomirnei şi apoi la Primăria comunei a oferit un prilej bun de a arăta lipsa de preocupare la nivelul administraţiei locale pentru buna pregătire a unităţilor de învăţământ, la început de an şcolar şi pe fondul apariţiei în localitate a unui focar de hepatită virală. 
Directoarea şcolii, Daniela Corbu Domşa, ne-a explicat ce s-a făcut în şcoală pentru ca focarul de “boală a mâinilor murdare” cum este denumită hepatita virală, să nu scape de sub control:
“Săptămăna trecută, medicii din comunitate m-au contactat şi m-au informat că există patru cazuri de hepatită. Nefiind în perioada de şcolarizare, copiii bolnavi nu au intrat în contact cu alţi şcolari. Ni s-a adus la cunoştinţă că momentan nu avem niciun caz de hepatită virală în şcoală, copii sunt izolaţi, asupra lor s-au luat toate măsurile, au fost şi vaccinaţi, iar noi la nivelul şcolii am luat toate măsurile care se impun. Am mers la DSP, am ridicat toate substanţele care ni s-au dat de acolo, am igienizat toate şcolile. După ce am făcut în primăvară deratizare şi dezinfecţie în primăvară, vom mai face încă o operaţiune de acest gen pentru a se stinge focarul de hepatită. Dar în şcoală nu avem momentan confirmat de medici niciun caz de hepatită”, a spus directoarea Daniela Corbu Domşa.
scoala mitoc 2 [800x600]
Ea a arătat că la şcoala din centrul comunei Mitocu Dragomirnei nu este apă curentă, iar toaletele sunt în afara corpului de şcoală.
In această unitate de învăţămănt vin zi de zi la şcoală peste 400 de copii. Circa 255 de copii la gimnaziu, restul în învăţământul primar. De şapte ani lipită de un perete al unităţii de învăţămănt, s-a încercat construirea unei toalete care să fie utilizată din interiorul clădirii. In afară de căţiva bolţari puşi unul peste altul, unii dintre ei nici măcar lipiţi cu mortar, nu s-a făcut nimic. Motivele sunt explicate de primarul localităţii, Dănuţ Solcan, cu dosarele în mână si cu indicarea vinovaţilor. La întrebarea de ce nu s-au găsit câţiva lei pentru ca să se termine acea lucrare minusculă, care ar fi putut creşte exponenţial gradul de igienă în şcoală şi tot exponenţial ar reduce riscul de îmbolnăvire a celor 400 de copii plus cadrele didactice care îi îndrumă, primarul a explicat că “Nu este vorba că nu s-ar fi găsit bani. Problema că s-a început o investiţie, banii s-au alocat, a dispărut constructorul. Când am preluat eu primăria (în iunie 2008, n.r.), lucrarea era încă sub contract. Si a trebuit să aştept până la sfârşitul anului ca să se finalizeze investiţia. Ulterior am aflat că patroana respectivă, o doamnă Carmen Gabriela Vartolomei, firma exact – SC Nord Stil SRL, a primit în avans într-un mod nu ştiu cât de justificat suma de 98.493 de lei. Primăria ca ordonator i-a dat şcolii, fostului director, domnul Petru Spânu, iar banii ăştia au fost socotiţi contravaloarea sumei pentru construirea acelui grup sanitar.
Firma constructoare a intrat în insolvenţă, mai apoi în faliment, când s-a început executarea, nu a mai fost nimic de executat.
Am purtat două procese. Unul ca să recuperăm banii de la constructor. Când ne-a venit câştig de cauză, sentinţă favorabilă, firma respectivă n-a mai fost de găsit. Ne-am îndreptat asupra şcolii fiind domnul director Spânu ordonator terţiar fiindcă se presupunea, de fapt aşa s-a văzut, pentru că între domnul director şi constructor a fost o înţelegere. Altfel nu se justifica de ce i-a dat toţi banii odată, în avans. Juristul primăriei a mers mână în mână cu directorul şcolii. Bineînţeles acel jurist a fost dat afară şi am angajat un alt jurist, cu contract pe un an de zile, care ne reprezintă în instanţă. Acum ne judecăm să putem recupera suma de la fostul director. Motivul pentru care noi nu putem să facem investiţii acolo este că nu e finalizat procesul. Ni se trimit expertize, iar eu dacă aş demola ce s-a construit acolo, mi se poate imputa mie. Nu e vorba că nu s-ar găsi un milliard să se facă grup sanitar. Până nu avem o decizie finală care să ne permită să demolăm tot ce este construi acolo, noi nu ne putem apropia”. La propunerea că, dacă tot are bani, s-ar putea, până la clarificarea situaţiei în instanţă şi recuperarea banilor pierduţi de la cei vinovaţi, să construiscă totuşi o toaletă la şcoală, primarul Dănuţ Solcan a arătat că nu are unde în altă parte
buda scoala mitoc 2 [800x600]
“Grupul sanitar” pe care nimeni din Dragomirna nu este în stare să-l termine sau să-l dărâme

buda scoala mitoc 1 [800x600]
O toaletă pentru copii de la Scoala din Mitoc, la Sfântu’ Aşteapta
In şcoala din centrul comunei Mitocu Dragomirnei învaţă 400 de copii, care trăiesc jumătate de zi, an de an, acolo, plus cadrele didactice. Fără apă curentă, cu veceuri în mijlocul curţii, iar în comună există deja un focar de hepatită. Primarul dă din umeri, nu ştie să ofere măcar un orizont de timp rezonabil până când această pro-blemă de maxim interes pentru comunitate ar putea să fie rezolvată. Stie doar atât, că procesele, acum suspendate, vor fi mai devreme sau mai târziu repuse pe rol, iar după ce se va da o hotărire definitivă şi irevocabilă, care să îl absolve de orice risc de răspundere fiindcă singur a spus, bani ar găsi oricând pentru a termina grupul sanitar de la şcoala centrală din Mitocul Dragomirnei, dar nu care cumva să i se reproşeze nu se ştie ce. Cum deja arătase primarul Dănuţ Solcan, de curând a angajat un avocat care să asigure consultanţa juridică pentru primăria Mitocu Dragomirnei. Este vorba despre George Oniga, cu precizarea că atât de preocupat este Solcan de problemele juridice cu care se confruntă executivul local încât nici măcar nu-i ştie numele celui angajat să-i reprezinte interesele. Dar acest lucru este mai puţin important. Vizibilă este lipsa de simţ civic elementar al edilului comunei din coasta Sucevei, introdusă de ceva timp chiar în zona metropolitană a munici-piului reşedinţă de judeţ, încât de şase ani şi mai bine de cănd este primar, nu a reuşit să găsească o soluţie la o problemă atât de simplă. Cititorii pot observa că în fapt, investiţia pentru care primarul Solcan consideră că responsabil este fostul primar, fostul director al şcolii Petru Spânu, fostul consilier juridic Lucian Olariu dar şi standardele pe care el le consideră probabil exagerate, impuse sistemului de învăţământ românesc, inclusiv celui de la Mitocu Dragomirnei de normele actuale europene, înseamnă câţiva bolţari puşi în batjocură unii peste alţii, cu o copertină de plastic deasupra.
Chiar şi cel mai exigent inspector de la Curtea de Conturi, dacă de această instituţie se teme primarul Solcan, care, în treacăt fie spus, la o lectură a documentelor scoase de prin rafturi pentru reîmprospătarea memoriei vorbea despre grupul sanitar de la “şcoala cu clasele unu – şapte”, şi-ar pune avizul pentru demolarea însăilării ridicate anapoda, lăsând pe gospodarul comunei să ridice o toaletă normală pentru copii şi cadre didactice şi să aducă apă curentă în şcoală, Procesul în instanţă se va termina cândva, iar cei responsabili vor restituie banii cheltuiţi aiurea. Până atunci, Dănuţ Solcan, care se laudă că are bani pentru o nouă astfel de investiţie dar nu o face, este cel puţin la fel de responsabil ca şi fostul primar care a semnat pentru acordarea sumei de aproape un milliard de lei vechi patroanei Vartolomei de la firma fantomă Nord Stil, ca fostul primar şi fostul director Spânu care i-ar fi dat banii, ori ca şefa contabilă a şcolii pe care a dat-o de asemenea în judecată pentru recuperarea prejudiciului.
O secţie de votare în văzduh şi o “guzgărie” în curtea şcolii
In mica descindere la Scoala din Mitocu Dragomirnei, ne-a atras atenţia un cadru didactic în vârstă, care era foarte interesat de ceea ce dorim să fotografiem. Am ales să pozăm “peretele” exterior al construcţiei de bolţari pe care, bătută într-n singur cui şi ridicată cu vărful în sus de vânt supravieţuia o săgeată albastră cu inscripţia “spre secţia de votare”. Rugându-ne să nu mai pozăm, bătrânul cadru didactic s-a repezit să îndrepte săgeata, aşezănd-o în poziţia logică, orizontală. Am aflat ulterior că el este fostul director Petru Spânu, cel incriminat de primarul Dănuţ Solcan.
In curtea Scolii centrale din Mitocu Dragomirnei, o construcţie fără pretenţii de altfel, la fel ca multe şcoli din localităţile rurale ale judeţului tronează însă la loc de cinste o clădire care are deja un nume în sat. I se spune “guzgărie”. Un fel de şură lungă şi ultra-dărăpănată, pe care nimeni nu ştie ce o mai ţine în picioare. Probabil aşteptarea unei furtuni mai de doamne – ajută. Primul gospodar al comunei, Dănuţ Solcan, are o explicaţie şi pentru supravieţuirea acestui vestigiu. In sensul că a cerut conducerii şcolii să facă documentaţia de casare, cu toate obiectele care se află în interior – bănci putrede, table de pe vremea lui Dej, alte obiecte didactice ieşite din uz. Doar după îndeplinirea acestei formalităţi stricte şi după ce documentaţia privind evidenţa strictă a putreziciunilor cuprinse în dărăpănătură, consiliul local va lua în analiză şi va discuta oportunitatea dărămării focarului de infecţie.

caminul cultural mitoc [800x600]

Căminul cultural din Mitocu Dragomirnei
a fost terminat anul trecut şi a costat 500.000 de euro. Nimeni nu-i trece pragul.

Cămin cultural pustiu de 20 de miliarde, cealaltă faţă a Mitocului Dragomirnei
Imaginile care ilustrează această a doua parte a articolului nu vin de pe o altă planetă, dintr-un alt judeţ ori măcar dintr-o altă localitate. In prelungirea modernului sediu al Primăriei aceleiaşi comune Mitocu Dragomirnei, tronează noul sediu al Căminului Cultural. Inaugurat cu mare pompă în urmă cu un an, beneficiază de toate dotările specifice mileniului III – apă, toalete faianţate, canalizare, termopane, etc. A fost construit din bani europeni şi a costat contribuabilii 20 de miliarde de lei vechi (500.000 de euro). Diferenţa este că, dacă în Scoala centrală (cu clasele unu – opt, n.r.) din aceeaşi localitate învaţă zilnic 400 de copii îndrumaţi de câteva zeci de cadre didactice, iar pe timp de iarnă şi unii şi alţii trebuie să îndure vrând-nevrănd crivăţul, în buda din mijlocul curţii, în somptuoasa clădire din faţa primăriei nu calcă mai nimeni. Doar câte o rară întrunire politică s-ar mai oficia prin interior, la căldurică şi în discreţie, dar nici acestea foarte dese, fiindcă aşa cum se vede prin poze, balamalele uşilor sunt sudate deja de pânze de păianjen, semn că de luni bune nimeni nu le-a mai deschis şi nici măcar femeia de serviciu nu a mai trecut pe acolo, să dea cu mătura. Cât priveşte activităţile culturale pentru care primarul Dănuţ Solcan le-ar fi prefigurat, atunci cănd s-a găndit să obţină fonduri europene pentru ridicarea impresionantei clădiri, nu ştim dacă au existat, de la inaugurarea pompoasă de acum un an şi unde s-au desfăşurat, fiindcă nu sunt semne să se fi petrecut astfel de acţiuni în noul cămin cultural. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

6 comments

  1. Deja se vede ca este o persoana din primarie sau vre-o ruda a primarului, se vede ca aceea persoana nu are copii in aceasta scoala, serios, ce sa fscem cu un camin cultural ce se foloseste de 2 ori pe an ? Serios e mai important caminul decat o viata a unui copil domne? Hai sa fim seriosi ce dracu.

  2. Când ceva nu va iese bine , hopa dați vina pe Domnul Primar . Să vă fie rușine , așa un primar nu mai găsiți voi.. Acum vă plângeți că aveți așa un Cămin Cultural de frumos, dar înainte când nici pe ăsta nu îl aveați , cum era? normal că tot criticați .. Să le fie rușine oamenilor din Mitocu-Dragomirnei că nu știu să aprecieze ceea ce au !! Stați și criticați, dar veniți și faceți control pe la școală să vedeți despre ce se vorbește la ore..numai sex și fel si fel de lucruri . Mitocul este foarte frumos, păcat de țiganii ăștia împuțiți care când ies din casă se întunecă afara !!

  3. Aveti mare dreptate despre aceasta scoala Gimnaziala, mancare elevilor este tinuta in area veche a scoli pe unde soareci umbla linistiti printe mancarea elevilor ,scoala aceasta nu se numeste scoala, oameni platiti sa intretina scoala , sa faca curat prin curte , nu fac nimic, insa ii pun pe elevii de serviciu sa stranga toate gunoaiele , avem clase deplorabile ,fara un burete sau o galeata pentru a fi pusa niste apa ,pentru elevi ca sa se spele pe maini inainte de a manca, elevii trebuie sa cumpere galeata ,cos de gunoi, obiecte sanitare pentru ca aceasta scoala are dar nu repartizeaza claselor acele obiecte ,nimeni nu se sesizeaza in acest caz, in aceasta scoala tiganii fac regula vrei nu vrei primesti un pumn sau o palma ,nimeni nu se sesizeaza, elevii se bat toata ziua ,injura si altele.primaria are zeci de metri de lemne ,iar noi elevii trebuie ca iarna sa stam cu gecile pe noi pentru a nu ne fi frig ,iar spre primavara nu mai avem lemne si primaria are si sta bune mersi,nu mai zic de usile scolii ,cea din aria cea noua debia se deschide ,in aria veche toate usile din lemn,de pe timpul lui bunica ,cu clantele stricate ,banci rupte ,scaune rupte,parchet pus deaiurea ,ne-am saturat sa invatam in aceste conditii insalubre, caloriferele din scoala noua debia se mai tin de perete , geamurile sunt destul de rele ,perdelele din scoala veche sunt de pe timpul lui tata’, Doamna Domsa minte foarte mult ,veniti si intrebati copii daca s-a facut vre-un vaccin in aceasta scoala ,minte cu nerusinare ,dezinfectie nu s-a facut in scoala asta cred ca de multi ani , detergentii sunt nedesfacuti si ii iau profesorii si domnii si doamnele de serviciu acasa !!pentru ce sa fim obligati sa traim in asa jeg de scoala? Spunetim si mie …profesori noi vin in fiecare an ,nimeni nu vrea da stea aici ,suntem mai rau ca acum 50 de ani, chiar imi pare rau ca Doamna Domsa care nu ar fi trebuit sa ii spun Doamna minte cu nerusinare ajutata de doamna secretara.Nu vreau sa imi fac publica persoana.nu vreau sa am probleme.

  4. Domnul primar are o avere destul de mare la fel ca si domnul Spanu. Nu meritati sa fiti numiti “domni”. Sunteti jegurile comunei!Scarbe ordinare!Ati furat destul din primarie,mai lasati si pe la altii. Sa se intereseze cineva ce avere are domnul Spanu,cum de si-a permis sa-si poarte cele 2 fiice la facultatea de medicina veterinara din iasi,de unde a avut bani sa-si cumpere casele si pamantul pe care il detine.Stie tot satul cat au furat acesti oameni. cu totii ne asteptam ca domsa sa faca ceva pt comuna asta pentru ca-i din mitoc dar nu a facut decat sa minta si sa fure,la fel ca toti ceilalti…mi-i rusine ca sunt din asemenea comuna de tot cacatul in care toti fura si niciunul nu investeste.

  5. Cum va permiteti doamna director sa mintit in halul asta? am 3 copiii care invata in aceasta unitate scolara.Niciunul din ei nu a fost vaccinat!Copiii mei isi fac nevoile in fundul curtii deoarece domnul Spanu a furat toti banii pt a avea bautura.Fostul director este cunoscut si in toata comuna de catre toti copiii si parintii ca fiind un alcoolic.Ma deranjeaza foarte mult dezinteresul celor din primarie.La ce foloseste acest camin?Pentru a se face baluri?De asta are nevoie comuna noastra?Ma deranjeaza extrem de tare ca toti din scoala mint cu nerusinare.Ii rog pe toti cei de la obiectiv sa vina in comuna sa-i intrebe pe copiii si parinti daca s-a facut vreun vaccin. Daca omul se serviciu,domnul Tuta varuieste scoala asta nu inseamna dezinfectie. Doamna Domsa,puteti avea inca 2 doctorate daca ati ajuns sa mintiti in halul asta imi pare rau,dar imi e rusine ca aceasta unitate are un asemenea reprezentant,desi pretindeti ca sunteti”fiica a comunei”. Rusine si domnului Solcan!Banii trebuiesc investiti,nu bagati in buzunar.

  6. nu ai ce sa ceri unei persoane ca acesta,.,.,.un **** ,.,.bine ca el a venit cu o dacie 1300 care facea pir poc dupa el si acum are o avere inestimabila ,.,.o casa in burdujeni ,.ca doar este navetist,.,.,.si doua vile in Mitoc,.,.,.si vreo 800 de oi,.,.ca este cioban,.,.,.
    si vreo 18 hectare de pamint luate ,.,.,.el stie cum,,.,.****