Saturday , April 27 2024

DAGIDA – afacerea familiei fostului prefect Onofrei, a intrat în insolvenţă

dagida

Redenumită Perla Suceviţei, firma aparţinând fratelui lui Orest Onofrei a cerut şi obţinut în nume propriu deschiderea procedurii. Factorul declanşator pare să fi fost decizia luată de către Direcţia de Sănătate Publică de a suspenda activitatea pensiunilor Dagida şi Daiana, la începutul lunii septembrie, pentru o perioadă de şase luni. Datoriile totale ale firmei, inclusiv o linie de credit BRD, depăşesc 150 de miliarde de lei vechi 

Mutări interesante s-au produs în această toamnă în afacerea Dagida, aparţinând lui Dănuţ Onufrei, fratelui fostului senator PDL Orest Onofrei. Factorul declanşator pare să fi fost decizia luată de către Direcţia de Sănătate Publică de a suspenda activitatea pensiunilor Dagida şi Daiana, la începutul lunii septembrie, pentru o perioadă de şase luni. O lună mai târziu, pe 10 octombrie mai precis, SC Dagida Exim SRL îşi schimbă numele în SC Perla Suceviţei şi după alte zece zile, noul administrator, un anume Viorel Berceanu de loc din Afumaţi, judeţul Dolj, depune la secţia civilă a Tribunalului Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei, în nume propriu, pentru firma a cărei denumire tocmai a fost schimbată. Pe data de 22 octombrie a.c., în cameră de consiliu, judecătorul sindic aprobă cererea şi dispune deschiderea procedurii insolvenţei la SC Perla Suceviţei, numindu-se administrator judiciar provizoriu Alfa Insolv IPURL Suceava, practician în insolvenţă propus de Viorel Berceanu. Acesta din urmă nu este, cum s-ar părea, noul patron al firnei cu denumirea schimbată. Principalul asociat rămâne tot Dănuţ Onufrei, cu 98% din părţile sociale, Berceanu deţinând doar 1% iar un al treilea asociat, Florin Cristian Bogdaniuc din Tibeni, comuna Satu Mare, deţinând celelalte 1% din părţile sociale. Dănuţ Onufrei a făcut deci doar un pas înapoi, posibil din dorinţa ca firma ce o deţine, destul de încercată în această toamnă să nu mai fie asociată cu numele fratelui său mai cunoscut, Orest Onofrei, care îşi pregăteşte o candidatură la alegerile europarlamentare de anul viitor. Pentru aceeaşi raţiune este posibil să se fi luat decizia de a se schimba numele firmei.
Cât priveşte raţiunea pentru care s-a hotărât ca societatea comercială să intre în insolvenţă, argumentul invocat îl reprezintă datoriile importante pe care le are – 128 miliarde de lei vechi, la care se adaugă o linie de credit BRD de 33 de miliarde de lei vechi, în total 156 de miliarde de lei vechi. Se arată de altfel în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei că firma nu reuşeşte să îşi plătească creditorii, neavând fonduri băneşti suficiente. Datoriile principale sunt, cu excepţia liniei de credit amintite, către Caroli SRL Arbore – 16,1 miliarde lei vechi, Dagida Trans – 1,1 miliarde lei vechi, Mol România-8,8 miliarde lei vechi, RCG Distributions Marginea – 8,5 miliarde lei vechi, Reifenderpneus Cornetu – Dolj – 87,2 miliarde lei vechi, Rompetrol – 5,8 miliarde lei vechi, dar şi către persoana fizică Dănuţ Onufrei – 6,6 miliarde de lei vechi.
Cât priveşte măsurile prefigurate a fi conţinute în planul de redresare a activităţii, acestea nu sunt deloc spectaculoase – se propune reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor prin valorificarea stocurilor de mărfuri, obţinerea de venituri din activitatea de vânzare a produselor petroliere şi industriale, activităţi de restaurant, cazare, închiriere a bazei sportive şi alte servicii turistice dar şi promovarea complexului turistic Perla Suceviţei, prin toate metodele de marketing şi publicitate, pentru a redresa activitatea economică a firmei. O listă scurtă a activelor deţinute de firma Perla Suceviţei conţine hotelul Dagida, evaluat la 9,5 miliarde de lei vechi, Pensiunea Daiana, evaluată la 7,8 miliarde lei vechi, terenuri, platforme betonate, etc, evaluate la 15 miliarde de lei vechi.
Pensiunea Dagida, închisă de DSP la începutul lunii septembrie
La începutul lunii septembrie a acestui an, pensiunea Dagida din Suceviţa a fost închisă începând de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), după ce s-a stabilit că sursa de apă utilizată atât în blocul alimentar cât şi în cele două unităţi de cazare ale pensiunii era contaminată cu enterobacteriacee – mai multe bacterii care provin din fecale, fie acestea umane sau animale.
S-a luat decizia de a închide pensiunea după ce, consultându-se cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a aflat că rezultatele analizei probelor prelevate de inspectorii acestei a doua instituţii coincid cu cele stabilite la DSP.
Decizia de suspendare a fost luată pentru o perioadă de şase luni, sau până la remedierea deficienţelor. La vremea respectivă 13 persoane, între care doi copii, care se aflau la Suceviţa într-o tabără organizată la pensiunea Dagida au fost transportaţi la Spitalul Municipal Rădăuţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară.
Potrivit autorităţilor sanitare, în tabăra respectivă, organizată la Suceviţa de o fundaţie, se aflau 80 de adulţi şi 20 de copii, care au fost consultaţi de doi medici ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Inspectorii sanitari au aplicat aministratorului firmei Dagida, care deţine pensiunea o amendă de 5.000 de lei, întrucât personalul nu avea făcute examenele medicale periodice obligatorii. De asemenea, a fost aplicată o amendă de 1.000 de lei pentru că personalul nu avea efectuat cursurile de igienă. La începutul acestei săptămâni DSP a decis ridicarea suspendării activităţii la cele două structuri de cazare de la Suceviţa, numai că decizia a fost transmisă firmei Dagida, la nivelul unităţii de sănătate publică neajungând încă informaţia privind schimbarea denumirii societăţii. (N.R.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …