Saturday , May 4 2024

Curtea de Apel Suceava confirmă condamnarea “cumătrei” Tamara, în dosarul Rigola SRL

tamara chiribuca [800x600]

Ieri, în apel, instanţa superioară suceveană a respins ca nefondat apelul înaintat de Tamara Achiţei, fostă Chiribucă împotriva unei decizii anterioare a Tribunalului Suceava, prin care a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, şi cu 6 ani de interzicere a unor drepturi 

Curtea de Apel Suceava a respins ieri ca nefondat apelul înaintat de Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, administrator al SC Rigola Serv SRL, împotriva deciziei Tribunalului Suceava de condamnare cu în mai multe cauze penale a celei care devenize celebră în prima parte a anilor 2000, drept cumătră a fostului director economic al  Primăriei Suceava, Neculai Bujor, care a decontat livrări de mărfuri dintre cele mai inutile, de la eugenii la pixuri, în valoare de zeci de miliarde de lei vechi, din bugetul primăriei municipiului de judeţ.
In luna septembrie a anului trecut, Tribunalul Suceava a pronunţat noi condamnări pe numele Tamarei Achiţei, fostă Chiribucă, în dosarul de evaziune fiscală iniţiat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava ce a vizat activitatea infracţională de natură economică la SC Rigola Serv SRL.
După descontopiri şi contopiri succesive, judecătorii de la Tribunalul Suceava au hotărit că Tamara Achiţei – Chiribucă urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Instanţa suspendă însă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante aplicate, pe o durată de 6 ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpată, suspendându-se şi executarea pedepselor accesorii S-a menţinut în schimb măsura sechestrului asigurator instituit asupra unui imobil al Tamarei Achiţei – Chiribucă,  s-a admis acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, obligând-o pe aceasta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Rigola Serv SRL Suceava, să plătească Statului Român suma de 176.080 de lei reprezentând debitul principal şi a accesoriilor fiscale aferente.
La sfârşitul anului 2013, Tamara Chiribucă, actualmente Achiţei, a fost trimisă în judecată de parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru o nouă acuzaţie de evaziune fiscală. Dosarul preluat de judecătorii Tribunalului judeţean vizează activităţi ilegale săvârşite la SC Rigola Serv SRL, una dintre firmele prin intermediul căreia Tamara Achiţei a derulat afaceri în detrimentul Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, cu complicitatea cumătrului său, fostul director al primăriei, Neculai Bujor. In acest nou dosar, Tamara Chiribucă – Achiţei a fost judecată pentru că în perioada 2005 – 2006 nu a înregistrat în contabilitatea firmei o cantitate impresionantă de mărfuri, constatându-se o lipsă în gestiune de 9,26 miliarde de lei vechi. Acesta este al treilea dosar penal în care Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni economice. In primul dintre acestea, în care rechizitoriul a fost întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA încă din anul 2006, ea a fost deja condamnată de prima instantă la pedepse totale însumând 52 de ani de închisoare. In cel finalizat la Curtea de Apel Oradea, cu confirmare  de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a primit trei ani. Aceştia  au fost decontopiţi şi ulterior recontopiţi de instanţă. La un calcul sumar, totalul pedepselor stabilite de instanţă pe numele Tamarei Achiţei Chiribucă, ating 60 de ani
Tribunalul Bistriţa Năsăud a condamnat-o la sfârşitul anului 2013 pe Tamara (Achiţei) Chiribucă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de  evaziune fiscală la pedepse de 7 ani respectiv 6 ani închisoare şi câte trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune a fost condamnată la 15 ani închisoare şi 5 ani interzicere a drepturilor. A primit de asemenea şi trei pedepse a câte trei ani de închisoare cu un an de interzicere a drepturilor pentru dare de mită dar şi 5 ani de închisoare pentru  infracţiunea prev. de art. 6 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 modificată şi completată prin Legea nr. 161/2003. Pentru instigare la fals, femeia a primit 5 ani închisoare şi 3 ani interzicere a drepturilor. In total, 52 de ani. Instanţa a contopit însă pedepsele în pedeapsa cea mai grea, de 15 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.
Tribunalul Bistriţa Năsăud a obligat-o pe Tamara Chiribucă, în solidar cu contabila Violeta Spătaru la plata către bugetul de stat a  sumei de 7,5 miliarde lei vechi în contul actelor de evaziune fiscală depistate la aceeaşi firmă Rigola Serv SRL  In acelaşi dosar ea a mai fost obligată la plata sumei de 1,52 miliarde de lei vechi – evaziune fiscală la SC Protman Service SRL  plus 627 milioane de lei vechi, evaziune fiscală la SC Alexa PSC, cu dobânzile şi majorările aferente de la data de 1.01.2006 şi până la plata efectivă a acestora, în total 9,65 miliarde de lei vechi.
Conform aceleiaşi sentinţe, instanţa bistriţeană a obligat-o pe Tamara Chiribucă în solidar cu Neculai Bujor, Constantin Bâtă, Emilia Sveică, Violeta Spătaru şi Ioana Ungureanu la plata către Primăria Suceava a sumei de 36,2 miliarde de lei vechi, reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, etc..
In urma pronunţării date de Tribunalul Bistriţa – Năsăud în dosarul ce are ca obiect principal prejudicierea Primăriei municipiului Suceava prin afacerile oneroase puse la cale de tandemnul Neculai Bujor – Tamara Chiribucă, s-au dat condamnări totale pentru cei nouă inculpaţi totalizând 161 de ani de puşcărie. Cifra ar fi fost şi mai mare dacă pentru o serie de fapte, săvârşite la începutul anilor 2000, nu ar fi intervenit prescripţia. In urma contopirii pedepselor, s-a stabilit că atât Neculai Bujor, cât şi Tamara Chiribucă, actualmente Achiţei, vor executa câte 15 ani de închisoare cu cinci ani interzicerea unor drepturi în vreme ce Constantin Bâtă, director al primăriei va trebui să execute 10 ani de închisoare, la fel ca cele două contabile ale firmelor Tamarei Chiribucă – Violeta Spătaru şi Ioana Ungureanu. O magazioneră a primăriei – Emilia Sveică, a primit prin comasare 8 ani de închisoare, în vreme ce fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Dumitru Buta, fostul comisar financiar Eugen Ionesi şi directorul ziarului Crai Nou, Dumitru Teodorescu, vor avea de ispăşit câte trei ani de închisoare, cei dintâi pentru luare de mită, ultimul pentru trafic de influenţă. Dosarul este pe rol la Curtea de Apel Cluj.
Pe de altă parte,  Curtea Europeană a Drepturilor Omului  (CEDO) a dispus în  data de 7 octombrie 2014, că în dosarul ce o priveşte pe patroana suceveană Tamara Achiţei, fostă Tamara Chiribucă, acuzată în mai multe dosare penale trimise  în judecată că se face vinovată de acte de corupţie, Statul român este bun de plată. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că recurenta Tamara Achiţei a prezentat în faţa Curţii Europene, unde a invocat legislaţia internaţională dar şi dovezi care să certifice faptul că a existat un atentat la dreptul său la viaţă privată, prin interceptarea prezumptiv   CEDO “a acceptat declaraţiile de rezolvare amiabilă  între cele două părţi, formulată de Statul Român. Prin declaraţiile sale, Guvernul României s-a angajat să plătească 4.500 de euro, cu obligarea renunţării la toate alte pretenţii care ar putea veni din partea celor implicaţi în cauză. Guvernul României s-a angajat să verse, până la expirarea termenului stabilit şi până la reglementarea efectivă a problemei în discuţie (cazurile penale aflate pe rolul instanţelor din România, ce o vizează pe Tamara Chiribucă, acum Achiţei) suma în discuţie, sau în echivalent egal stabilit de Banca Centrală Europeană”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …