Wednesday , May 1 2024

Cum au ajuns trei suceveni printre cei mai căutaţi infractori din lume

 Dumitru Oghenciuc din Dumbrăveni, pe numele căruia există o condamnare la cinci ani de închisoare pentru trafic de persoane, Elena Puică, din Câmpulung Moldovenesc, cercetată pentru o evaziune fiscală de aproape un milion de euro şi Petru Vionel Furdiuc, din Gura Humorului, care a comis mai multe furturi în Slovenia, figurează pe lista Most Wanted a Interpol-ului

Legislaţia permisivă sau lentoarea justiţiei au făcut ca sute de români să scape, de-a lungul timpului, printre degetele autorităţilor. Pe lângă infractorii de negăsit din listele negre ale Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, alţi 143 de conaţionali sunt căutaţi în toată lumea de către Interpol. Printre aceşti criminali periculoşi găsim şi trei suceveni: Dumitru Valeriu Oghenciuc, de 48 de ani, din comuna Dumbrăveni, căutat pentru trafic de persoane, Elena Puică, de 28 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, cautată pentru evaziune fiscală şi Petru Vionel Furdiuc, de 46 de ani, din municipiul Gura Humorului, care este căutat de autorităţile din Slovenia pentru comiterea a mai multor furturi pe teritoriul statului sloven.
elena puica bronzata [800x600]


Sexy-evazionista Elena Puică
Printre românii urmăriţi internaţional ale căror profiluri se evidenţiază pe internet, pe lista Interpol – ului, este şi Elena Puică, o tânără de 28 de ani din Câmpulung Moldovenesc, căutată pentru evaziune fiscală şi asociere la grup criminal organizat. Ea a fost trimisă în judecată la Arad, în aprilie 2013, alături de soţul ei, Valentin Puică şi Marius Ghiorghiu, aflaţi şi ei pe lista Interpol. Cei trei sunt acuzaţi că au pus la cale o reţea de evaziune fiscală prin care au fraudat statul român şi Uniunea Europeană cu aproape un milion de euro.
Soţii Puică au recrutat mai multe persoane fără adăpost şi s-au folosit de datele lor personale pentru a crea firme, prin intermediul cărora au fost comercializate pe piaţa din Uniunea Europeană mărfuri alimentare de aproape 22 de milioane de lei. Ulterior, reţeaua nu mai plătea taxele aferente comerţului. Printre numele importante audiate în dosar se numără Cătălin Boghicevici, fost ofiţer SRI, soţul deputatei Claudia Boghicevici. “Fiind audiat, martorul Boghicevici Cătălin Bogdan (vol III, f 357 – 362) a recunoscut faptul că el a fost cel care a postat comenzile pe bursa de transport, că a ţinut legătura personal cu transportatorii, indicându-le locul de încărcare, locul de descărcare, precum şi preţul serviciului prestat, însă arată că acest lucru l-a făcut pentru a-l ajuta pe inculpatul Puica Valentin Ioan, cu care era în relaţii de prietenie, neavând cunoştinţă despre faptul că acesta nu înregistrează în contabilitate acele operaţiuni comerciale”, se arată în rechizitoriu.
Practic, Valentin şi Elena Puica, împreună cu Marius Gheorghiu, au înfiinţat mai multe firme în 2011, convingând mai multe persoane să apară în documente ca administratori, oferindu-le în schimb între 800 şi 1.500 de lei. De asemenea, le-au promis că societăţile comerciale vor funcţiona doar pentru o scurtă perioadă de timp şi nu vor avea probleme cu datoriile firmelor. “Se concepea astfel înfiinţarea unor societăţi de tip “missing trader” care să se încarce în timp scurt cu datorii mari la bugetul de stat, după care protagoniştii activităţilor comerciale să dispară, statului nerămânându-i altceva de făcut decât să se îndrepte împotriva unor persoane insolvabile pentru a-şi recupera prejudiciul cauzat”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii au monitorizat acivitatea grupării şi au intervenit când au aflat că vor să pună în vânzare pe piaţa internă, anul trecut, de Paşte, cantităţi importante de ouă expirate aduse din Spania. Prin intermediul acestor firme au fost achiziţionate cantităţi mari de produse alimentare din Ungaria, Austria, Slovacia sau Polonia, dar tranzacţiile nu au mai fost înregistrate în contabilitate. Prejudiciul se ridică la 964.299 de euro. Anchetatorii au stabilit că “adresa I.P. a terminalului de la care s-a făcut logarea pe bursa de transport aparţine numitei Claudia Boghicevici, de la adresa acesteia făcându-se majoritatea comenzilor de transport pentru achiziţiile intracomunitare. Ulterior, s-a stabilit că respectivele comenzi au fost postate de către Boghicevici Cătălin, soţul titularei I.P.- ului, căruia i s-a pus la dispoziţie de către martorul Miklo Norbert codul de acces pe bursa de transport al SC Sollo Speed SRL”. Audiat ca martor, soţul Claudiei Boghicevici, fost ofiţer SRI, a declarat că “a fost cel care a postat comenzile pe bursa de transport, că a ţinut legătura personal cu transportatorii, indicându-le locul de încărcare, locul de descărcare, precum şi preţul serviciului prestat, însă arată că acest lucru l-a făcut pentru a-l ajuta pe inculpatul Puică Valentin Ioan, cu care era în relaţii de prietenie, neavând cunoştinţă despre faptul că acesta nu înregistrează în contabilitate acele operaţiuni comerciale”.
Procurorii au constatat faptul că există anumite indicii ale implicării soţului fostului ministru în activitatea evazionistă, dar expunerea acestuia în circuitul comercial al firmelor de tip “missing trader” este minimă. În plus, cei trei inculpaţi nu au dat declaraţii , iar acum sunt dispăruţi. Conform procurorilor, “inculpaţii Puică Valentin, Puică Elena şi Ghiorghiu Marius au intenţionat să continue activitatea infracţională, înfiinţând alte societăţi de tip “missing trader”, pe numele unor persoane interpuse prin care să efectueze achiziţii intracomunitare. (cazul SC International Oil & Sugar Team SRL şi SC Class Job Work SRL înfiinţate în numele martorelor Nestorovici Delia şi Fiţ Aurica, la care am făcut referire mai sus). De asemenea, distinct de cauza care face obiectul prezentului dosar, Garda Financiară Arad a mai formulat şapte sesizări faţă de inculpatul Puică Ioan Valentin pentru fapte de evaziune fiscală comise anterior, prin alte persoane interpuse şi prin alte modalităţi de operare, în prezent efectuându-se cercetări în mai multe dosare penale de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş”.
In prezent, nu se ştie unde sunt soţii Puică, ei fiind daţi în urmărire internaţională. Ultimele informaţii despre Elena Puică pot fi aflate de pe Facebook, reţea pe care femeia a postat ultima dată în luna mai 2013 fotografii cu ea în diverse locaţii exotice.
oghenciuc [800x600]
Traficant de ciobani din Dumbrăveni căutat de Interpol
Dumitru Valeriu Oghenciuc, de 46 ani, din Dumbrăveni, este şi el de asemenea pe lista Most Wanted a celor de la Interpol, pe numele său existând o condamnare de cinci ani de închisoare pentru trafic de persoane. Individul este acuzat că în perioada iunie 2007 – iulie 2009 a racolat şi trimis în Italia 13 persoane, care au ajuns pe mâna unui italian. Acesta din urmă i-a plasat pe români la alţi conaţionali de-ai săi care i-au exploatat prin muncă în zootehnie şi agricultură. Oghenciuc căuta persoane care doreau să munceasă în Italia, cărora le promitea locuri de muncă în agricultură. Astfel, s-a întâlnit şi cu un amic mai vechi din Liteni căruia i-a spus că are nevoie de doi băieţi care să lucreze ca ciobani în Italia. Cum oferta cuprindea un salariu de 600 de euro pe lună, transport gratis, plus cazare şi masă zilnică asigură, amicul lui Oghenciuc a luat legătura cu două rude de-ale sale care să plece în Italia. Cei doi i-au cerut lui Oghenciuc să le mai facă rost de un loc de muncă pentru una dintre fiicele lor, care avea diplomă de ospătar. Ajunşi în Italia, cei trei suceveni au rămas fără acte, care le-au fost luate de “angajatori”. Astfel, doi dintre ei, tatăl şi fiica, au fost trimişi la o stână din Napoli, unde au fost cazaţi într-o rulotă de un italian pe nume Giovani. Aceştia începeau munca la 4 dimineaţa şi terminau seara târziu când terminau de păstorit şi muls oile.
Cel de-al treilea sucevean trimis în Italia de Oghenciuc a lucrat trei luni la stâna unui italian pe nume Fabio.
In anul 2008, Dumitru Valeriu Oghenciuc s-a mutat la Caraş – Severin unde şi-a deschis o firmă de transport care se ocupa şi cu “activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” şi “servicii de furnizare şi management a forţei de muncă”. Individul a dat anunţuri prin ziare prin care oferea locuri de muncă în Italia cu salarii de 500 – 600 de euro pe lună, cazare şi masă gratuite. Astfel, Oghenciuc încheia contracte pentru care cerea o taxă de 70 de euro, iar în cazul în care clientul accepta locul de muncă mai trebuia să achite un comision de 500 de euro. Individul, se ocupa şi de transportul persoanelor racolate în Italia, unde le lua actele, iar odată ajunse în peninsulă aceştia erau preluaţi de acelaşi italian care a primit şi cei trei suceveni în 2007.
furdiuc [800x600]
Un alt sucevean căutat prin toată lumea de Interpol este Petru Vionel Furdiuc, de 46 de ani, din Gura Humorului. Acesta este acuzat că a comis mai multe furturi pe teritoriul Sloveniei. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Până la finele anului Sala Polivalentă a Sucevei va fi racordată la utilități

Lucrările la Sala Polivalentă a Sucevei continuă să se deruleze într-un ritm satisfăcător. Cel puțin …