Cum au acționat polițiștii pentru capturarea celor 250.000 de pachete cu țigări de contrabandă. Tânărul care a gonit cu o dubă în marșarier cu 60-70 km/h, arestat pentru 30 de zile (VIDEO)

27/02/20 ora:9:00am

Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a anunțat ieri că Aurel Dumitrel Mironescu (26 de ani), din Vicovu de Sus, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat și conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare. Mironescu a fost prins luni seara de polițiști după ce mașina pe care o conducea, un bus Mercedes încărcat cu peste 100.000 de pachete cu țigări, și un antemergător într-o Skoda Octavia au fost urmăriți de la Moara până la Capu Codrului. Finalul urmăririi a fost dramatic, Mironescu încercând să scape de barajul poliției mergând cu duba în marșarier pe o distanță de vreo doi kilometri cu o viteză apreciată de procurori de 60-70 km/h. Polițiștii au tras mai multe focuri de armă până i-au nimerit două cauciucuri. Tânărul a încercat să fugă printr-o curte, dar a fost imobilizat imediat. Antemergătorii din Skoda au scăpat. In depozitul de la Moara au mai fost găsite încă 150.000 de pachete cu țigări de contrabandă

Marți, 25 februarie 2020, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față  inculpatul Aurel Dumitrel Mironescu (26 de ani), din orașul Vicovu de Sus, pentru săvâr­șirea infracțiunilor de contrabandă, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat și conduce­rea unui autovehicul pe drumurile ­publi­­ce cu număr fals de înmatriculare.

Procurorii au stabilit că că la data de 24.02.2020, în jurul orelor 17:30, în v­e­derea verificării unor informații proprii privind depozitarea și transportul de țigarete de proveniență extracomunitară, lucrătorii de poliție din cadrul I.P.J. Su­ceava s-a deplasat în zona unui imobil de pe raza comunei Moara, jud. Su­cea­va.

A fost observat faptul că la ora 17:55, din imobilul tip hală sus-menționat a ieșit o autoutilitară tip bus, de culoare albă, care a traversat drumul  209C și a rămas parcată vizavi de imobil.

La scurt timp, o persoană de sex masculin a ieșit din hală și a închis porțile curții imobilului sus-menționat, s-a urcat la volanul unui autoturism marca Skoda și, după ce a semnalizat plecarea cu ajutorul farurilor, s-a pus în mișcare, fiind urmat de autoutilitara marca Mercedes Sprinter de culoare albă. Cele două autoturisme și-au început deplasarea în tandem, pe ruta Liteni- Măzănăești, ocazie cu care autoturismul marca Skoda, a desfășurat mai multe manevre de verificare, prin staționări și întoarceri repetate.

Având în vedere cele de mai sus, s-a organizat un filtru pe DN 2E, în localitatea Capu Codrului, jud. Suceava, la km. 29^300 m și la ora 18:35, a fost observat autoturismul marca Skoda Octavia, care a trecut în viteză prin dreptul filtrului și imediat după acesta a fost observată autoutilitara marca Mercedes-Benz Sprinter. Au fost puse în funcțiune semnalele acustice și luminoase ale autospecialei și s-a procedat la efectuarea unui blocaj rutier, dar în acel moment conducătorul autoutilitarei a oprit și a cuplat transmisia vehiculului în retur, după care a efectuat manevra de mers cu spatele, spre Fălticeni, cu intenția clară de a se sustrage controlului. Acțiunea de urmărire a autoutilitarei s-a desfășurat pe o distanță de aproximativ 2.000 m, pe direcția Gura Humorului-Fălticeni, aceasta rulând cu spatele cu o viteză de 60-70 km/h, având un mers sinuos de pe un sens de mers pe celălalt, cu intenția de a scăpa de organele de poliție.

S-a solicitat verbal persoanei aflate la volanul autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, prin intermediului sistemului acustic al autospecialei să oprească, dar nu s-a conformat cu indicațiile polițiștilor. Întrucât punea în pericol siguranța circulației rutiere, pentru a-l opri, a fost somat în repetate rânduri că se va folosi armamentul din dotare însă nu s-a conformat sens în care s-au executat trei focuri în plan vertical. Conducătorul auto a continuat acțiunea de sustragere, astfel că s-au executat trei focuri de armă înspre pneurile autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, unul dintre acestea nimerind anvelopa roții stânga față și altul anvelopa roții stânga spate.

În aceste condiții, conducătorul auto­utilitarei marca Mercedes-Benz Sprin­ter, a efectuat un viraj brusc spre stânga și a pătruns cu spatele păe o stradă, unde a lovit gardul unei locuințe distrugându-i două plase metalice și un stâlp din piatră, loc unde s-a reușit blocarea vehiculului. Autoturismul marca  Skoda Octavia a depășit locul unde s-a reușit blocarea autoutilitarei și a continuat deplasarea în direcția Fălticeni fiind abandonat la aproximativ 200 m, pe o uliță adiacentă DN2E, denumită „La Gigi Năstăsoi”, fără ca persoanele din interior să mai poată fi identificate.

Persoana aflată la volanul autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, a ieșit pe geamul portierei stânga și a sărit în curtea locuinței sus-menționate, în­cercând să fugă în spatele casei, după care a fugit în grădina din fața casei, unde s-a reușit prinderea, imobilizarea și încătușarea sa. După încătușare s-a procedat la efectuarea unui control corporal asupra persoanei imobilizate și s-a procedat la legitimarea sa, fiind identificat drept inculpatul din prezenta cauză.

În prezența inculpatului s-a procedat la deschiderea autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, cu nr. de înmatriculare SV-03-CLV, iar în compartimentul de transport marfă au fost descoperite mai multe pachete de țigarete de proveniență extracomunitară, de diferite mărci, după cum urmează:

 • – 29.220 de pachete țigarete marca Winston Blue Super slim, fără banderole fiscale de marcaj.
 • – 30.020 de pachete țigarete marca Ashima Luxury Super Slim, fără banderole fiscale de marcaj.
 • – 20.690 pachete de țigarete marca 99 Blue Super Slim,  fără banderole fiscale de marcaj.
 • – 22.496 pachete de țigarete marca Minsk, fără banderole fiscale de marcaj.
 • – 1200 pachete de țigarete marca Ashima, fără banderole fiscale de marcaj.
 • – 1000 pachete de țigarete marca Marble, fără banderole fiscale de marcaj.

În urma inventarierii țigaretelor, a rezultat cantitatea totală de 104.626 pachete de țigarete, de proveniență extracomunitară, duty-free, țigarete ce au fost ridicate în vederea continuării cerce­tărilor penale.

Cu ocazia verificărilor efectuate în bazele de date aparținând Poliției Româ­ne, în baza de date EUCARIS și cu oca­zia examinării autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, s-a stabilit că a fost înmatriculată în Olanda dar a fost ra­diată din circulație în data de 28.12.2018, fără a fi reînmatriculată în alt stat.

Totodată, s-a stabilit că plăcuțele cu nu­merele de înmatriculare aplicate aparțineau unei alte autoutilitare.

În continuare, în cauză a fost solicitat și obținut un mandat de perchezitie domiciliară la sediul depozitului din comuna Moara de unde a fost încărcat în ziua precedentă transportul interceptat, în urma perchezitiei  efectuate la res­pectivul imobil,  fiind identificată și confiscată o altă cantitate de peste 150.000 de pachete de țigarete de proveniență extracomunitară.

Cercetările continuă în vederea identificării tuturor participanților și a stabilirii contibuției fiecăruia la săvârșirea faptelor .

Față de inculpatul  identificat drept conducătorul autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter s-a dispus la data de 25.02.2020 măsura reținerii pentru 24 ore, acesta fiind prezentat la aceeași dată instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Gura Humorului  a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele inculpa­tului pentru o perioadă de 30 de zile.

Facem precizre că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unei măsuri preventive  reprezintă   etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (O.S.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. moara contrabandei 27/02/2020 la ora 9:43 -

  Cercetările continuă în vederea identificării tuturor participanților și a stabilirii contibuției fiecăruia la săvârșirea faptelor .
  asta am inteles.
  cand spuneti ca: in vederea identificarii tuturor participantilor…aveti in vedere si posibilitatea ca din aceasta grupare de contrabandisti sa faca parte si politisti de la moara si/sau scheia?
  sau si alte persoane din moara?
  acesta a fost al catelea transport de acest fel?
  acea hala este singura locatie din moara cu astfel de activitati?
  de ce n-au fost opriti pe raza comunei moara si s-a asteptat atatia km pana la capu codrului?
  pe acel drum foarte circulat, daca se izbea cu microbuzul intr-un autocar, pe intuneric, si mergand cu spatele cu 60 km/h, cate victime ar fi fost?
  daca erau opriti/blocati pe raza localitatii moara-vornicenii mici si in camp deschis, nu scapa niciunul. dar eu cred ca nu s-a vrut.
  total neprofesional,sau intentionat neprofesional?