Friday , April 26 2024

Consiliul Local a votat pentru concesionarea reţelelor de distribuţie a energiei termice

consiliu local

Până pe 31 martie 2014, acest serviciu va fi efectuat în continuare de Termica SA. In acest interval va fi organizată o licitaţie pentru delegarea gestiunii prin concesiune a reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice. Până-n prezent, singura firmă care şi-a manifestat intenţia clară de a prelua transportul şi distribuţia energiei termice este Bioenergy, firma care a realizat o nouă centrală a oraşului  

Societatea Termica SA Suceava se va ocupa în continuare de transportul şi distribuţia energiei termice. Firma va mai opera acest serviciu până pe 31 martie 2014, interval de timp până la care ar urma să aibă loc o licitaţie pentru delegarea gestiunii prin concesiune.
Două proiecte de hotărâre în acest sens au fost aprobate, ieri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local al municipiului Suceava. Dezbaterile au fost însă destul de tensionate, fiecare dintre reprezentanţii partidelor politice principale având câte ceva de reproşat, fie ei între ei, fie ei cu primarul Ion Lungu. Acesta a explicat că problema cu privire la sistarea contractului la data de 31 martie 2014 şi cu privire la organizarea unei licitaţii a pornit în urma presiunilor făcute de către administratorii judiciari care vor fie municipalitatea să plătească nişte pierderi, fie să renunţe definitiv la transport şi distribuţie. Primarul a spus că pierderile pe care administratorii au cerut ca să fie suportate de la bugetul local sunt, între anii 2009 – 2012, de 24,7 milioane de lei iar pentru perioada de la intrarea în insolvenţă de încă 13 milioane de lei. Primarul a spus că acolo este vorba de o strategie contra municipalităţii şi a invitat pe consilieri să aibă în vedere acest lucru pentru a putea fi apărate interesele municipiului, nu cele ale creditorilor societăţii Termica şi nici pe cele ale administratorilor judiciari. Deşi situaţia părea tensionată, lucrurile s-au creionat într-un final, astfel încât la votarea celor două proiecte s-au înregistrat 16 voturi pentru şi patru împotrivă. Voturile pentru au aparţinut consilierilor PSD şi PDL, în timp ce împotrivă au votat consilierii PNL. Trei consilieri au absentat: Niculai Barbă (PDL), Vasile Mocanu (PNL) şi încă un consilier de la PNL care urmează a prelua mandatul lui Paul Rusu (PC).
Până-n prezent, singura firmă care şi-a manifestat intenţia clară de a prelua transportul şi distribuţia energiei termice este Bioenergy, firma care a realizat o nouă centrală. Potrivit unor surse din mediile politice, termenul avansat iniţial de primarul Ion Lungu era de 15 ianuarie pentru ca acordul cu Termica să ia final, ba mai mult s-a luat în calcul şi varianta atribuirii, pe clauză de forţă majoră, către Bioenergy a contractului de transport şi distribuţie până la organizarea unei noi licitaţii. Rundele de discuţii între consilierii PNL, PSD şi PDL se lăsau de fiecare dată cu scandal sau măcar cu mici certuri şi înţepături iar până la urmă primarul a renunţat la varianta atribuirii pe forţă majoră a contractuilui către Bioenergy şi a modificat data la care expiră contractul cu Termica până la 31 martie. Motivul care a fost invocat în această situaţie era legat de eventuale reduceri de personal din termoficare în timp de iarnă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …