Consiliul Județean a început procedurile pentru modernizarea a 77 de kilometri de drum județean care traversează 11 localități, de la Dărmănești până la Dolhasca

17/05/19 ora:7:00am

Licitația pentru Axa rutieră strategică Suceava – Iași se va face pentru două loturi de drumuri județene. Lotul 1 include DJ 208 și DJ 208A, de la Suceava prin Ipotești, Bosanci, Udești, Liteni, Dolhasca, până la limita cu județul Iași, iar lotul 2 – DJ 209C și DJ 209D, de la Suceava prin Frumoasa, Liteni/Moara, Zaharești, Stroiești, Costâna, până la Dărmănești u ambele loturi formează cei 77 de kilometri de drum județean de pe raza județului Suceava, întrucât pentru diferența de până la 168 km de drum județean aflați pe raza județului Iași sunt trei loturi. „În 2016 am găsit un proiect foarte încâlcit, neadaptat la ghidurile finanțatorilor. (…) În sfârșit, putem intra în linie dreaptă pentru realizarea lucrărilor de modernizare pe o lungime considerabilă de drumuri județene, pe tronsoane extrem de circulate, traversând 11 localități”, a concluzionat Gheorghe Flutur 

Consiliul Județean Suceava a inițiat procedura de achiziție publică privind modernizarea unor drumuri județene printr-un program cu finanțare europeană după ce, ieri, CJ Iași – partenerul proiectului comun al modernizării tronsoanelor de drum ce fac legătura dintre municipiile reședință de județ – a transmis documentația către administrația județeană suceveană. Modernizarea drumurilor județene incluse în Proiectul „Axa rutieră strategică Suceava – Iași” cuprinde 4 tronsoane de drum județean din Suceava care traversează 11 localități, în lungime totală de 75,739 km: DJ 208A Suceava – Ipotești – Bosanci – Udești – Liteni – Dolhasca; DJ 208 Dolhasca – Budeni – limita județul Iași; DJ 209C Suceava – Frumoasa – Liteni/Moara și DJ 209D Liteni/Moara – Zaharești – Stroiești – Costâna – Dărmănești. Potrivit precizărilor făcute de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, lucrările de modernizare a celor patru tronsoane de drum județean vor fi incluse în două loturi. „După ce Consiliul Județean Iași, desemnat lider de proiect, ne-a predat azi (ieri, 16 mai – n.red.) documentația tehnică, s-a lansat (de către CJ Suceava – n.red.) procedura de achiziție publică pentru încheierea contractelor de execuție a lucrărilor, pe 2 loturi: Lot 1 – DJ 208 și DJ 208A, de la Suceava prin Ipotești, Bosanci, Udești, Liteni, Dolhasca, până la limita cu județul Iași; Lot 2 – DJ 209C și DJ 209D, de la Suceava prin Frumoasa, Liteni/Moara, Zaharești, Stroiești, Costâna, până la Dărmănești”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Proiectul, în valoare de 149.902.305,16 lei (peste 30 milioane euro) pentru partea aferentă județului Suceava, este finanțat cu fonduri europene prin POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională și locală. „Intrăm în linie dreaptă pentru modernizarea unei lungimi importante de drumuri județene – peste 75 km și trece prin 11 localități, printr-un proiect de peste 30 milioane euro”, a ținut să precizeze șeful administrației județene sucevene.

Lungimea totală a drumului care va fi moder­nizat este de 168 km, din care circa 77 de km pe teritoriul județului Suceava, iar 91,768 km pe teritoriul județului Iași. Valoarea totală a proiectului (pentru ambele județe, Iași și Suceava) este de 327.030.642 lei, din care 299.270.337 lei asistență financiară nerambursabilă.

Gheorghe Flutur nu a omis să facă trimitere la unele probleme din trecut legate de implementarea acestui proiect anunțat încă din 2014 de condu­cerile consiliilor județene Suceava și Iași. „În 2016 (anul la care Gheorghe Flutur a revenit, începând din vară, la șefia CJ Suceava – n.red.) am găsit un proiect foarte încâlcit, neadaptat la ghidurile finanțatorilor. Ne-am mobilizat și am depus primii proiectul, în noiembrie 2016. Însă lucrurile au trenat și chiar a trebuit să fim promotorii unor modificări legislative pentru a debloca proiectul, care și acestea au durat până au fost adoptate. În sfârșit, putem intra în linie dreaptă pentru realizarea lucrărilor de modernizare pe o lungime considerabilă de drumuri județene, pe tronsoane extrem de circulate, traversând 11 localități”, a concluzionat Gheorghe Flutur. (D.P.)