Wednesday , May 8 2024

Consilierii locali s-au bâlbâit la vot și nu au aprobat închirierea conductelor de la Termica

Ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Local Suceava, a fost aprobată reducerea prețului gigacaloriei furnizată populației, plata unei subvenții către falita Termica, dar propunerea de a plăti suma de 100.000 de lei lunar pentru închirierea unor conducte a picat la vot. Practic, după ce s-au încurcat în tot felul de declarații prin care nu spuneau nimic, până la urmă consilierii prezenți la ședința de ieri au fost de acord cu necesitatea închirierii respectivelor conducte, dar când s-a trecut la vot, doi dintre ei s-au abținut

 consiliul local 14 mai 2015 [800x600]


Inchirierea conductelor principale prin care se furnizează agentul termic către oraș, acum în principal către apartamentele încă racordate la sistemul centralizat de termoficare, a constituit cel mai important subiect de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean de ieri, 13 decembrie. Trecând peste faptul că și celelalte două proiecte de hotărâre vizau de asemenea relația comunității locale cu falimentara Termica, unul vizând reducerea prețului la gigacalorie pe care o plătesc sucevenii cu caloriferele racordate la  sistemul centralizat de termoficare iar al doilea vizând  plata unor subvenții vechi la Termica, dinainte de ieșirea acesteia din funcțiune, a apărut un subiect formidabil de analiză pentru aleșii sucevenilor, printr-un proiect de hotărâre propus spre dezbatere la ședința extraordinară de ieri. Primarul Ion Lungu a despus spre analiză și votare un proiect de hotărâre prin care să se aprobe închirierea contra sumei de 100.000 de lei lunar, a rețelelor termice primare ce sunt acum în proprietatea SC Termica SA, firmă aflată precum se știe, în procedură de faliment. Este vorba despre aproximativ trei kilometri de conductă, prin care și acum firmele noi ce produc și livrează  agent termic din Lunca Sucevei furnizează către cele peste 17.000 de locuințe din Suceava racordate la sistemul public de termoficare căldură și apă caldă în apartamente.
Desigur, lichidatorii judiciari ai SC Termica SA  pot chiar și mâine dimineață să opteze pentru o soluție radicală – să caute un cumpărător pentru conductele ce fac legătura de la fostul CET cu orașul și să le vândă la kilogram ca fier vechi. De asemenea, pot să supraliciteze în defavoarea sucevenilor, prețul de închiriere al acestora. Mai pot, la fel, să-i lase pe aleșii locali să identifice o nouă soluție, fără să se implice în niciun fel.
Sedința extraordinară de ieri a Consiliului Local Suceava ce se constituise pentru a clarifica doar chestiuni tehnice legate de buna funcționare a relației Primăriei cu fantoma Termica s-a transformat foarte repede din nimic, într-o comedie, cu accent pe e-ul din mijlocul substantivului. S-au numărat la început doar 15 consilieri prezenți, insuficienți pentru a se lua o decizie de patrimoniu. Ca atare puteau să fie luate hotărârile mici, știute dinainte privind reducerea prețului la gigacalorie și acordarea unei subvenții, stabilite anterior, către Termica SA. Președintele de ședință – viceprimarul Ovidiu Doroftei, susținut din plin de colegul  – viceprimarul Lucian Harșovschi, i-au făcut viață amară primarului Ion Lungu, promotorul celor două proiecte de hotărâre, dar în cele din urmă au dat bun de tipar la vot, mai ales că între timp și-au făcut apariția doi consilieri neinformați anterior despre mica bătălie politică pe cale să se desfășoare – Costel Tătăranu și Vasile Monacu.
In aceste noi circumstanțe, Vasile Mocanu a fost în cel puțin două rânduri, purtătorul de stindard al luptei împotriva inițiativelor propuse de primarul Ion Lungu iar, în mod surprinzător, chiar viceprimarul Lucian Harșovchi ce l-a atacat din toate pozițiile pe Ion Lungu, s-a simțit obligat că tempereze situația, propunând un vot favorabil pentru închirierea rețelelor primare de transport de la Termica, dar nu cu 100.000 lei pe lună ci cu exact suma calculată de experți – 99.025 lei lunar.  Precizia viceprimarului Harșovschi nu a impresionat pe cei dispuși să voteze altcumva, astfel încât proiectul de închiriere a conductelor de pe circuitul primar cu logistica aferentă de către Primăria Suceava de la SCTermica SA a picat, cu 15 voturi pentru și două abțineri. Nedumeriți, consilierii care au crezut că fac un act de bravadă politică abținându-se de la vot, au întrebat dacă acesta nu poate fi reluat. Li  s-a răspuns că nu, fiindcă ședința a fost declarată închisă.
Ovidiu Dumitrescu, administrator la SC Termica SA a declarat că lichidatorii iau în calcul și varianta ca cei trei kilometri de conductă primară de la vechiul CET către oraș să fie scoși la vânzare   ca metal, fiind cea mai rapidă metodă de valorificare a unui bun aparținând unei firme intrate în faliment. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …

2 comments

  1. Decat sa dea 100000 de lei (22000 euro) lunar pentru inchirierea instalatiilor de transport de la Termica, primaria mai bine ar cumpara cate o centrala pe gaz la fiecare din cei 15000 de consumatori de energie termica, iese mult mai ieftin, nu-si bate joc de banii publici si termina cu tot circul termoficarii centralizate de care si-a batut joc. Era de asteptat sa se ajunga in aceasta situatie. Normal ar fi sa inchirieze aceste instalatii beneficiarul, Adrem Invest, actionar majoritar la Thermonet si Bioenergy care cu concursul primarului si acolitilor lui de la Termica au monopolizat termoficarea centralizata in detrimentul locuitorilor Sucevei. Deci, Termica a murit, Termica traieste bine merci din chirii pentru instalatiile importante pe care le detine si cu care se face transportul energiei termice si se asigura siguranta intregului sistem de termoficare din Suceava. Bioenergy care nu este o centrala adevarata cu capabilitate de transport a energiei asa cum era Termica, producatorul, transportatorul si distribitorul de energie termica/electrica, distrusa de edil si acolitii lui din conducerea Termica, nu stie decat sa produca usurel la gard cu banii inainte si acum, impreuna cu Thermonet care a obtinut autorizatie de transport fara sa aiba instalatiile respective, dau din colt in colt si vin la “edilul salvator” pentru a indatora primaria ca ei sa obtina doar profit.

  2. Lui Dumitrescu, marele director de la Termica ii convine sa ia un salariu de peste 100 de milioane pe luna pe baza acestor inchirieri, fara sa munceasca. Primarul sa nu mai manipuleze populatia, ca nu e vorba numai de niste conducte, pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc…). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru Thermonet sau primarie care nu are si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?