Friday , April 26 2024

Consilierii locali chemaţi să decidă dacă Suceava va candida pentru titulatura de "capitală culturală europeană"

Vineri, la Primăria municipiului Suceava va avea loc o şedinţă extraordinară în care se va decide dacă se va demara procedura pentru depunerea proiectului “Suceava – capitală culturală europeană”  

sedinta consiliu local 30 octombrie [800x600]

Consilierii locali suceveni se întâlnesc, din nou, vineri pentru a stabili dacă Suceava va concura pentru a primi titulatura de “capitală culturală europeană”. Amintim că în şedinţa ordinară de Consiliu Local ce a avut loc joi, 23 iulie, consilierii locali PSD au încercat să introducă proiectul pe ordinea suplimentară, însă fără succes. Ceea ce vor vota consilierii locali vineri, nu este proiectul în sine, ci demararea procedurii pentru depunerea acestuia. “Am convocat această şedinţă în numele primarului Ion Lungu, cu un singur proiect pe ordinea de zi. Este vorba despre demararea procedurii pentru depunerea proiectului “Suceava – capitală culturală europeană” în anul 2021. Proiectul este iniţiat de primarul Ion Lungu, cu termene concrete şi date specifice”, a declarat viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harşovschi, care a mai precizat că, prin acest proiect se demarează procedura, însă nu înseamnă că se şi aprobă pentru că, în articolul doi din acest proiect spune clar: se înfiinţează un grup de lucru care va lucra la strategia culturală, iar înfiinţarea grupului de lucru are ca termen de finalizare, data de 18 septembrie.
Dacă lucrurile vor decurge bine, iar grupul de lucru pe care îl vor forma “oamenii de cultură” din Suceava îşi va face bine treaba, proiectul va fi depus în luna octombrie 2015. “Tot în aceaşi zi, trebuie să aprobăm depunerea proiectului în aşa fel încât, până 10 octombrie, proiectul să fie depus. Fac un apel la oamenii de cultură: să vină să se implice în acest grup de lucru, pentru că este o listă deschisă în acest proiect, unde persoanele interesate se pot înscrie. In vederea desfăşurării proiectului, Primăria municipiului Suceava pune la dispoziţie un spaţiu, în clădirea Centrului de Tradiţii”, a precizat Lucian Harşovschi.
Primarul municipiului Suceava a explicat, în cadrul şedinţeui de Consiliu Local din data de 23 iulie, că şansele municipalităţii sucevene de a concura şi de a câştiga acest titlu sunt foarte mici, în primul rând pentru că municipalitatea suceveană nu beneficiază, în prezent, de cele 30 de milioane de euro, bani necesari derulării proiectului. De aceaşi părere este şi viceprimarul Harşovschi, care a declarat că: “Sansele să avem o “Suceavă capitală culturală europeană” sunt aceleaşi ca şi în urmă cu câteva zile, dar sperăm ca ele să crească”. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

2 comments

  1. Codul penal ar trebui revizuit cu un articol care sa prevada pedepse grele pentru cei cu drept de port prostie . Oare oamenii astia nu au notiunea penibilului ? Oricat am fii de patrioti , trebuie sa recunoastem ca Suceava nu are nimic care sa conduca la ideea de capitala culturala europeana . Asta-i realitatea .

  2. Doamne! Câtă disponibilitate pe Lungu și Harșovschi după ce și „ilustrul” Băișanu și-a dat în petec ajutat de acoliții săi „abonați – culturalizat” pe bani publici!
    Și cât de multă abiție, dar și tupeu! Auzi la ei, cică pun ei la dispoziție o clădire intitulată Centrul de Tradiții ca să se facă ce? Un fel de cluster pentru un proiect penibil.
    De când cultura înseamnă ambiția de a participa la un proiect cultural, când infrastructura lipsește?
    Chiar dacă ar exista infrastructura culturală, cultura nu începe de acolo, ci trebuie să fie căutată în altă parte.
    Indiciu: mai întâi este cultul și apoi cultura. Cultul se deprinde în familie și, în dimensiunea sa strict religioasă, la biserică. În școală, dacă se mai face școală în manieră eficientă, se dezvoltă cultul pentru muncă, educație, tradiție și alte valori utile societății. Abia la școală începe și cultura, dar ea se dezvoltă în funcție de educația primită și de abilitățile fiecăruia.
    În funcție de cât de amplu este cumulul de valori deprins la nivelul societății datorită cultului și culturii, se poate discuta și despre civilizație. Desigur, discuția privind civilizația se poate extinde pe planul realizărilor tehnice și pe cel al prosperității economice, dar nu veau să mă abat de la cult-cultură.
    Consider că este aberant să promovezi proiecte populiste gen „capitală culturală europeană”, câtă vreme suntem praf în ce privește cultul pentru eroi, personalități, simboluri naționale – ca fapt divers, câți consilieri știu când e Ziua Imnului, a Drapelului etc?
    La fel de aberant este și în lipsa unei culturi pentru marea masă a populației, inclusiv a consilierilor: mulți nu au habar nici măcar elemente de bază din legea administrației publice locale și statutul aleșilor locali, prin urmare aleșii noștri nu au o cultură minimă asupra a ceea ce trebuie să facă iar alegătorii nu au o cultură minimă asupra a ceea ce trebuie să ceară, de la cine, când șamd.
    De fapt, taberelor politice le pasă de cultură și de un proiect populist când vor să câștige niște bani, ceea ce este fundamental greșit și este motivul de bază pentru care pur și simplu nu merităm nici măcar să participăm cu un proiect, darămite să mai și câștigăm.
    Cultura trebuie să îi preocupe pe suceveni – aleși și alegători deopotrivă – indiferent de bani sau de statut social ori ambiții și interese politice.
    Vede cineva așa ceva la conducătorii noștri? Eu nu.