Monday , May 6 2024

Concesii făcute la PNL şi PSD pentru acceptarea scoaterii la licitaţie a termoficării Sucevei

consiliu local [800x600]

La discuţiile care au avut loc, ieri, între grupurile de consilieri locali suceveni cu privire la proiectul de hotărâre pe care primarul Ion Lungu vrea să îl promoveze în vederea concesionării termoficării s-a convenit ca, în Consiliul Local Suceava să fie supuse spre aprobare încă două proiecte de hotărâre care ţin de doleanţele reclamate de PSD şi PNL. PDL va vota, în principiu, pentru concesionare şi va veni cu câteva amendamente legate de preţ şi preluarea salariaţiilor. PSD a obţinut „de principiu” înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. PNL a obţinut introducerea unui proiect, la şedinţa din 27 martie a Consiliului Local, pentru a se clarifica aspecte de patrimoniu, dar susţine că mai sunt de rezolvat şi probleme legate de preţul serviciilor de transport şi distribuţie

 
 
Discuţiile care au avut loc ieri, cu uşile închise, între reprezentanţii grupurilor de consileri locali cu privire la proiectul de delegare în gestiune a serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, pe care primarul Ion Lungu vrea să îl supună aprobării în şedinţa Consiliului Local Suceava s-au încheiat cu un rezultat care ar putea să ducă la un consens în şedinţa din 27 martie. Astfel, primarul Sucevei speră ca în şedinţa Consiliului Local Suceava de joi, 27 martie, să se voteze proiectul prin care s-ar demara scoaterea la licitaţie a termoficării cenrtalizate.
Pentru că sunt necesare 12 voturi şi niciun grup politic din Consiliul Local nu are acest număr de mandate, au fost necesare mai multe consultări politice. Fiecare dintre grupurile de consilieri au venit cu propunerile proprii şi, pentru a se ajunge la un consens au fost necesare mai multe runde de discuţii.
Potrivit celor precizate, ieri, de primarul Ion Lungu, după ultima rundă de discuţii, s-a ajuns la o înţelegere în aşa fel încât să fie luate în considerare şi formulele pe care le-au avansat de mai multă vreme grupurile PNL şi, respectiv, PSD. Potrivit celor precizate de Ion Lungu, la şedinţa din data de 27 martie vor fi supuse spre aprobare încă două proiecte cu privire la termoficarea centralizată a Sucevei.
Un prim proiect are în vedere clarificarea patrimonială referitoare la reţelele care au fost girate de Termica faţă de ACET SA Suceava, în contul unei datorii de peste 11 milioane de lei. Acesta ca urmare a demersurilor pe care cei de la PNL le-au făcut de mai multă vreme. Un al doilea proiect care va fi supus aprobării în data de 27 martie se referă la înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, aceasta ca „soluţie de rezervă” în cazul în care licitaţia de concesionare nu se va finaliza în timp util, pentru a fi desemnat un nou operator pentru transportul şi distribuţia apei calde şi a căldurii în Suceava.
Interesant este că, după cum s-a exprimat ieri Ion Lungu, cele două proiecte menţionate au fost susţinute de PNL şi PSD. Totodată, Ion Lungu a insistat cu privire la faptul că proiectul de hotărâre de înfiinţare a unei noi societăţi de termoficare va fi unul pentru care se cere „aprobarea de principiu”, asta fiind în legătură cu ideea ca trebuie să fie o variantă de rezervă, cea de bază rămânând în continuare concesionarea termoficării în sistem centralizat.
Cert este că, dacă în urma concesiilor făcute celor de la PNL şi PSD, pe data de 27 martie va fi aprobat proiectul de concesionare a serviciilor de termoficare din oraş, atunci de-a doua zi va demara negocierile cu administratorii judiciari ai SC Termica SA Suceava, pentru ca societatea aflată în insolvenţă să mai presteze acest serviciu până după licitaţia privind desemnarea noului operator. Pe de o parte, administratorii judiciari ai SC Termica SA Suceava au vrut ca să scape de obligativitatea prestării serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice, iar în acest sens au deschis acţiuni în instanţă. Asta după ce demersurile repetate de a determina municipalitatea să accepte majorarea tarifului gigacaloriei au fost respinse. De fiecare dată, municipalitatea suceveană a avut ca punct de vedere faptul că Legea serviciilor publice obligă societatea Termica să transporte şi să distribuie agentul termic în oraş.
Problema cea mai mare este că între timp Termica SA Suceava a pierdut licenţa de funcţionare şi putea continua activitatea un an de zile. De aici discuţiile cu privire la şi după data de 1 aprilie. Totuşi, după cum a precizat viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei, la ultimele discuţii pe tema termoficării s-au identificat soluţii în plan juridic pentru ca furnizarea energiei termice să poată fi făcută şi după data de 1 aprilie.
Pe lângă proiectul privitor la conductele care au fost girate de Termica societăţii ACET în contul unei mai datorii – atât Ion Lungu, cât şi Ovidiu Doroftei precizând că termenul convenit pentru soluţionare este de 30 iunie – liberalii susţiun că ar fi de discutat şi problema preţului pe care îl va avea serviciul de transport şi cel de distribuţie în sistem centralizat după concesionare. Ovidiu Doroftei a precizat că încă mai sunt de clarificat unele aspecte în aşa fel încât preţul acestor servicii să fie rentabil pentru operator, dar şi suportabil pentru populaţie, făcând trimitere în acest sens şi la ANRSC.
De cealaltă parte, democrat liberalii suceveni susţin că „în principiu” vor rămâne consecvenţi cu ideea de a concesiona serviciul de termoficare, cu toate că unele amendamente vor fi formulate şi de grupul PDL la şedinţa din data de 27 martie. Printre altele, este vorba şi despre preţul serviciilor de transport şi distribuţie al energiei termice despre care democrat liberalii consideră că nu ar trebui să fie mai mare decât cel de producţie pe care Bioenergy este obligată să îl practice din 9 noiembrie 2013 până în 9 noiembrie 2018 şi anume 116 lei ^ TVA. Grupul PDL vrea, potrivit lui Lucian Harşovschi, ca o astfel de clauză să fie introdusă în caietul de sarcini de la licitaţia care va fi organizată pentru delegarea gestiunii serviciilor de transport şi distribuţie. De asemenea, un alt amendament pe care cei de la PDL în vor propune se referă la precizarea explicită a numărului de angajaţi care vor fi preluaţi de noul operator de termoficare de la Termica SA. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Un incendiu puternic pornit de la un cablu defect a afectat două locuinţe din Voroneţ (FOTO, VIDEO)

  Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la  o gospodărie din …