Saturday , April 27 2024

Centrul Rădăuţiului se scurge, metru cu metru, în proprietatea afaceristului Arcadie Plămadă

Arcadie Plamada [800x600]

Primăria Rădăuţi a fost executată silit, după ce Obcina SA a câştigat procesul privind proprietatea asupra fostului sediu al Bibliotecii municipale. Firma lui Arcadie Plămadă a pretins două miliarde de lei vechi, chirii neplătite de municipalitate în spaţiul revendicat u suma, certificată de o hotărâre judecătorească nu a fost achitată, Plămadă a cerut sechestru pe bunuri ale Primăriei, care au fost între timp scoase la vânzare şi cumpărate tot de omul de afaceri rădăuţean

Omul de afaceri Arcadie Plămadă devine, pe zi ce trece, stăpânul cu acte în regulă a centrului municipiului Rădăuţi. Cu firmele Jijia şi Obcina SA a ajuns patron al celor mai importante spaţii comerciale rădăuţene, de la magazinul General la o componentă importantă din cvartalul “Nordic”, kilometrul zero al oraşului. Partea din grupul de clădiri pe care a reuşit să le preia în proprietate, prin SC Obcina SA au devenit, concomitent, sursă de oprobiu pentru rădăuţenii care îşi doreau în continuare o bibliotecă publică, dar şi una de admiraţie pentru cei care au urmărit evoluţia fără scrupule a lui Arcadie Plămadă până la faza de stăpân al centrului Rădăuţiului.
Lângă Magazinul General, Plămadă construieşte un mic zgârie nori metalic. Peste drum, în spaţiul câştigat în instanţă, ce a fost folosit pe vremea lui Ceauşescu, ca Bibliotecă municipală, construit la începutul veacului trecut de o fundaţie bucovineană demult sucombată, Arcadie Plămadă desfăşoară de asemenea activităţi comerciale. Dar victoria cea mai mare pe care Plămadă a obţinut-o în lupta cu municipiul Rădăuţi este una concretă, iar actuala conducere a primăriei ar trebui să dea explicaţii locuitorilor despre cum a acceptat să fie executate silit terenuri şi construcţii ale comunităţii locale, pentru a se îndestula foamea de bani a patronul Arcadie Plămadă.
In baza unei hotârâri judecătoreşti datând din anul 2012, SC Obcina SA Rădăuţi a câştigat de la Primăria Rădăuţi drepturi băneşti în contul chiriei neplătite pentru spaţiul în care a funcţionat mai bine de două decenii, Biblioteca municipală. Primarul Aurel Olărean a preferat să angajeze avocaţi din mediul privat plătiţi cu zeci de mii de euro din banii publici, dar totodată a acceptat scoaterea la vânzare a averii oraşului pentru a-l îndestula pe Arcadie Plămadă, prin firma acestuia din urmă. Astfel se face să, după ce instanţa supremă a dat câştig de cauză în mod definitiv patronului Plămadă, dosar în care s-a stabilit că Rădăuţiul are să-i restituie două miliarde de lei vechi în contul chiriei pentru spaţiul pe care oraşul l-a folosit ca Bibliotecă publică, s-a apelat la un executor judecătoresc, care a scos la vânzare bunurile din patrimioniul municipiului Rădăuţi indicate ca fiind interesante pentru patronul Plămadă. Primarul Olărean, în ciuda opoziţei de faţadă, a acceptat scoaterea la mezat a averii rădăuţenilor şi astfel se face că la licitaţiile organizate de executorul judecătoresc pentru clădirea de pe strada Stefan cel Mare nr.5, unde înainte funcţiona o librărie dar şi pentru alte două parcele aflate sub contrucţiile pe care este ridicată clădirea ce a găzduit Biblioteca publică a localităţii, obţinute înainte de SC Obcina SA, pentru cei 400 de metri pătraţi, câştigător neputând fi altul decât tot Arcadie Plămadă cu societatea deja amintită. Tragicomic este că Plămadă a refuzat să participe la cea de-a patra licitaţie organizată de executor, pentru o suprafaţă de teren mult mai mare, de 900 de metri pătraţi, situată în curtea interioară a careului de clădiri din centrul municipiului Rădăuţi din care fac parte şi nou dobânditele proprietăţi ale lui Arcadie Plămadă. Acesta din urmă nu s-a mai arătat interesat să câştige licitaţiile pe care tot dânsul le-a provocat fiindcă a aflat că pe respectivul teren se adună reţele de utilităţi care fac improprie zona pentru dezvoltarea unor noi construcţii. Astfel, Primăria Rădăuţi a rămas datoare cu restul de chirie pentru folosirea spaţiului aferent Bibliotecii municipale, cam 500 de milioane de lei vechi, dar a rămas în proprietate cu curtea interioară a fostului restaurant Nordic, care, fiindcă principalul proprietar al clădirilor de jur împrejur este Arcadie Plămadă, oricum acesta din urmă le gestionează.
Biblioteca municipală, sursă de îmbogăţire pentru avocaţii angajaţi de Olărean şi patronul Plămadă, de sărăcire pentru comunitatea rădăuţeană
Obiectiv de Suceava a arătat anterior că spaţiul îm care îşi desfăşura activitatea Biblioteca municipală Rădăuţi a devenit, bar cu păcănele, făcând parte din cunoscutul lanţ de semi – cazinouri “Royal”, care are puncte de lucru în mai multe oraşe din judeţele Moldovei. Am arătat atunci că această activitate se desfăşoară în condiţiile legii, beneficiind de toate autorizaţiile necesale de la Primărie, dar şi de la Direcţia Judeţeană pentru Culte şi Patrimoniu. Alături de “cazinoul” Royal, s-a deschis şi o carmangerie dar şi o librărie. Arcadie Plămadă a reuşit încă din 2011 să evacueze Biblioteca municipală din Rădăuţi, dintr-o clădire pe care a câştigat-o în instanţă. Zecile de mii de cărţi adunate pe parcursul a mai bine de jumătate de veac prin eforturile oamenilor de cultură din zonă au trebuit să fie evacuate din spaţiile pe care Arcadie Plămadă le-a câştigat prin procese în instanţă. Acestea au fost depozitatate în spaţii în care nimeni nu mai are acces la ele. Peste 35.000 de volume au fost înghesuite într-o cămară, într-o singură noapte, toate aceste cărţi fiind strânse de pe rafturile bibliotecii, puse în cutii de carton şi înghesuite într-un spaţiu impropriu de câţiva zeci de angajaţi ai afaceristului rădăuţean, insensibil la cultură.
Arcadie Plămadă a câştigat în instanţă un spaţiu din Piaţa Unirii nr. 62 din Rădăuţi, dar şi-a asumat proprietatea pentru un alt spaţiu de la adresa Piaţa Unirii, nr. 68, unde funcţiona Biblioteca oraşului, susţineau atunci reprezentanţii primăriei rădăuţene. Omul de afaceri Arcadie Plămadă a cumpărat activele vechii Intreprinderi Comerciale de Stat din Rădăuţi, a purtat procese cu Primăria municipiului prin care revendica spaţiul în care funcţionează biblioteca. In cele din urmă a reuşit să obţină hotârârile judecătoreşti care să îi confere dreptul de proprietate pe aceste spaţii şi a decis să aplice, cu un executor judecătoresc, sechestru asupra spaţiului pentru care are drept de proprietate. In anul 1986, când biblioteca s-a mutat de pe strada Stefan cel Mare în actuala locaţie, respectivul spaţiu a fost dat la schimb fostei Intreprinderi de Comerţ de Stat, intrată între timp în proprietatea lui Arcadie Plămadă. Afaceristul rădăuţean nu a recunoscut niciodată acest schimb şi, cu ajutorul unor avocaţi buni a reuşit să obţină o sentinţă definitivă şi irevocabilă pentru preluarea imobilului din Piaţa Unirii. Primăria Rădăuţi a fost obligată şi la plata chiriei pentru spaţiile folosite de Biblioteca municipală, în cunatum de peste două miliarde de lei vechi iar primarul Aurel Olărean a acceptat ca, decât să pltească obligaţiile stabilite de instanţă din alocări bugetare, să accepte scoaterea la vânzare prin executare silită a proprietăţilor oraşului, fiind dispus totodată să ofere din bugetul public, sume importante pentru servicii juridice private, prestate fără succes. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Locul astuia si al neamului sau e in parnaie forever.