Saturday , April 27 2024

Centrul de Epilepsie de la Spitalul Județean a început monitorizarea primilor pacienți

Acest lucru este posibil după achiziționarea echipamentului video pentru monitorizare simultană de lungă durată. Cele trei aparate, dintre care două staționare și unul fix, au costat peste 550.000 de lei

 Medic Miron Epileptic

Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, despre care cotidianul “Obiectiv” a anunțat opinia publică încă de anul trecut, a devenit funcțional. Este singurul de acest fel din țară, în afara Bucureștiului. Coordonatorul proiectului, Ana Miron (foto), medic specialist în Neurologie pediatrică și epileptolog, a explicat încă de atunci că acest centru va fi un centru satelit al Departamentului Ruhr-Epileptologie din cadrul Spitalului Clinic Universitar Knapschaftskrankenhaus, Bochum, din Germania.

Printre premisele înființării acestui centru s-a aflat lipsa în regiune a unui Centru pentru Chirurgia Epilepsiei, până acum existând unul singur de acest fel, în București. Principalul scop este de a crește accesibilitatea pacienților cu epilepsie la tehnici moderne de diagnostic și la terapii adecvate, cu scăderea morbidității epileptice și creșterea calității vieții. Centrul de epilepsie este un compartiment al secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Suceava și se adresează în primul rând copiilor diagnosticați cu epilepsie la care tratamentul medicamentos nu dă rezultate și se impune intervenția chirurgicală. De acest compartiment, cu șapte paturi, se ocupă medicii Ana Miron și Anatoli Buzdugan. Conducerea spitalului a achiziționat deja echi­pamentul pentru video – EEG monitoring, a cărui valoare este de 554. 064 de lei, după cum a menționat purtătorul de cuvânt al spitalului sucevean, bioinginerul medical Dragoș Vicoveanu. Echipamentele de monitorizare simultană de lungă durată au fost instalate și puse în funcțiune, fiind deja trei pacienți aflați în monitorizare. Este vorba despre două aparate fixe care vor fi folosite doar în cadrul compartimentului și unul mobil care poate fi cu ușurință transportat în Unitatea de Primiri Urgențe sau în secția de Terapie Intensivă. Pe lista de aștep­tare sunt deja înregistrați 164 de pacienți care aș­teaptă o evaluare în vederea stabilirii eligibilității pentru următoarea etapă, și anume cea chirurgicală. “In timpul monitorizării, pacientului i se scade gra­dual medicația epileptică. Este monitorizat de către personal medical, iar în caz de criză epileptică se intervine în secunde. Monitorizarea unui pacient poate dura între trei zile și două săptămâni, depinde de câte crize se captează în această perioadă”, a explicat medicul Ana Miron. Pacienții aflați pe lista de așteptare vor beneficia și de o a doua opinie, după evaluarea de la spitalul sucevean, a specialiștilor din Germania cu care Centrul Nord-Est Carpatic este în relații de parteneriat. O colaborare strânsă se vizează pe viitor și cu Centrul de Epilepsie din cadrul Spitalului de Urgență din București, numărul pacienților aflați pe lista de așteptare a acestei unități spitalicești fiind foarte mare.

Prima intervenție chirurgicală de acest gen este programată pentru luna noiembrie a acestui an, iar medicii suceveni vor fi asistați de specialiștii de la Clinica din Bochum, Germania. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …