Sunday , April 28 2024

Avocatul Poporului: Spitalul Județean Suceava a încălcat Constituția în ce privește dreptul la viață, la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății

Ca urmare a anchetei declanșate în urma numeroaselor articole publicate de OBIECTIV despre morțile bebelușilor în Spitalul Județean Suceava, Avocatul Poporului a concluzionat zilele trecute că Spitalul Județean a încălcat Constituția României în ce privește dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății. Avocatul Poporului a constatat că doi dintre cei trei copii despre care „Obiectiv” a scris în numeroase rânduri în cursul anului trecut au fost uciși de infecții cu Pseudomonas contractate în spital, în timp ce al treilea a murit din cauza unei infecții cu E.coli, despre care nu s-a putut dovedi că ar fi fost luată din unitatea spitalicească. Conducerea Spitalului Județean Suceava a primit o recomandare privind instruirea personalului, utilizarea apei ultrafiltrate în secțiile cu risc și dezinfecția apei în restul spitalului. Nici până în ziua de azi nimeni din spital sau Direcția de Sănătate Publică Suceava nu a răspuns în niciun fel pentru moartea acelor copilași

Spitalul_Judetean_de_Urgenta_Sfantul_Ioan_cel_Nou_din_Suceava

In cursul anului trecut, OBIECTIV a scris luni în șir, zeci de articole despre cazurile dramatice a trei bebeluși care au murit după ce au contractat diverse infecții în cadrul Spitalului Județean Suceava. Cu mult tupeu, toată șefimea de la Spitalul Județean Suceava și DSP Suceava au negat mereu evidența, aruncând vina de la unul la altul, ba chiar și pe bieții părinți îndoliați. Joi, 6 iulie 2017, Avocatul Poporului a transmis că pe data de 26 iunie 2017 a finalizat ancheta privind moartea a trei bebeluși, în februarie, martie și august 2016, imediat după  naștere.

Avocatul Poporului a constatat că doi dintre cei trei copii au fost uciși de infecții cu Pseudomonas contractate în Spitalul Județean Suceava, în timp ce al treilea a murit din cauza unei infecții cu E.coli, despre care nu s-a putut dovedi că ar fi fost luată din unitatea spitalicească.

Ca urmare a anchetei, Avocatul Poporului a constatat că „Spitalul Județean Suceava a încălcat Constituția României în ce privește dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății, dar și Ordinul nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor nosocomiale în unitățile sanitare”.

Avocatul Poporului a transmis și o recomandare managerului Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, privind instruirea personalului, utilizarea doar a apei ultrafiltrate în secțiile cu risc și dezinfecția apei utilizate în restul spitalului. Managerul spitalului are la dispoziție 30 de zile pentru însușirea recomandării și realizarea măsurilor dispuse.

În cursul anului 2016, trei copii născuți sănătoși la Maternitatea Spitalului Județean Suceava au murit după ce au fost infectați cu bacterii intraspitalicești. A trecut mai bine de un an de când s-au stins primii doi copilași, dar părinții acestora încă nu au primit vreo lămurire. Tragedia s-a întâmplat la începutul lunii martie a anului trecut, iar în luna august 2016 a mai murit un nou-născut. Primul dintre nou-născuți a murit la doar 27 de ore de la naștere. Acest copil a fost diagnosticat imediat după ce a venit pe lume cu bronho-pneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas și a survenit decesul. Cel de-al doilea copil a murit la doar 11 zile de la venirea pe lume. A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul „Sfânta Maria” din Iași, dar a murit la doar o zi după ce a ajuns acolo, fiind și el diagnosticat cu Pseudomonas.

După cum OBIECTIV a relatat în numeroase rânduri în cursul anului trecut, medicii ieșeni au recoltat probe de la copilul decedat la unitatea spitalicească din județul lor, probe pe care le-au trimis spre edificare la Institutul „Cantacuzino”, spre deosebire de medicii suceveni, care nu au procedat așa, considerând că nu este necesar și nu au recoltat probe de la primul copil, decedat după doar 27 de ore de viață. Singurele probe care au plecat din Suceava către Institutul „Cantacuzino” au fost cele recoltate de pe suprafețe de către inspectorii DSP, din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie. Toate rezultatele au certificat o realitate cruntă – la spitalul sucevean era la acea vreme bacteria Pseudomonas aeruginosa – piocianic. Bacteria poate determina infecții cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. În fața unei bacterii atât de periculoase, multirezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuți nu au avut nicio șansă. În luna august 2016, un al treilea bebeluș a pierdut lupta cu viața, având pe certificatul de deces menționat de către reprezentanții Serviciului de Medicină Legală diagnosticul de pneumonie acută și meningo-encefalită. De menționat că același diagnostic a fost trecut drept cauză a decesului și în cazul nou-născuților care au murit la sfârșitul lunii februarie, respectiv începutul lunii martie 2016 și pentru ale căror morți nu a fost găsit vreun vinovat nici în ziua de astăzi, chiar dacă rezultatele testelor emise de Institutul „Cantacuzino” au lămurit că a fost vorba despre o infectare cu un germen luat din spital. Al treilea bebeluș mort la Suceava a fost infectat cu E.coli.

Cum Avocatul Poporului nu are puterea decât de a constata și de a face recomandări, e aproape inutil de spus că nici după atâta vreme nimeni din Spitalul Județean sau de la Direcția de Sănătate Publică Suceava nu a fost tras în niciun fel la răspundere pentru moartea acelor copilași. Este de urmărit însă după apariția acestui raport al Avocatului Poporului cum se vor mișca de acum încolo rotițele politice și intervențiile pentru a încerca îngroparea definitivă a cazului. (Dănuț ZUZEAC)

Mai jos, facsimil după “Recomandarea” transmisă de Avocatul Poporului mana­gerului Spitalului Județean Suceava:

avocatul poporului 1avocatul poporului 2avocatul poporului 3-0avocatul poporului 3avocatul poporului 4avocatul poporului 6avocatul poporului 7

 

Vezi si

 Un tânăr care a încercat să fure două bormașini din Leroy Merlin, prins de doi polițiști aflați în timpul liber

Vineri seara, la ora 19.02, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin  112 de …

5 comments

  1. Spitalul din Suceava este pur si simplu INFECT. Piocianicul e la el acasa in acest spital! Se musamalizeaza decesele la greu!

  2. Dati-va demisia

    Schimbati gustul apei cu clor in Sv.! Tratati apa potabila cu hipoclorit de sodiu in loc de clor. Hipocloritul de sodiu este mai eficient în combaterea microflorei patogene, distruge viruşii, germenii, inclusiv microbacteriile de tuberculoză şi hepatită. Tratarea reprezintă un procentaj nesemnificativ în calculul de tarif fata de clor.

  3. Din păcate la Spitalul județean de urgențe din Suceava sunt niste probleme ce ar trebui rezolvate cat mai rapid. Directorul ar trebui să aibă în vedere și selectarea și pregătirea cadrelor, nu numai varul de pe pereți.
    Din păcate atât la UPU cat și la chirurgie generala, cu execuția a 2, 3 persoane mai competente, restul sunt amatori.
    UPU deocamdată face dispecerat, nu medicină, medicul specialist nici nu ar trebui sa fie solicitat înainte ca pacientul sa fie investigat cap-picioare și cu bateria de analize efectuata. Acum nu e decât o alergătură intre specialiști și o cearta, ăla tu, ăla tu. Pacientul e o minge de ping-pong.

  4. sa vedeti cum stau inchisi bolnavii, cind vine imperatorul sef , dimineata paznicii fugaresc bolnavii in saloane , nu ai voie sa iesi in parc mai toata ziua , nu mai vorbesc cind vine mustaciosul. la puscare cei la liber au mai multa libertate de miscare.

  5. Abia asteptam o schimbare.