Friday , April 26 2024

Blocaj, şi ieri, la Spital şi la medicii de familie

Sistemul informatic de la Spitalul Judeţean s-a blocat ieri din nou. Directorul medical a solicitat aprobarea CAS de a efectua consulaţii în regim off-line. “Putem lucra off-line cu validare în termen de 72 de ore, dar cu obligaţia de a face dovada tentativei de conectare la unitatea de management”, a explicat directorul Tiberius Brădăţan. Niciun cabinet din ambulatoriul de specialitate din cadrul spitalului sucevean nu a putut  acorda consultaţii, internări sau elibera reţete, ieri dimineaţă, pentru că sistemul a dat chix din nou 

carduri de sanatate [800x600]

Medicii de familie s-au plâns că nu au putut activa cardurile de sănătate ale pacienţilor, pentru că nu au funcţionat cititoarele de card autorizate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar bolnavilor cronici nu li s-au putut elibera reţete compensate, de cele mai multe ori fiind vorba despre medicamente care îi ţin în viaţă. Se pare că primele zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a sistemului cardurilor de sănătate au fost cu stres şi nervi atât pentru medicii, cât şi pentru pacienţii din judeţul Suceava, care nu au putut beneficia la timp, de finalizarea serviciilor medicale din cauza faptului că sistemul informatic a funcţionat cu dificultate, iar consultaţiile au durat mai mult. “Lucrurile merg greu, au fost blocaje de câte 30-45 de minute. E adevărat că pentru o perioadă de timp nu s-au putut elibera nici reţete on-line dar am raportat situaţia la CAS şi s-a remediat. Sperăm ca într-o perioadă de cel mult două săptămâni, să se facă toate reglajele iar lucrurile să intre în normal”, consideră doctorul Tiberius Brădăţan, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Ieri dimineaţă, în jurul orelor 11,00, nici un medic din ambulatoriul de specialitate din spital nu mai putea elibera reţete compensate dar nici spitalizări de zi sau pentru bolnavii cronici nu se puteau înregistra. Pus în această situaţie, directorul medical al unităţii spitaliceşti sucevene a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate aprobarea de a lucra în regim off-line. “Această decizie nu ne vizează doar pe noi, ci toate unităţile spitaliceşti din ţară. Putem lucra off-line cu validare în termen de 72 de ore dar cu obligaţia de a face dovada tentativei de conectare la unitatea de management. Doar pe baza acestor tentative, CAS ne va deconta serviciile medicale”, a mai menţionat directorul Tiberius Brădăţan. “In conformitate cu legislaţia în vigoare, spitalele au obligaţia de a acorda servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi asiguraţilor care nu pot prezenta sau nu pot utiliza cardul naţional de asigurat. Conform obligaţiilor contractuale, în situaţii justificate în care nu se poate realiza comunicaţia cu sistemul informatic, se utilizează sistemul off-line. Serviciile medicale înregistrate off-line, se transmit în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în maximum 72 de ore de la momentul acordării serviciului medical, pentru serviciile acordate în luna pentru care se face raportarea. Pentru modul de lucru off-line se utilizează cititorul de card. Acest cititor funcţionează şi în mod off-line pentru citire şi realizare semnături, dacă a fost conectat online anterior”, a precizat Anda Sălăgean, director în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.
Pacienţii care nu au putut beneficia de consultaţii în cursul zilei de ieri din cauza blocajelor sistemului informatic al CNAS au fost reprogramaţi în zilele următoare.
Aproximativ trei sute de persoane se prezintă zilnic, la ghişeele CAS Suceava pentru a solicita să li se elibereze cardurile de sănătate, în condiţiile în care în judeţ sunt circa 18.000 de titulari care nu au intrat încă în posesia acestor carduri.
Medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, a declarat că s-au înregistrat întârzieri în sistemul informatic, probabil din cauza numărului mare de accesări, sistemul informatic nefiind pregătit pentru a prelua toate informaţiile.
Doar farmaciile nu au raportat până acum nici un fel de probleme, pentru că nu au avut un număr considerabil de mare de reţete compensate de onorat. Sistemul a fost blocat pentru o bună parte de timp, iar medicii nu au putut elibera astfel de reţete. “Până la această oră nu mi s-a raportat nici un fel de problemă”, susţine preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Doiniţa Cocriş. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

One comment

  1. La 90 de ani, un veteran de război a fost plimbat, ieri,vreo 5 ore de la o secție la alta în spitalele din Rădăuți, deși a fost adus în mâinile medicilor de urgență cu Ambulanța. Cardurile de sănătate sunt încă un pretext pentru ca medicii să își justifice lipsa timpului grație numărului mare de bolnavi, când, de fapt, este vorba de ignoranță.Cardul de sănătate=tichie de mărgăritar pe capul sistemului medical muribund!